Фото: УНІАН

Фото: УНІАН

Чи могли у Львові ввести комендантську годину. Роз’яснення

26232 0
Tvoemisto.tv пояснює, звідки взялась інформація про комендантську годину на Львівщині та що насправді відбувається.

Що сталося

9 квітня президент Володимир Зеленський провів селекторну нараду з керівниками ОДА, під час якої обговорили можливість введення комендантської години у кількох областях.

«Голови Чернівецької та Тернопільської ОДА повідомили, що мешканці регіонів позитивно відреагували на додаткову карантинну рекомендацію залишатися вдома протягом вихідних – з 13:00 суботи до 6:00 понеділка», – йдеться на сайті Офісу президента.

До чого тут Львівщина

Після цього низка ЗМІ поширили заяву міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа, які він зробив у своєму відеозверненні після наради з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем.

«Було проінформовано, що три області – це Івано-Франківська, Тернопільська і Львівська області – вводяться надзвичайні заходи на вихідні, щоб розірвати ланцюг, у тому числі розглядається навіть можливість уведення комендантської години. Так сказали на цій нараді з прем’єр-міністром. Але більше деталей ми, очевидно, будемо знати завтра на відповідній нараді з президентом України», – сказав у своєму відеозверненні Руслан Марцінків.

Незадовго після цього голова Львівської ОДА Максим Козицький також записав відеозвернення, в якому закликав мешканців області утриматись від пересування і перебування в громадських місцях на цих вихідних: із 13:00 суботи до 6:00 понеділка.

«Ці обмеження вводяться задля збереження нашого з вами здоров’я та мінімізації поширення захворюваності серед населення», – сказав він.

То обмеження чи рекомендація

Ця заява голови ЛОДА неабияк збурила населення, а медіа, в тому числі й всеукраїнські, почали писати про комендантську годину у Львівській області. У пресслужбі ЛОДА Tvoemisto.tv пояснили, що у відео голови – суто рекомендація.

«Він просить про ці обмеження, щоб мінімізувати кількість захворювань», – каже прессекретарка голови ЛОДА Дар’я Бавзалук.

Також вона зазначила, що на вихідні на Львівщині буде посилений контроль правоохоронців за дотриманням виконання протииепідеміологічних і карантинних заходів у зв’язку з коронавірусною інфекцією. Йдеться, власне, про період із 13:00 суботи до 6:00 понеділка. Крім того, посилюють контроль за пересуванням автотранспорту на межі Львівщини з суботи й до кінця карантину.

Не ведіться на фейки

Мешканці області обговорювали новину про «комендантську годину» майже добу. Помітно, що 10 квітня до багатьох магазинів утворились довжелезні черги, як на початку карантинних обмежень.

Ближче до вечора 10 квітня міський голова Львова Андрій Садовий виступив із заявою, в якій закликав ЗМІ не поширювати фейкову інформацію про введення на території Львова комендантської години, чи будь-яких інших додаткових обмежень.

«Місто живе в режимі карантину: на вулицю варто виходити лише при необхідності, обов’язково у масці. Сьогодні на Гарячу лінію міста було понад 300 звернень. Магазини, аптеки та інші заклади працюватимуть в режимі карантину, як це було протягом останнього місяця», – сказав він.

Водночас сьогодні обласна комісія ТЕБ і НС рекомендувала міським головам обмежити пересування і перебування громадян у громадських місцях на вихідні.

Виходити чи не виходити

Згідно з офіційною постановою Кабміну, з останніми змінами від 9 квітня, українцям не забороняють пересування, натомість заборонили виходити за межі помешкання без маски чи респіратора, не відвідувати парки, сквери, ліси та прибережні зони. Також не можна перебувати на дитячих і спортмайданчиках. Ходити по вулиці можна не більше, ніж по двоє, за винятком прогулянок із дітьми. Інших офіційних заборон та обмежень, що стосуються, власне, пересування, немає.

Що каже закон

Згідно зі статтею 33 Конституції України, кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантують свободу пересування, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Як пояснив Tvoemisto.tv юрист Іван Городиський, відповідно до чинного законодавства України «комендантська година» може вводити лише у випадку надзвичайного та воєнного стану. Проте, Закон України «Про правовий режим надзвичайного стану» надає вичерпний перелік підстав для введення комендантської години, і «пандемії» не входять в перелік таких підстав.

«Тому наразі всі рішення органів місцевого самоврядування та державної влади на регіональному рівні, щодо обмеження пересування протягом певних годин або ж днів носять винятково рекомендаційний характер. Проте можуть встановлювати повне обмеження роботи суб'єктів господарювання та руху громадського транспорту протягом годин чи днів, що може бути іншою формою забезпечення стратегії "соціального дистанціювання"», – каже він.

Режим надзвичайної ситуації, який діє в Україні до 24 квітня, таких обмежень не передбачає. Він дозволяє лише обмежувати доступ у зону надзвичайної ситуації. 9 квітня на в’їзді до Львівської області встановили 12 блокпостів, на яких патрулюють медики та правоохоронці.

Вікторія Ейсмунт

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!