Нічні пси. Репортаж з полювання на водіїв-пияків у Львові

11972 0
Tvoemisto.tv провело ніч разом з активістами спільноти PitBull Lviv, що вистежують нетверезих водіїв під нічними клубами й ресторанами та інформують про них патрульну поліцію.

Збори та інструктаж

Вечір п’ятниці, 22:30. У повітрі сиро, збирається на дощ. В кутку майже порожнього паркінгу біля ТРЦ Victoria Gardens в ряд припарковані десяток авто. Біля них кількома групами стоїть дюжина хлопців. Більшості десь від 21 до 25. П’ють каву, курять і жартують. На задньому склі деяких авто помітні наклейки із зображенням вишкіреного собаки. А під нею напис PitBull Lviv.

За кільканадцять хвилин до хлопців під’їжджає патрульне авто поліції. Двоє чоловіків у формі, що виходять з автівки, вітаються з усіма, як із давно знайомими товаришами. Не дивно, адже на цьому місці ці хлопці періодично зустрічаються уже протягом року. Усі присутні — члени спільноти, яка допомагає поліції затримувати п’яних водіїв.

Відтак усі сходять в одне коло і один із поліціянтів починає говорити. Це стандартний інструктаж перед нічним патрулюванням. Він обов’язковий, адже регулярно з’являються нові учасники, яким важливо розповісти про правила та деталі патрулювання.

Найважливіше, наголошує поліціянт — безпека. Поведінку нетверезої людини важко передбачити, тим паче якщо вона за кермом. Тому слід поводитися максимально обережно. Українське законодавство далеко не досконале, тому навіть якщо водій п’яний, згодом у суді його можуть виправдати через недотримання правил при затриманні. У статті 35 Закону «Про національну поліцію» досить обмежено прописані правила, за якими поліціянти можуть зупиняти автомобіль. Відтак патрульний просить при виявленні нетверезого водія одразу дзвонити на 102. Адже однією із дозволених причин для зупинки може бути орієнтування. У подальшому це дозволяє уникнути звинувачень у безпричинній зупинці. Після десятихвилинних настанов поліціянти їдуть. А хлопці, допиваючи каву, ділять між собою місця патрулювань.

Читайте також: Встигнути за дві години і три місяці. Як покарати нетверезих водіїв

Перші рейди «Пітбуля» у Львові

Сідаю в авто до Маркіяна, Тараса і Роми. За півгодини — північ, руху на дорозі майже немає. Біла Skoda Octavia Тараса повільно виїжджає із парківки на вулицю Наукову.

22-річний Маркіян — засновник львівської спільноти PitBull. Хлопець розповідає, що принцип роботи в них простий — патрулюють у «найзлачніших» місцях міста за водіями, які напідпитку сідають за кермо. Найпопулярніші місця для таких порушників — нічні клуби та ресторани, які працюють допізна. Якщо зрозуміло, що водій п’яний — хлопці телефонують в поліцію, повідомляючи номери автомобіля. При потребі супроводжують авто, аби зорієнтувати патрульних. Маркіян каже, що насамперед звертають увагу на клас машини. Можна простежити закономірність — що дорожче авто, то більша ймовірність, що його власник дозволить собі п’яну поїздку.

- Хоча, знаєш, одного разу мали випадок, коли з-під нічного клубу Malevich вийшов п’янючий чоловік і сів у жигуля такого, шо розвалювався, — розповідає Маркіян. — Сів і поїхав на заправку WOG, що на Чорновола. Взяв там кави і вертався назад в клуб. Там його і «прийняли».

- Скільки він тоді надув? — питає Рома, який сидить поруч на задньому сидінні. Йдеться про проміле, які показав алкотестер.

- 1.69, - каже Маркіян. При дозволених 0,2. І додає, що пам’ятає показники в усіх, кого викрив «Пітбуль».

Читайте також: Дорожній Pitbull. Як у Львові полюють на нетверезих водіїв

Хлопець розповідає, що львівську спільноту PitBull він створив разом з поліціянтом Миколою Ільчуком наприкінці 2016 р. Для початку створили групу в одній із соціальних мереж, але на пост із закликом виїхати на перше патрулювання майже ніхто не відгукнувся. Тоді хлопці обдзвонили друзів і знайомих, назбиравши таким чином з десяток екіпажів.

- На перший рейд 8 січня минулого року випало по коліна снігу. Було страшно, бо хотілося, щоб щось з того вийшло. Але буквально півгодини пройшло і один активіст зупинив з поліцією на Стрийській BMW X5. Водій був п’яний. Потім ще один активіст допоміг зупинити авто нетверезого біля мотозаводу. Далі попалася якась дівчина на Mitsubishi на Сахарова. Нам тоді вийшло троє 130-их за ніч («130-ий» — від статті 130. Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння — Tvoemisto.tv)

Другий рейд приніс такий самий результат. І це додало активістам натхнення продовжувати.

Перша надія та розчарування

З вулиці Наукової Тарас звертає на паркінг біля ресторану «Гопак». Там стоять біля десятка авто. Відразу за нами заїжджає інша автівка «Пітбуля» і зупиняється на протилежному боці паркінгу. Таким чином хлопці мають змогу стежити за усім паркувальним майданчиком. Тарас заглушує двигун. З ресторану чути музику, біля входу стоять двоє чоловіків і курять. Майже відразу вони підходять до сірого Toyota Land Cruiser на краю паркінгу. Однак сп'яніння у них не помітно. Через кілька хвилин чоловіки повертаються назад до ресторану. За їхніми діями пильно стежать із двох авто.

- Що цікаво, — говорить Маркіян, — у київського «Пітбуля» 10% учасників — це ті, кого вони затримували і в кого навіть забрали водійське посвідчення. Вони підсідають в автівки і патрулюють місто пасажирами. У Львові ж найбільше учасників рейдів збиралося протягом останніх трьох місяців.

- От на початку підходив хлопець з МотоДопомоги (волонтерська служба допомоги двоколісним учасникам дорожнього руху при ДТП у Львові — Tvoemisto.tv), — продовжує Маркіян. — Вони хочуть співпрацювати з нами. Літо йде — будуть на мотоциклах нам допомагати.

З ресторану тим часом виходять четверо жінок з букетами. Помітно, що усі під добрячою мухою. Йдуть, тримаючись одна за одну, голосно сміючись. Хлопці перемовляються по рації Zello. З того боку паркінгу підтверджують, що бачать жінок. Оцінюють можливість того, що хтось із жінок сідатиме за кермо у такому стані. Одна із панянок підходить до Volkswagen Touareg, що припаркований неподалік нашого авто. Відкриває багажник і кладе туди оберемок букетів.

В цей час на літньому майданчику ресторану починаються розбірки. Кілька чоловіків перекрикуючи музику, з’ясовують стосунки. За хвилину до них підходять кілька їхніх компаньйонів і заспокоюють. Пані на паркінгу, одна за одною підходять до автівки і смикають за ручку дверей, ніби перевіряючи, чи джип зачинений. Одна за одною, з різницею в кілька хвилин. Ця комічна картина сповна демонструє, що алкоголю вони випили чимало.

- Відсоток жінок серед порушників, яких ми затримували, взагалі-то, досить невеликий. Десь троє чи четверо на моїй пам’яті, — каже Маркіян.

І ніби на підтвердження його слів, на паркінг в’їжджає таксі. Жінки запаковуються в авто і їдуть геть.

По рації чути розчаровані голоси хлопців із іншого боку майданчику. Домовляються, що ми їдемо у центр міста, а вони залишаються. Адже автівок не поменшало, відповідно і потенційних порушників також. Ми вертаємося до місця збору біля Victoria Gardens. Там Рома пересідає у свій Lanos, і ми мчимо у центр вже двома автівками.

У довгому очікуванні на здобич

01:45. Паркінг біля нічного клубу Malevich. «Незручне місце, — каже Тарас, — бо неможливо припаркуватися так, аби мати змогу оглядати весь майданчик». Зате дуже добре видно чоловіка, який стоїть між автами і похитується. Помітно, що хитання його — не від вітру. Схоже, він майже не розуміє, що з ним коїться — починає ходити туди-сюди, ледь перебираючи неслухняними ногами. Кілька разів перед нашим авто у нього випадає з рук телефон і гаманець, які він з труднощами, та все ж підбирає. Тарас каже, що деколи їм трапляються навіть такі.

За словами Тараса, львівський PitBull патрулює раз на два тижні. Зазвичай це п’ятниця. Найбільше на рейд виїжджало десь 20 авто. Маркіян додає, що найдовше були два місяці, впродовж яких ніхто не попадався. — «Нічого, глухо, жодного п’яного тоді не зловили. Сьогодні виглядає, що також нічого не буде. Зате потім після Паски почнеться».

З рації чути голос: «Пацани, під’їдьте, нам біля «Антуражу» треба ще одну машину. Багато людей і машин».

Приїхав Рома своїм Ланосом. Пересів до нас і їдемо до нічного клубу Anturazh. На паркінгу справді чимало автівок. Ми прилаштовуємося з краю майданчика. Маркіян з Ромою пересідають в автівку іншого активіста «Пітбуля» і їдуть в Макдональдс за кавою.

Під’їжджає один з наших, зупиняється поруч, пересідає до нас. Хлопець працює таксистом.

- Я їду зараз трохи прокатаюся, треба хоч на каву заробити. Стояв щойно на Володимира Великого. П’ють біля мене троє тіпів пиво. Одне за одним. Допили. Під’їхала таксуха, ті сіли поїхали. Стільки, бляха, часу вгробив. Ну але тут буде сьогодні шось по-любому.

02:30 З клубу виходить чоловік у сірому светрі, без верхнього одягу, проходить через всю парківку до мерседеса на «польських бляхах». Однак чи п’яний чоловік, визначити складно. Аби пересвідчитися, чи справді тверезий, Тарас виходить з нашого авта, підходить до мерседеса і просить у водія підкурити. Видно, як перекидається з чоловіком кількома словами і непомітно для нього сигналізує «пітбулівцям», що все нормально. Повертаються Маркіян з Ромою. Рома помітно повеселішав. Йому 19 і він наймолодший у PitBull Lviv. Проте, каже, що не пропустив ще жодного рейду. Має досвід самостійного переслідування і затримання порушників. Хлопці повертаються якраз вчасно — по обшивці дрібно затарабанює дощ.

Нічні перегони

03:00. Залишилося десь половина патрулів. Багатьом хлопцям завтра вранці потрібно вставати на роботу. Голос із Zello - Ми їдемо до «Малевича», а ви, якщо залишаєтеся, то «припасіть» ту чорну BMW.

Біля неї крутилася компанія «веселеньких». Проте, до BMW впродовж наступної години ніхто так і не вийшов. Натомість з нічного закладу з’являється чоловік в косусі і прямує до темного-синього гольфа «на бляхах». Хоча «прямувати» йому майже не виходить — по тому, як йде, одразу видно — «клієнт». Чоловік сів в авто і щось переглядає в телефоні. Рома одразу ж телефонує на 102. Повідомляє локацію і номер авто.

- А тепер дзвонимо до знайомого патрульного, — говорить Рома. — Бо на 102 зафіксували виклик і може таке бути, що хіба за півгодини комусь передадуть. Коли пончики з’їдять.

- Та річ не в пончиках. Сьогодні п’ятниця, тому в них навантаження набагато більші, — пояснює Маркіян. — Часто бракує вільних екіпажів.

Маркіян набирає прямий номер знайомого патрульного.
    • Добрий вечір, це з «Пітбуля», ви зараз вільні?
    • Нєа, зараз зайняті, зупинили авто. А що, у вас є щось?
    • Так, є один, 99%, біля «Антуражу».
    • Ну ми зараз зайняті, якраз на виклику.

«Клієнт» в косусі тим часом таки надумав їхати. Golf рушив різко і не збавляючи швидкості на поворотах вилетів з парківки. Тарас вирушає за ним.

Рома диктує ще один номер телефону, Маркіян набирає, а Тарас намагається витримувати дистанцію від «Гольфа», щоб водій не помітив переслідування, та водночас, щоб і не загубити порушника. Поліціянт довго не бере слухавку. А коли, зрештою, виходить додзвонитися, то і вони також не мають можливості відреагувати.

 

Триматися на відстані від синього «Гольфа», аби його водій не побачив, що за ним стежать, складно — серед нічного міста практично немає руху авто. Маркіян знову телефонує: «Добрий вечір. З «Пітбуля». Машину вже довго ведемо. Зараз на проспекті, біля Шевченка. Повертає на Дорошенка, «Гольф» на польській реєстрації. Темно-синій. Так, їде по Дорошенка».

Але Golf на Дорошенка різко зупиняється. В авто підсідають ще кілька чоловіків. Проїжджаємо повз. І нас, найімовірніше, помітили. Тарас повернув ліворуч, на вулицю Словацького, «Гольф» також. Проте як тільки ми проїхали вулицю Коперника, Golf відразу ж «пірнув» туди. Тарас поволі здає назад аби продовжити переслідування і тут — раптом темно-синя автівка, виїхавши з Коперника заднім ходом, мало не врізається у нас. Тарас зупиняється, а потім, ймовірно, від несподіванки їде на вулицю Стефаника. Golf ми загубили.

- В нас ще не було, щоб так чудили, — каже Рома.

Фінал

Їдемо повільно і розглядаємося. Хлопці намагаються вгадати, куди він міг подітися. Можливо повернувся на Коперника і виїхав на проспект Свободи? На Дорошенка він когось забирав, і ймовірно, побачивши переслідування, висадив пасажирів. А потім заднім ходом, намагаючись перехитрити нас, повернувся назад. Після п’ятнадцятихвилинних пошуків, зрештою, знаходимо його. Golf припаркований там же, на Словацького, поруч з банком, водія немає. Очевидно, він нікуди і не їхав, просто залишив машину і втік. Маркіян відразу ж передає поліції локацію автівки порушника. «Копи» прибувають за 5 хвилин. Але всім зрозуміло, що чоловік в косусі цієї ночі вже не з’явиться.

04:30. - Ми наїздили 36 кілометрів, — підсумовує Тарас. Цієї ночі PitBull нікого не вполював.

Окрім Львова та Києва PitBull патрулює ще в Одесі, Харкові, і от-от почне патрулювати в Дніпрі. У столиці патрулювання відбувається майже кожні вихідні — від літа 2016 року. Зараз там щоразу на рейд збираються по 20-30 екіпажів, тобто близько 60 учасників. По всіх українських містах разом набереться біля 300 активних і постійних членів.

За весь час існування спільнот PitBull у містах України поліціянти склали з їхньою допомогою понад 2500 протоколів. У львівській спільноті хваляться, що у ночі, в які вони проводять рейди, третина затримань нетверезих водіїв патрульними стає можливою завдяки їхній допомозі.   

Володимир Молодій

Матеріал підготовлено в межах кампанії «Безпечні дороги», спрямованої на покращення ситуації з безпекою руху. #безпечні дороги – соціально-інформаційний проект медіа-хабу «Твоє Місто» за участі соціальної ініціативи УГКЦ «Хтось не зробить» та Патрульної поліції Львівщини, спрямований на покращення ситуації з безпекою руху в місті Львові.

Заходи, що реалізовуються в межах проекту – серія публічних дискусій про виклики та проблеми в дотриманні правил дорожнього руху, просвітницька кампанія в медіа, соціологічні дослідження, покращення інфраструктури міста, популяризація світловідбивних елементів, навчання школярів основам безпеки руху в школах Львова; тренінги та семінари з батьками учнів; соціальна візуальна реклама та пам’ятки, співпраця з храмами міста, інше.

Партнери кампанії –  група автомобільних компаній AriaGroup (офіційний дилер BMW, Volkswagen, Nissan, Honda, Seat), мережа магазинів Вухо.ком, LvivInternationalRotaryClub, радіо Львівська Хвиля.

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!