ілюстративне фото: digileaders.com

ілюстративне фото: digileaders.com

Район Львівський. Що ще змінить децентралізація в нашій області

14476 0
Перший етап реформи децентралізації триває вже п’ятий рік. Чому в деяких районах Львівщини не хочуть створювати ОТГ, за яких умов їх можуть об’єднати примусово, що буде з райцентрами та чи потрібна Львову агломерація, Tvoemisto.tv в експрес-інтерв’ю розповіла т. в. о. директора департаменту економічної політики ЛОДА Марта Бухтіярова.

Ви передали Кабміну пропозицію по шести районах на Львівщині. Скільки ОТГ у них має бути?

Згідно з перспективним планом, який затвердив Кабмін, на Львівщині є понад 80 ОТГ, проте перспективний план ще не затверджений для Дрогобицького і Стрийського районів. За пропозиціями Міністерства регіонального розвитку має бути 61 громада, а за нашими — 67.

Які громади залишаються найбільш проблемними — наприклад, не хочуть об’єднуватися або не можуть через певні причини?

Необ’єднаною є велика частина області. Кожна територія, яка має якесь підприємство і розуміє, що отримує надходження з ПДФО, хотіла б зробити громаду лише зі свого села. У чотирьох районах Львівщині взагалі ще не створено жодної ОТГ — у Буському, Золочівському, Яворівському і Турківському. З останнім найбільше проблем, оскільки там погані дороги між селами та ймовірними центрами громад. У Золочівському районі зараз слухається питання про створення Глинянської ОТГ, але діалог міста з іншими населеними пунктами важкий. У Яворівському району є село Рясне-Руське, яке не має чіткої межі зі Львовом, але хоче сформувати власну громаду. На його території розташовуються підприємства Fujikura і Bader, тож буде великий ПДФО. І такі моменти є у кожному районі.

Читайте також: Своя швидка і школа мистецтв на виїзді. Як живуть Славська і Ходорівська ОТГ

В Офісі президента неодноразово говорили: поки не буде завершена реформа децентралізації, доти не можна проводити місцеві вибори. Наскільки це законно? Чи можна якісь громади об’єднати примусово? Адже цей процес може затягнутися на роки через спротив мешканців.

Зараз триває 5 рік добровільного об’єднання громад, і ми розуміємо, що більше не можемо існувати в таких напів станах. Є райони, де об’єднано майже всю територію, і їхнє функціонування ставиться під сумнів, оскільки є проблеми з наповненням бюджету — усе йде в ОТГ. Проте в той же час ці райони мають повноваження, які повинні виконувати. У європейських країнах, де об’єднання громад починалося добровільно, процес закінчувався примусово, бо завжди знайдуться території, які ніяким чином не захочуть об’єднуватися. Проводити вибори в ОТГ, потім місцеві, потім у новостворених ОТГ незручно, тому я поділяю думку, що їх потрібно проводити вже після об’єднання всіх територій і формування нових районів.

Скільки ще можна чекати до примусового об’єднання?

Законопроєкти, які заберуть цю «добровільність» і врегулюють всі стосунки між громадами та районами, питання бюджетів, надходження податків та отримання субвенцій, мали б ухвалити навесні, щоб новий рік ми почали вже в новому статусі і розуміли, що відбувається в нас на території. Наскільки я знаю, децентралізаційні закони виноситимуть на розгляд восени, деякі з них лежать вже по кілька років.

Читайте також: П’ять районів замість 20. Як планують поділити Львівщину

Що буде з містами, які зараз є районними центрами?

Районна адміністрація після другого етапу децентралізації вже не матиме тих повноважень, які є зараз, — вони «спустяться» на рівень ОТГ. Тому і йдеться про укрупнення районів та, відповідно, оптимізацію чиновницького апарату, перерозподіл виконуваних функцій, і сенсу в районних центрах як таких не буде. Натомість, наприклад, громада Жовкви матиме більше повноважень у новому форматі — зараз це місто районного значення, а після перетворення по функціоналу стане містом обласного значення. І там буде значно більше роботи, але місто від цього виграє. Відсутність райадміністрації ж ніяк не вплине на життя мешканців.

Львівський район має стати найбільшим із нових шести. Які міста увійдуть до нього? Чи є сенс створювати такий великий район?

Функцією нових районів має стати по суті нагляд за органами місцевого самоврядування та використанням коштів держбюджету, координація роботи правоохоронних і різних контролюючих органів. Ці функції є більш представницькими. Їх зараз обговорюють, а як вийде насправді — поки що сказати важко.

Читайте також: Чи треба Львову об'єднуватися з селами та хто такі префекти

За нашими пропозиціями, на території Львівського району має бути 22 ОТГ, і це не є дуже багато. Крім Львова, до району мають увійти Городок, Жовква, Пустомити, Яворів — тобто міста на відстані 1 години їзди від обласного центру. За версією Міністерства регіонального розвитку, мають бути ще Мостиська, Перемишляни, але там є питання по доїзду. На мою думку, наші пропозиції є більш збалансованими — люди, які є в Києві, не можуть врахувати всі нюанси нашої області, стану доріг, доступності гірських територій тощо.

У Львові має бути тоді створений окремий орган — як районна адміністрація?

Зараз найбільш поширеною назвою є префектура, і Львів володіє достатніми можливостями для її розміщення, як і інші міста, які потенційно мають стати центрами майбутніх шести районів — Дрогобич, Стрий, Самбір, Золочів, Червоноград. У чотирьох з них чисельність населення є понад 50 тисяч, і вони мають відповідну інфраструктуру.

Як функціонуватимуть префектури? Буде голова, рада?

Поки що важко сказати, поки ми не бачили кінцеву версію законопроєкту, який піде на розгляд Верховної Ради. Так, має бути префект, певний штат, але не роздутий. На території сіл буде старостинський округ, буде староста, мешканці обиратимуть своїх депутатів у сільську чи міську раду, які будуть у центрі ОТГ.

Читайте також: Великий Львів. Чи зможе місто приєднати навколишні села та розширити свої межі

Як це вплине на обговорюваний наразі законопроєкт про агломерацію — про об’єднання Львова з ближніми селами? Це враховується?

Поки що це тільки законопроєкт, було кілька його редакцій, і кожна з них, на мою думку, є достатньо спірною. Я думаю, що Львів має формуватися так само, як зараз формуються ОТГ. Можливе приєднання до нього навколишніх сіл, селищ, і не треба буде проводити ніякі довибори, вибори. Деякі з них і так є по суті частиною Львова — ті ж самі Сокільники: важко сказати, де закінчився Львів і почалися Сокільники. Це має бути все ж у межах закону України про добровільне об’єднання. З агломераціями є багато нюансів, і я не певна, що вони знайдуть подальше впровадження в законодавстві.

Вікторія Ейсмунт

Головне фото: digileaders.com

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!