Як Винниківське озеро стало «басейном»

37840 0
У Винниках поблизу Львова планують відкрити найбільший івент-хол України, медцентр, надсучасний готель. 27 січня тут тестуватимуть лижні траси. Якийсь час комплекс активно промують блогери в інстаграмі та депутат Львівської обласної ради Григорій Козловський. Tvoemisto.tv спробувало з’ясувати, що трапилось із Винниківським озером, довкола якого з'явився цей комплекс.

Пісок на місці озера, або Як все починалось 

У 2018 році мешканка Винник Ольга Бартиш оприлюднила фотографію з місця, де раніше було озеро. «В мене був шок. Реально відкрила рот і мовчки стояла… зайшла за браму і побачила, що на місці нашого місцевого озера просто суха земля, пісок», – написала вона.

У той час чинний мер Винників, однопартієць Григорія Козловського, пояснював Tvoemisto.tv, що озеро спустили, щоб забрати намул. Крім того, міськрада попросила орендаря напрацювати проєкт та залучити інвестиції. Публічно ж говорилось про будівництво школи, де б навчалися юні футболісти.

Озеро та ділянку навколо нього орендувало ТзОВ «Краківський ринок», а у листопаді 2017 року суборендарем стало ТзОВ «Академія футболу», засновником якої був Григорій Козловський, депутат Львівської обласної ради. Йдеться про ділянку площею 17,32 га на вул. Хмельницького у Винниках.

Григорій Козловський, за даними YouControl, у 2017-2019 роках був одноосібним засновником ТОВ «Академія футболу» та його керівником. Ним він залишався до 2021 р. Зараз керівником ТОВ «Академія футболу» та одноосібним засновником є його донька Софія Максимець. Крім того, Григорій Козловський є керівником ГО ФК «Рух» Винники», який заснували у 2016 році. Варто зазначити, що спортивні об'єкти, зокрема футбольні поля і тренувальні майданчики, справді збудували. Але, крім цього, територія довкола озера обросла й іншими будівлями. 

Тут спроєктували найбільший івент-хол України площею 1500 метрів квадратних на 200 місць, готель на 166 номерів, паркінг на 560 місць (зазначимо, що в інтерв’ю  на каналі ФК «Рух» Григорій Козловський каже про 3 тисячі паркомісць), 8 футбольних полів, спальний корпус, медико-реабілітаційний центр, СПА-центр, тренажерний комплекс, басейн з гідропарком, харчоблок, лабораторії спортивної науки і медицини. Крім того, зал для ігрових видів спорту, єдиноборств, гімнастики, акробатики, аеробіки тощо.    

У одному з випусків свого ютуб-блогу «ОБА-НА» Григорій Козловський розповідає про лижні траси на трьох схилах. 

Добрі новини для родини Козловського

«Цей комплекс по-справжньому особливий! Адже в холі Ви побачите вражаюче дерево, що символізує покоління сім'ї. Воно проростає із зерна, росте та бачить плоди і дає життя наступному поколінню», – йдеться на сторінці комплексу Emily Resort у Фейсбук. 

Комплекс навколо колишнього Винниківського озера – справді переважно сімейна справа. Загалом у власності родини Григорія Козловського прямо чи опосередковано є 16,8227 га землі комплексу, а у користуванні – ще 29,3864 га. Разом це понад 46 га землі. Невеликі ділянки поруч з колишнім озером є також у власності партнерів Григорія Козловського – Олексію Різнику належать дві ділянки по 0,05 га кожна, і ще одна ділянка площею 0,234 га є у спільній власності Олексія Різника та Юрія Ломаги.

Зазначимо, що у 2017 році ТОВ «Академія футболу» отримала в суборенду від ТОВ «Краківський ринок» ділянку площею 17,3 га. Ця ділянка охоплювала плесо озера і територію навколо нього. Щорічна орендна плата становила близько 48,5 тис. грн, але у квітні 2018 року за позовом Львівської місцевої прокуратури №1 в інтересах Винниківської міської ради Господарський суд Львівської області прийняв рішення підвищити її до 454,1 тис. грн на рік.

Тим часом, ТОВ «Академія футболу» у липні 2018 р. придбала дві ділянки поруч з озером, площею 0,1785 і 0,1 га, з яких остання зараз належить дітям Григорія Козловського. 

Того ж місяця дві громадські організації (ГО «Дитячий оздоровчо-лікувальний табір «Академія футболу» і ГО «Дитячо-юнацька спортивна Академія футболу»), засновані у грудні 2017 р. Григорієм Козловським та його дітьми – Святославом та Софією, отримали від Винниківської міськради дозволи на розробку проєктів землеустрою щодо відведення нових земельних ділянок, які раніше не перебували в оренді ТОВ «Краківський ринок». Йдеться загалом про чотири ділянки площею 8,4 га.

Невдовзі, у вересні 2018 р., ТОВ «Академія футболу» отримало від Винниківської міської ради дозвіл на розподіл земельної ділянки площею 17,3 га, тобто тієї, що «Академія футболу» суборендувала з листопада 2017 р. Сесія ради, що відбулась 6 грудня 2018 р., принесла добрі новини для родини Козловського - згадані вже вище дві громадські організації отримали у постійне користування чотири ділянки загальною площею 8,4 га. На цьому ж засіданні рада затвердила поділ ділянки площею 17,3 га, яка перебувала в суборенді ТОВ «Академія футболу», і утворені ділянки надала у постійне (безкоштовне) користування цьому ж ТОВ «Академія футболу». 

У грудні 2018 р. ТОВ «Академія футболу» докупило ще одну ділянку поруч з озером площею 0,5484 га, що зараз належить синові Григорія Козловського – Яремі.

З наданих ТОВ «Академія футболу» у грудні 2018 р. у постійне користування ділянок в нього залишається відтоді лише ділянка колишнього озера площею 9,7431 га.

Читайте також: Винниківське озеро планують відкрити навесні наступного року

Водночас ділянки, надані у постійне користування громадським організаціям, заснованим Григорієм Козловським та його дітьми, були менше ніж за півроку – вже у квітні 2019 р. – об'єднані із іншою ділянкою поруч з озером, яку отримало у постійне користування ТОВ «Академія футболу» у грудні 2018 р. Нову ділянку навколо озера площею 15,9958 га утворену шляхом об’єднання Винниківська міська рада надала у постійне користування ТОВ «Академія футболу». Згодом саме цю ділянку ТОВ «Академія футболу» викупила у Винниківської міської ради за 17,5 млн грн. Зараз її співвласниками є п'ятеро дітей Григорія Козловського. Натомість, обидві громадські організації були ліквідовані у грудні 2019 р.

Останнє велике «розширення» комплексу родини Козловського відбулось у травні 2019 р., коли ТОВ «Академія футболу» уклало договір про довгострокове тимчасове користування лісовою ділянкою площею 19,6433 га з ДП «Львівський лісгосп».

400 доларів за сотку та дорога бюджетним коштом

Майже 16 гектарів землі, які продала ТзОВ «Академії футболу» у 2020 році Винниківська міськрада, вартували 17,5 млн грн. Це менше, ніж 11 тис. грн за одну сотку (нині це близько 400 доларів). Так дешево земля у Винниках востаннє коштувала майже 20 років тому, стверджує у коментарі Tvoemisto.tv агент з нерухомості Олександр Мількович.

«Ціна у розмірі 400 доларів за одну сотку востаннє була ще у 2003-2004 роках. На сьогодні одна сотка землі довкола Львова коштує близько 1500 тисяч доларів», – розповів Олександр Мількович. 

Сьогодні ж на сайті Real Estate продають земельну ділянку по вул. Богдана Хмельницького за ціною 4,3 тис. дол. за сотку. На вул. Сонячній землю продають по 2,8 тис. доларів за сотку. За ще одну ділянку по вул. Богдана Хмельницького хочуть аж 5 тис. дол. за «сотку». 

Зазначимо також, що до нового комплексу прокладено дорогу. На це з бюджетних коштів мали витратити 15,5 млн грн грн, тобто суму, лише на два мільйони гривень меншу, ніж та, за яку було продано ділянку. Оскільки Винниківську міську рада ліквідували внаслідок реформи (у 2020 році уряд затвердив перспективний план Львівщини, за яким регіон поділили на 19 районів та 73 ОТГ. До Львівської ОТГ ввійшли 11 громад, зокрема Винники), то гроші за нову дорогу мала б сплатити з бюджету Львівської територіальної громади, куди увійшли Винники. 

Озеро, яке стало «басейном»

Повернімось до ТзОВ «Академія футболу», яка у 2017 році стала суборендарем Винниківського озера, а у грудні 2018 вже отримала на нього право постійного користування. Цільовим призначенням ділянки під колишнім озером було «для будівництва та обслуговування об'єктів рекреаційного призначення».

За документами восени 2021 р. на місці колишнього озера з'явився новий об'єкт нерухомого майна – споруда «для занять водним спортом» площею 97 430 кв.м., у складі якої окремо виділили басейн, роледром, навіс, три спортивні майданчики на воді і «басейн переливного типу». Будівельні роботи тут провели минулого року. Всі ці об’єкти зараз у власності дітей Григорія Козловського. 

Згідно з документами з Реєстру будівельної діяльності, на ділянці колишнього озера збудували «гідропарк дитячо-юнацького спортивного табору», який передбачили у детальних планах території 2019 та 2020 років. 

До Винниківського озера восени 2021 року спробували потрапити наші журналісти, однак їх не допустив охоронець, бо це приватна територія. Зазначимо, що згідно з законом громадяни повинні мати доступ до узбережжя морів, морських заток, лиманів та островів у внутрішніх морських водах у межах пляжної зони, до берегів річок, водойм та островів для загального водокористування. 

«Немає озера, приходьте через два роки, його ще не наповнили. Академія вже працює, а офіційне відкриття має бути орієнтовно через два роки», – зазначив охоронець. 

У листопаді 2021 року колишній міський голова Винників Володимир Квурт у коментарі Tvoemisto.tv зазначав, що закони треба виконувати, якщо ми хочемо жити у цивілізованому суспільстві. 

«Але питання в тому, яку стратегію обере менеджмент комплексу, адже можна зробити доступ до озера і безкоштовним. Однак деколи і на морі буває таке, коли пляжем користуєтеся просто так, проте якщо захочете парасольку чи лежак, то маєте доплачувати. Озеро можна буде утримувати за рахунок коштів, які надходитимуть з оплати за додаткові послуги», – пояснював він.

Ще у квітні 2018 року була створена ініціативна група проти реконструкції Винниківського озера. 

«Є чимало підстав вважати, що під нібито благородним наміром насправді сховані плани прибрати до рук чудове відпочинкове місце і тим самим закрити його для більшості мешканців Львова та околиць», – писала у колонці на Tvoemisto.tv активістка Соломія Максимович. Цікаво, що тоді йшлося про те, що винниківчани зможуть користуватися озером, якщо покажуть документ, що вони живуть в цьому місті. 

«Але, по-перше, це стає схожим на поліцейську державу – нащо мені влітку на пляж паспорт носити? А, по-друге, це порушення закону, який вказує, що всі громадяни України мають доступ до водойм і його не можна обмежити, окрім вказаних у законодавстві випадків», – зазначала активістка. 

Лижні траси замість лісу?

У березні 2020 року місцеві мешканці та журналісти повідомили про масову вирубку у лісі біля Винниківського озера. У Державну екоінспекцію, Агентство водних та лісових ресурсів України зверталася і народна депутатка Наталія Піпа. 

Нагадаємо, що ТзОВ «Академія футболу» два роки тому отримала право користування ділянкою розміром 19 га лісу. На цьому місці збудували три лижні траси. ДП «Львівське лісове господарство» провело рубку лісу у 23 кварталі, виділах 18, 19, 20, 22, 23, 28 на ділянці площею 4,6 га, а загальна сума збитків становить 2 662 362 гривень. 

 

 

Натомість під час засідання сесії Львівської міської ради Григорій Козловський обіцяв, що компенсація за вирубку дерев становитиме майже 10 мільйонів гривень та на території висадять нові унікальні дерева. 

Tvoemisto.tv також зверталося до Григорія Козловського, та на момент публікації матеріалу відповіді не отримало. 

«А що буде далі, після того, як на цій землі з’являться капітальні споруди? – писала кілька років тому активістка про Винниківське озеро, – правильно, до викупу відпочинкової зони залишиться буквально півтора кроку. І спритним порухом рук озеро з громадського чи навіть спортивного перетворюється у приватну власність».

Софія Шавранська

Фото і відео Дар'ї Кучер

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав. 

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!