(Не)пересічні львів’яни. Волонтерський кулінарний клюб

5474 0
У звичайному житті – підприємець, директор іноземної фірми, дизайнер, громадський діяч, власник інтернет-сайту, у вихідні – учасник "Львівського кульїнарного клюбу «Zdorowja I Spoki'j». П’ятеро чоловіків частують львів’ян стравами різних національних кухонь біля пам’ятника Королю Данилу. З часом хобі перетворилася на корисну ініціативу. Зараз вони збирають гроші для військових та відправляють необхідне на передову. Сьогодні у фотопроекті «(Не)пересічні львів’яни» ми розкажемо про віце-президента Львівського кульїнарного клюбу Костянтина Муращика.

Пан Костянтин розповідає, що клюб існує вже близько 15 років: «Спочатку нас було троє – друзі, які люблять смачно поїсти, приготувати та гарно провести час. Ми збиралися разом у когось вдома й чистили овочі, спілкувались, дивилися фільми, нарізали м'ясо, експериментували. Усе з чисто гедоністичних позицій».

 Кожного тижня клюб готує страви різних кухонь світу – мексиканську, грузинську, фінську, українську та інші. Найчастіше частують гуляшем, який дуже популярний серед львів’ян. Костянтин Муращик підприємець, він має фірму з продажу металообробного обладнання, зараз тісно співпрацює з танковим заводом.

В тяжкі часи чоловіки вирішили не просто готувати, а ще й допомагати Армії. Цього разу вони пригощали львів’ян фінською зупою, якою 1940-му хоробрі снайпери країни Суомі грілися вичікуючи ординця з червоною зіркою в чолі.

Протягом тижня учасники вирішують, якою буде наступна страва, купляють продукти, збираються разом без дітей та дружин у одного з членів клюбу вдома та готують.

У них є свій статут. Один з його пунктів: «Члени клубу зобов’язані бути ситими і задоволеними». Як стати одним із них? У статуті зазначено і це: «Членом клубу може бути будь-хто, якщо він є членом клубу». «Як і в американській Конституції, ми внесли тільки дві поправки до статуту. Перша, коли брали у команду Олега Мацеха – координатора руху «Чесно», друга – коли одним з нас став білоруський власник кулінарного сайту Андрій Азаров. Останній переїхав з Білорусії до Львова, перевіз кухню та став жидобандерівцем», - розповідає Костянтин.

Президентом клюбу є дизайнер та художник Костянтин Ковалишин (тут його називають - Картатий), а другий віце-президент Борис Январьов, директор фірми з іноземним капіталом. За словами Костянтина, вони з друзями вже зібрали більше 50 тисяч гривень на потреби армії.

Зазвичай 30-ти літровий казан порожніє за 40 хвилин, бо серед львів’ян чимало бажаючих поласувати зупою. Підприємець каже, що люди вже не мають такої мотивації здавати гроші для Армії, тому вони намагаються їх заохочувати. Наприклад, стравами.

 Зібрані кошти вони передають активістам та волонтерам, які купляють сухпайки, спорядження, одяг та відправляють на Схід. «Для мене це кайф. Окрім того, що мені самому подобається готувати, то це ще й приносить користь», - каже пан Костянтин.

Влітку члени клюбу працювали з 24-бригадою: купували системи супутникового зв’язку. Поруч із чоловіками працюють  представниці ініціативи «HAND MADE по-львівськи для Армії руками волонтерів». Вони самі виробляють «кікімори» - маскувальні сітки для снайперів, шиють балаклави, рукавиці, устілки, шкарпетки, маскхалати, розгрузки, буржуйки, складають сухі борщі та супи, а ще печуть печиво. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: (Не)пересічні львів'яни. Сурмачі з Ратуші 

Розмовляла Олександра Чернова, фото – Аліна Смутко

(Не)пересічні львів'яни

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!