На правах реклами

Кожен п'ятий урок англійською. У Львові відкривають нову приватну школу

16117 0
Планують так, що у перший рік до школи підуть учні від нульового до п’ятого класу, а через рік, усі інші – до 11 класу включно.

У Львові нараховують понад десяток приватних шкіл, які працюють за різними програмами та щороку пропонують чимало цікавого своїм учням. GlobalKids – одна із них, однак вона дещо відрізняється від інших. Тут в одному закладі поєднали і дитячий садок, і школу, оцінюють за 100-бальною шкалою, а ще кожен п’ятий урок викладають англійською. Проте це далеко не всі її відмінності. Один такий заклад вже працює у місті на вул. Дагестанській, поблизу аеропорту. Tvoemisto.tv побувало на презентації нової школи-садка GlobalKids та дізналося про те, які умови там пропонують, за якими методиками навчають та, найголовніше, чи мають ще переваги серед інших.

Назва GlobalKids уже сама гововорить про глобальність

1 вересня цього року на вул. Малоголосківській, 30а відкривають нову локацію для школи і садка GlobalKids. Нині на об’єкті повним ходом триває ремонт: усередині розфарбовують кабінети, зовні облаштовують територію, озеленюють майданчики. Планують так, що у перший рік до школи підуть учні від нульового до п’ятого класу, а через рік, усі інші – до 11 класу включно.

Нині школа має перших дев’ятикласників, що завершують навчальний рік у закладі на вул. Дагестанській. Вони якраз повинні були складати державну підсумкову атестацію, однак її скасували. Через два роки ці учні стануть першими випускниками GlobalKids. Попри те, що заклад існує лише три роки, очільниця та ідейна натхненниця Надія Дубченко каже, що вже є низка внутрішніх досягнень та перемог. Водночас основні переваги школи, за її словами, саме у методиці та оригінальному навчальному процесі, який має на меті зацікавити кожного учня.

«Сама наша назва – GlobalKids – уже говорить про глобальність. Оскільки в нас програма державного зразка поєднується з авторськими курсами, то ми націлюємо дітей на те, щоби вони розуміли, перш за все, те, чим живе світ, як розвиваються інформаційні технології, які професії будуть актуальні тощо», – розповідає вона.

У GlobalKids використовують проблемно-орієнтоване навчання, тобто діти є не просто виконавцями завдань, які ставить перед ними вчитель, а роздумують і намагаються впоратися з тим чи іншим питанням.

«Учитель може окреслити проблему, наприклад, потрібно зробити ремонт у класі. Запитує, що для цього потрібно? Найперше, порахувати площу приміщення, а визначити це можна за допомогою формули Х. Таким чином дітям дозволяють роздумувати над питанням, радитися у командах, пробувати і помилятися. Так вони не втрачають інтерес до навчання. Це розвиває чи проявляє у них і управлінські, і лідерські навички, що набагато важливіше будь-яких оцінок», – пояснює керівниця школи.

Про викладацький склад

Найпоширеніше питання від батьків, додає Надія Дубченко, – те, де беруть учителів для школи GlobalKids. Вона розповідає, що заклад має власний освітній центр, де навчає вчителів, вони складають тести, проходять співбесіди. Якщо їх вже запрошують безпосередньо пройти навчання, то на це дають сім модулів. Охочі, хто доходять до останнього, точно вже є тими, кого шукали.

«Вчителі у нас обов’язково з педагогічною освітою. Якщо це молоді, що тільки закінчили виш, але цікаві та креативні, то ми їм спочатку пропонуємо посаду асистента вчителя, а потім, протягом 1-2 років дивимося на результати і можемо запропонувати взяти клас або вести окремий предмет», – каже вона.

Двічі на рік проводять також сертифікацію вчителів: вони здають англійську, менеджмент, вивчають та переймають для своєї роботи нові цікаві методики, якими користуються в інших країнах. До речі, батьки теж мають вплив на роботу та розвиток вчителя, зокрема, вони раз на пів року проходять опитування та можуть рекомендувати те, що краще допрацювати.

Для 15 дітей, а це максимальна кількість учнів у класі, працює двоє дорослих. Зокрема, вчитель до обіду в початковій школі відповідає за навчання і є ментором вашої дитини. Вона чи він пише звіт в кінці кожного місяця: не просто оцінки, бо їх можна побачити в електронному щоденнику, а розповідає, які в дитини успіхи, що вдається, а над чим треба попрацювати грунтовніше. У старшій школі діти самі обирають ментора, і є також асистент вчителя – куратор, що працює повний день і відповідає за всі побутові речі. Окрім цього, у школі є медична сестра і психолог.

Про навчальний процес для старших та найменших

Навчальний процес у GlobalKids має чотири рівні. Спочатку – це фундаментальний (звичайні шкільні дисципліни, як-от математика, фізика, хімія, біологія). Далі – світоглядний – про те, як функціонує світ у 21 столітті. Для цього тут є окремий предмет, який так і називається «Human and World (Людина і світ)». Він пропонує щомісяця нову тему, яку впродовж того часу досліджують, відвідують екскурсії, слухають запрошених спікерів тощо. На початку теми доволі прості, однак чим старший клас, тим вони і складніші.

Третій рівень – прикладний, де дають завдання реального світу. Під час цього можна пройти та вивчити багато задач, якими ми користуємося в сучасному світі.

«Наприклад, якщо тема місяця ОСББ, яка була в 4 класі, то на математиці учні мали завдання – порахувати, у скільки обійдеться заміна вікон в будинку», – уточнює Надія Дубченко.

Останній – проєктний рівень, де виконують проєкти на поставлену тему. Учитель щоразу змінює для дітей професії. Приміром, у перший місяць ваша дитина може перевтілитися у дизайнера та повинна буде зробити логотип, на другий – вона має порахувати бюджет, наче фінансист. Під час третього як спікерка представляє свою школу. Таким чином діти можуть спробувати різні професії і розуміти, що їм подобається. Батьки ж теж будуть знати про дитячі вміння.

Важливо, що, коли діти вступають до GlobalKids, то їхнім батькам не потрібно купувати ані канцелярії, ані підручників, ані робочих зошитів. Усе це надає школа, а також технічні засоби, власні посібники тощо. Дітям слід мати лише перевзуття та змінний одяг. У старшій школі частково книги є в онлайн-доступі, однак для молодших рекомендують працювати лише з паперовим варіантом, аби менше проводити час за гаджетами. До речі, телефони учні вранці віддають і отримують лише наприкінці навчального дня.

Для того, аби прийти навчатися до початкової школи, тестів складати не потрібно. Хто хоче переходити сюди у 5 клас, то має здати математику, українську мову та англійську.

Для старшокласників у 10-11 класів відбуватиметься профорієнтація, де з шести предметів вони зможуть обрати чотири, які складатимуть під час зовнішнього незалежного оцінювання.

«Підготовку до ЗНО ми беремо на себе. Діти будуть мати базову шкільну програму коротко, щоби отримати оцінку в табелі, а ті чотири предмети, які здаватимуть, два роки вчитимуть та повторюватимуть. Також вступити за кордон дає можливість програма під назвою Foundation. Ми маємо договір з коледжем в Лондоні та близько 100 університетів у нашому списку, куди можна вступити, але треба знати англійську. Збір документів теж беремо на себе», – додає керівниця школи.

Додамо, що для дошкільнят програма розписана орієнтовно до 17:00 вони мають чотири уроки по пів години, дві прогулянки і гуртки. Можна також залишитися до 19:00 та допрацювати або ще раз погуляти, якщо батьки працюють повний день.

Про профільні предмети та 100-бальне оцінювання

GlobalKids пропонує учням кілька профільних напрямків – англійську мову, математику, Computer science, Human & World, біотехнології. Англійську поділяють за рівнями знань, а не за віком, вона є 5 разів на тиждень із першого класу, у тому числі з носіями мови, а з п’ятого – 6 (це підготовка до іспитів Кембріджу). Що цікаво, кожен п’ятий урок тут викладають англійською, аби діти вивчали професійну лексику у різних напрямках, а також 60% вчителів в GlobalKids вільно розмовляють англійською.

Сomputer science теж починають вчити вже з нульового класу, а з 8-го навіть мають курс з кодінгу, створюють мультики, друкують на 3D-принтерах, працюють у графічних редакторах. Біотехнології – новий напрямок у школі. На вул. Малоголосківській теж буде лабораторія, яку вирішили додати з малого.

«Шкіл багато, інформації теж, основне завдання – прищепити любов до пізнання нового і зацікавити. Тому ми даємо практику. Також в нас є спорт, історія, мистецтво, інженерія, соціальні науки, що веде психолог, а старших класах – уроки сексуального виховання. Щоби діти зрозуміли, як працюють банки чи страхові компанії, то є курс про бізнес, кар’єру та лідерство», – зазначає Надія Дубченко.

Оцінювання відбувається за 100-бальною системою, що, за словами вчителів, дає можливість відчути знання кожної дитини. Для батьків ці цифри переводять у 12-бальну шкалу. У молодшій же школі дітям дають позитивну мотивацію до навчання, вони збирають «гроші», наклейки, які потім можуть обміняти на подарунки. Після уроків учні мають час на прогулянку, а потім – виконують домашнє завдання разом із куратором.

Про спілкування, харчування та безпеку

Ще одна перевага, за словами засновників, – це додаток, тобто онлайн-платформа, де зібрана вся інформація.

«Вам не потрібно створювати групи у Viber чи писати комусь приватно про домашні завдання. На платформі будуть всі оцінки, описи уроків, звіти, розклади, меню тощо. Стосовно останнього, то у нас є два основних меню (також – безлактозне, безглютенове та безкозеїнове), щоби вибрати, приміром, між рибою і м’ясом, рисом чи гречкою, млинцями чи кашею. Продукти перевіряють на власній кухні у Львові. Обрати його можна на тій же платформі в п’ятницю перед початком наступного тижня», – розповідає вона.

Ще одне з найпопулярніших запитань від батьків стосувалося саме безпеки в школі та на її території. Співзасновник і очільник закладу Михайло Дубченко пояснює, що батьки матимуть доступ до камер відеоспостереження в режимі он-лайн зі звуком. Так, вони можуть бачити клас своєї дитини і місця загального користування (коридор, їдальню тощо). Ці записи зберігають протягом деякого часу, щоби в разі конфліктної ситуації вирішити її.

Важливо, що на території біля школи буде майданчик із трьома відпочинковими зонами: перша – зелена зона у скандинавському стилі, далі – стіл, за яким відбуватимуться уроки просто неба, окремо – спортивна зона. На вулиці, за його словами, теж є камери спостереження, а сама територія буде обгороджена.

Про вартість та перспективи

Рік навчання у GlobalKids обійдеться у 100 тисяч гривень. Сюди входить вартість харчування, але лише для нульових класів, авторські курси, театр, шахи, музика, мистецтво, архітектура та інженерія. Є ще додаткові платні гуртки (айкідо, плавання, футбол тощо), які можна собі добрати. У перший тиждень пропонують безкоштовно спробувати якомога більше, аби потім обрати щось для себе.

До школи і назад охочим допомагають дістатися автобусом за окрему плату. GlobalKids має договір з однією із транспортним компаній, які вже третій рік з ними працюють. Окрім цього, навчальний заклад має ліцензію на повну середню освіту, видають необхідні документи державного зразка: табель, свідоцтво тощо.  

Своїх випускників Надія та Михайло Дубченки бачать і в політиці, і в державних установах, а також у секторі освіти, міжнародних організаціях. Вони, каже подружжя, зможуть собі дати раду в будь-якій галузі. Для цього тут є також проєктний менеджмент, маркетинг, соціальні науки, багато командної роботи – загалом все, аби діти потім почували себе комфортно у сучасному світі.

Ольга Коваль

Фото Надії Марченко

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Освіта 3.0

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!