Фото: Вікторія Ейсмунт

Фото: Вікторія Ейсмунт

Не заходьте за стрічку! Репортаж із відкриття Бескидського тунелю

5409 0
Наймасштабніший інфраструктурний проект України відкривали разом з трембітами, священиками і святою Варварою.

«За лєнточку не заходьте. Не наривайтеся!», — гукає будівельник до журналістів, котрі цілою делегацією приїхали на відкриття Бескидського тунелю. Перед входом на станцію «Бескид» усіх перевіряють із особливою ретельністю. На урочистості їде Президент.

Бескидський тунель — другий за довжиною в Україні, його протяжність становить 1765 метрів. Будівництво зі всіма погоджувальними процедурами тривало понад  десять років. Його підтримав Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) за допомогою кредиту в розмірі 55 млн євро. Європейський банк реконструкції і розвитку надав позику у розмірі 47 млн євро.

За контрактом проект мали здати 25 травня, однак офіційно тунель відкрили на день раніше. Напередодні через переключення поїздів на новий тунель Укрзалізниця змінила маршрут та графік руху низки поїздів зі Львова до Закарпаття. Пасажирські потяги мають курсувати через міжнародний транспортний коридор уже від п'ятниці. Новий тунель став частиною Пан'європейського транспортного коридору, який проходить територією Італії, Словенії, Угорщини, Словаччини та України.

Поблизу тунелю людно. З усієї Львівщини привезли залізничників, які чергували на станції. На території патрулюють військові, медики та правоохоронці з собаками. Основні урочистості за участі Петра Порошенка відбуватимуться зі східної сторони тунелю — тобто якраз із львівської.

Монтажники та будівельники про процес роботи розповідають неохоче, кажуть, що працювали як на звичайному будівельному об’єкті.

«Новий двоколійний тунель почали будувати, оскільки старий став повністю непридатним для використання. Йому майже 130 років. Упродовж кількох років взимку з колій тоннами вивозили брили льоду. Це впливало на графік руху поїздів, були постійні простої та затримки», — розповідає головний інженер дирекції з будівництва Бескидського тунелю Володимир Харлан.

За його словами, новий тунель за день зможе пропускати по сотні поїздів у обидва напрямки із середньою швидкістю 70 км/год. Для порівняння, через старий одноколійний щодня проїжджали лише 30-40 поїздів. Він розташований за 22 метри від нового та з’єднаний із ним трьома евакуаційними переходами. Згодом одноколійний тунель законсервують та використовуватимуть для потреб робітників залізничної станції «Бескид» та непередбачуваних випадків.

Попри офіційне завершення робіт та яскраві святкові фіолетові прожектори всередині, довкола тунелю й досі стоїть техніка, та й цемент на доріжках — свіжий. Вочевидь, завершували поспіхом.

Місцеві мешканці новим інфраструктурним об’єктом тішаться.

«Завдяки будівництву нам до села світло провели. Спершу обіцяли ще й дорогу, але про неї, ймовірно, забули. І ще лісу вздовж до Славського стало значно менше», — розповідає журналістам мешканка села Опорець.

Місцевих на відкритті зібралось чимало. Разом із чиновниками та робітниками вони роблять селфі на фоні тунелю. Поки що це безпечно. Перший вантажний потяг із рудою на Словаччину запустять за декілька годин — після приїзду Порошенка.

Ближче до обіду монтажники завершують облаштовувати сцену. Людей умовно розділяють на два табори: працівників залізниці та будівельників розташовують по правий бік, а місцевих мешканців просять стати позаду, бо має бути коридор для проходу перших осіб країни та області. На великому екрані праворуч від сцени постійно транслюють етапи будівництва.

Над тунелем з’являються чотири гелікоптери, які сідають неподалік станції. До журналістів виходять очільники Львівської облради та обласної адміністрації, представники Європейського банку реконструкції і розвитку та Європейського інвестиційного банку, які й виділили більше двох мільярдів гривень на будівництво Бескидського тунелю. Стає зрозуміло, що за кілька годин очікування під палючим сонцем ось-ось розпочнуть урочисту частину. Гуцули над тунелем намагаються дути у трембіти, однак їх звук перекриває музика організаторів.

На екрані з’являється новенький потяг, із якого виходять Президент України Петро Порошенко, міністр інфраструктури Володимир Омелян, очільник ПАТ «Укрзалізниця» Євген Кравцов, голова львівської регіональної філії Укрзалізниці Зиновій Заньків, керівник Закарпатської області Геннадій Москаль та голова правління фірми-підрядника ПрАТ «БА Інтербудмонтаж» Володимир Петрук.

За традицією, відкриття не минуло без освячення. Представники місцевого духовенства різних конфесій на чолі з Президентом освячують тунель та встановлюють скульптуру святої Варвари, яку вважають заступницею тунелів. Із протилежного боку тунелю відкривають табличку з написом, що тунель відкрили 24 травня за участі Предидента України Петра Порошенка.

Поїзд рушає із Закарпаття й рухається на схід. Раптово блакитна стрічка, яку мав би урочисто перетнути потяг, обривається. Жіночки-залізничниці біжать виправити цей несподіваний конфуз і таки встигають до прибуття поїзда відновити обов’язковий елемент усіх відкриттів та урочистостей.

На горизонті видніється потяг, у кабіні машиніста якого сидить Президент. Залізничники просять мешканців не стояти в умовному коридорі, яким за лічені хвилини йтиме політична еліта. Після зупинки поїзда Президент рухається в народ. Спершу вітається з керівником ЛОДА Олегом Синюткою, потім — із містянами.

«Будівництво тривало майже п’ять років, чотири з яких — під час війни на Донбасі. Але щойно ми приїхали на новому українському поїзді наймасштабнішим інфраструктурним проектом України», — розпочав урочисту промову Президент.

Старий тунель був єдиним одноколійним тунелем Критського транспортного коридору, який поєднує п’ять країн — Італію, Словенію, Угорщину, Словаччину та Україну. За словами Петра Порошенка, новий Бескидський тунель став символом ефективної співпраці України та створення нових високооплачуваних робочих місць в економіці та на залізниці.

«Якби старий тунель припинив працювати, а новий не збудували, втрати на рік становили б понад 2 мільярди гривень», — додав голова правління ПАТ «Укрзалізниця» Євген Кравцов.

Подякувавши всім, хто долучився до будівництва, Порошенко заявив, що сьогодні у нього ще запланована поїздка на військові об’єкти, тому швидко закінчує урочисту промову. Натовп активно бажає сфотографуватися з Президентом. Робітники також стають у чергу, втім їх потісняють діти.

«Так біжать селфі робити, наче Джастін Бібер приїхав», — жартують у натовпі.

Діти й справді довго не відпускали главу держави, обіймалися та щиро раділи спільним фотографіям із першою особою країни.

Невдовзі представники влади посідали у потяг, від’їхали на кілька сотень метрів та пересіли на гелікоптери. Після нетривалої паузи представники Львівської та Закарпатської областей разом із керівником Укрзалізниці Євгеном Кравцовим нагородили найкращих будівельників, монтажерів та працівників залізниці грошовими та призовими винагородами.

Потрохи розходились і місцеві. Ті, що приїхали із ближніх сіл, ­­— чекали на електричку, котра вже від п’ятниці рухатиметься новим тунелем.

Вікторія Ейсмунт

Репортаж Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!