Фото: УНІАН

Фото: УНІАН

Усе про програми партій в один клік. Експертний аналіз

18488 0
Tvoemisto.tv у межах проєкту «Прозорі вибори» спільно з експертами проаналізувало передвиборчі програми п'яти партій, які претендують на місце у парламенті — «Слуга народу», «Голос», «Європейська солідарність», «Опозиційна платформа — за життя» та «Батьківщина». За кілька днів до голосування пропонуємо ознайомитися з короткими підсумками цього аналізу, аби в неділю зробити свідомий і виважений вибір.

«Слуга народу»

Особливістю програм партії є присутність утопії. Вона проявляється в декларуванні наміру перетворити Україну на «Країну Мрії», тобто на «місце, якого немає». Це означає, що партія здобуває підтримку не в симпатиків певної ідеології (ліберальної, консервативної тощо), вона виходить за межі цих груп і звертається до людей, що «мріють про краще майбутнє». А таких значно більше, ніж соціалістів чи націоналістів. Також у програмі нічого не сказано про Росію і про конфлікт на Сході України, про ставлення до Криму чи статус кримських татар.

Загалом в документі не проглядається ідеологічних вподобань партії. Програма радше прописує механізми, якими можна вдосконалити демократичний режим: як побороти корупцію, вдосконалити механізм народного контролю, розвивати екологічну політику. У ній немає набору ціннісних принципів, які партія вважає основними, тож складно сказати, прихильником якої ідеології вона себе вважає.

Передвиборча програма «Слуги народу» опублікована на сайті партії та на сайті ЦВК. Повний її аналіз можна переглянути за посиланням.

«Європейська солідарність»

Основними цінностями для партії «Європейська солідарність» є економічна свобода, європейський цивілізаційний вибір, права людини, що свідчать про прихильність до ідеології лібералізму. Також у програмі оперують такими ціннісними орієнтирами: безпека, добробут, справедливість, ефективна держава, «Україна має стати державою можливостей», соціальні ліфти, «рівні можливості для жінок і чоловіків», державні програми, що дає підстави говорити про соціалістичний вектор політичної дії «Європейської солідарності». Є посилання на цінності національно-патріотичного виховання, «поваги до власних історичних витоків», що свідчить про патріотичну складову, проте загалом партія перебуває в лівому спектрі політичних ідеологій.

Передвиборча програма «Європейської солідарності» доступна на сайті партії та на сайті ЦВК. Повний її аналіз можна переглянути за посиланням.

 

«Голос»

Ціннісними орієнтирами для «Голосу» є держава, що забезпечує комфорт і безпеку, «справедливість», «розумне використання державних і приватних ресурсів», «справедлива платня за необхідні медичні послуги», «гідна винагорода», «гідна кар’єра», що є складовою радше соціалістичної ідеології. Націоналізм присутній у твердженнях «об'єднати українську націю, цементуючи її ідентичність», «перемога українського духу. Перемогу справедливості». Загалом партію можна назвати центристською.

Політична програма партії «Голос», доступна на сайті партії, була ухвалена 2019 року. Її скорочений варіант є передвиборчою програмою і доступний на сайті ЦВК. Повний її аналіз можна переглянути за посиланням.

«Батьківщина»

Партія виступає за розвиток соціальної держави, орієнтуючись на «доступне житло», «підтримку сімей з дітьми», «безоплатні медичні послуги», «безоплатну освіту» тощо. Водночас вона є прихильником розвитку бізнесу. Це дає підстави дійти висновку, що партія виступає за «соціалізм в умовах ринкової економіки».

У програмі зовсім не використовують ярликів. Немає «олігархів», «корупціонерів», «агресора» тощо. У документі не йдеться про питання внутрішньої політики — реформування парламенту, правоохоронних органів, децентралізацію тощо. Увага зосереджується на поясненні механізмів міжнародної співпраці та економічні пріоритети. Однак партія не зазначає, які джерела фінансування використовуватиме, щоб покрити соціальні виплати.

Передвиборча програма партії доступна на сайті партії та ЦВК. Повний її аналіз можна переглянути за посиланням.

«Опозиційна платформа — за життя»

«Опозиційна платформа — за життя» сповідує цінності соціалізму, використовуючи відповідно забарвлені слова: «відповідальність», «турбота», «стабільність», «підвищення зарплат і пенсій», «зменшення податків». Через механізм референдуму розширюються наглядові функції «більшості населення». Твердження, що з Росії потрібно знімати санкції, сідати за стіл переговорів, а також засудження законів про мову, освіту, декомунізацію та люстрацію дає підстави ідеологічно пов’язувати «Опозиційну платформу — за життя» з комуністичною партією радянського типу.

У програмі сказано, що одним з пріоритетів партії є «повернути мир і стабільність». З огляду на відверто негативне ставлення до політики Петра Порошенка можна дійти висновку, що «повертати» хочуть «стабільність» часів Віктора Януковича. Метою партії у сфері економічної політики зазначено «відродження України як сучасної індустріальної держави». Це вирізняється на фоні програм інших партій, які акцентують на розвитку нових інофрмційних технологій, а не великих заводів, чиє функціонування шкодить довкіллю.

Передвиборча програма партії доступна на її сайті та на сторінці ЦВК. Повний її аналіз можна переглянути за посиланням.

Інфографіка Марії Стахів

Головне фото УНІАН

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проекту «Прозорі вибори. Аналіз та медійне висвітлення програм і публічних заяв кандидатів у народні депутати України» та за участі експертів проекту «Свідомі вибори»Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Прозорі вибори

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!