Непересічні львів’яни. Інструкторка з йоги та альфагравіті

5742 0
Відкриті уроки йоги просто неба у парку Богдана Хмельницького – чудова можливість для львів’ян наповнитися літньою енергією та здоров’ям під наглядом професійних інструкторів. Жанна Ващук розповіла про те, чи можливо схуднути займаючись йогою, що таке альфагравіті та чому їй подобається шавасана.

Жанна Ващук народилася у Львові, але довгий час працювала у Запоріжжі. Спочатку займалася легкою атлетикою – стрибками через планку. Це, каже інструкторка, сімейне. Тато перемагав на всеукраїнських змаганнях у стрибках в висоту. Дівчина вважає, що успішність дітей – заслуга батьків, бо саме вони мотивували її займатися спортом.

 «Вперше заняття з йоги я відвідала у Запоріжжі. Не можу сказати, що я фанатик, але для мене йога – не просто фітнес, а спосіб життя. Кожного дня зранку, або перед сном я роблю комплекс вправ, який називається «п'ять перлин» або «око відродження» – 21 раз повторюю п’ять вправ. Для підтримки фізичної форми цього достатньо», – розповідає дівчина.

У викладанні Жанна намагається використовувати якомога більше образів, показуючи рухи йоги. Каже, що так людям легше увійти в потрібний стан, навіть не співаючи мантр. «Коли ти живеш і вбираєш інформацію, дуже хочеться нею поділитися. Кажуть, якщо хочеш чогось навчитися, то навчи когось іншого», - каже інструкторка. Вона нагадує, що йога заспокоює нервову систему, тому під час уроку рекомендується менше думати, а більше відпочивати та насолоджуватись процесом.

«Є різні стилі йоги: аштанга, шивананда, хатха. Мій перший тренер викладав стиль аштанга-йога, тому і я представляю цю школу. Існують безліч правил: яма-ніяма, правильне харчування та інші. Літературу  частіше за все знаходжу в інтернеті. Раджу почитати книжки «Свамі Шивананда» про здоровий спосіб життя та «Даоські практики», – радить викладачка.

Найулюбленіша вправа Жанни – шавасана, або «поза трупа», коли ти просто лежиш на спині та розслабляєшся. Її зазвичай роблять в кінці заняття.

За допомогою йоги дійсно можна схуднути, вважає інструкторка: «Є глибокі асани (положення тіла – від авт..) для спалювання жирових клітин. Але все ж схуднення – не мета йоги. Краще тоді займатися калланетикою, яка теж ґрунтується на глибоких асанах. Але якщо щось неправильно зробити, посилиться навантаження на поперек. Це небезпечно. Ефект схуднення досягається тим, щоб довго статично виконувати одну вправу, тоді м'язи напружуються з кожною секундою сильніше і жирові клітини згоряють».

Жанна Ващук працює у родинному центрі «Мацьопа» педагогом раннього розвитку та викладає для дітей ГраVitiЙога – йога на мотузках. Каже, що дітям дуже подобається, але не у всіх виходить. Ці ж уроки проводить і для дорослих. Особливо корисні заняття для молодих мам. Йога заспокоює та зменшує фізичне навантаження.

«Я займаюся цією справою з 2006 року і дуже змінилася. Раніше могла курити, відпочивала з друзями на лавочці в парку. Тепер мені все це не цікаво, я хочу активного відпочинку – велосипед, мандри», – каже дівчина.

Ще одне захоплення інструкторки – подорожі.  Вона уже побувала у Туреччині, Грузії, Єгипті, Таїланді. Нещодавно повернулася з Казахстану та Киргизстану. Мріє відвідати храм Будди, але для власного світогляду та інтересу. Вважає, що знання про різні релігії нас збагачують.

На думку Жанни, якщо людина хоча б раз на тиждень встає зранку та йде в парк на урок йоги просто неба, значить у неї є стимул та бажання наповнитися енергією на новий день.  А свій вибір пояснює: «Хочу жити повноцінним та активним життям, бути здоровою і мати здорових дітей. Якщо не знаєш, яке твоє призначення, займайся йогою, а потім ти зрозумієш, куди рухатися далі».

Підготувала Олександра Чернова

(Не)пересічні львів'яни

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!