Фото: Назарій Юськів

Фото: Назарій Юськів

ODW-Elektrik: завод на Львівщині, де дбають про людей і вдосконалюють машини

19242 0
Як виробництво автомобільних електросистем у Новому Роздолі виросло з маленького цеху до одного з лідерів галузі.

Після занепаду державного гірничо-хімічного підприємства «Сірка» Новий Розділ, місто з тридцятитисячним населенням, мав усі шанси стати депресивним. Звідси, як і з інших індустріальних міст і містечок України, в пошуках кращого життя виїжджали люди. Проте на початку двотисячних у місті в шістдесяти кілометрах від Львова почала розвиватись нова промисловість. Саме тоді німецька компанія ODW-Elektrik відкрила тут своє невеличке виробництво. Інвестори навіть не сподівалися, що українська філія колись розшириться більше, ніж до 500 працівників. Проте зараз новороздільський завод – найбільше з виробництв ODW-Elektrik.

Історія

Материнська компанія ODW-Elektrik – у Німеччині. Виробництва працюють також в Угорщині, Македонії та Мексиці. Українське виробництво найбільше – 1300 працівників та шість тисяч квадратних метрів виробничих площ.

«Ми були дуже маленькою компанією, – згадує Міхаель Трауд про 2003 рік, коли ODW-Elektrik вирішила інвестувати в Україну. – Мали виробництво тільки в Німеччині та Угорщині. Починати бізнес із п’ятдесятьма людьми в Україні, маючи загалом лише триста, було великим кроком». Україну обрали через низькі ціни та дешеву робочу сили, Львівщину – через близькість до Європи. У Новому Роздолі, в 125 кілометрах від польського кордону, знайшли й землю, і робочі руки.

Нові ризики виникли, коли Росія вторглася в Україну й почалась війна. Деякі клієнти ODW-Elektrik відмовились від співпраці з українським заводом, проте їм удалося знайти заміну. «Є інші замовники, особливо з Америки, які добре ставляться до України й до того, що тут виробляють», – каже керівник заводу.

Співпраця з українською владою, за словами генерального директора, стала ефективнішою останнім часом. «Вулиці відремонтовані, бо тут був віце-прем’єр і пообіцяв нам це. Попередні покоління чиновників теж обіцяли, але нічого не робилося. Тепер ми бачимо прогрес», – розповідає Трауд.

Компанія надає великого значення охороні довкілля. Навіть у пам’ятці для відвідувачів бачимо заклики бути ощадливими та вказівки, що куди викидати. Сортують сміття тут із перших днів, попри те, що все ретельно відсортоване згодом потрапляло до одного контейнера. Тепер для кожного виду сміття знайшли підрядників, які переробляють відходи і отримують зиск.

Кар’єра

ODW-Elektrik виробляє багатофункціональні кабелі, магнітні котушки, електромеханічні конструкції для автомобілів, мотоінструментів тощо. Один із технологічних процесів повністю роботизований – кабелі тут тестують за допомогою електроніки під наглядом камер. Люди, задіяні в технологічному процесі, змінюють місце кожні дві години – це дозволяє уникнути монотонності праці. Тут відбувається постійна ротація працівників на робочих місцях – це як гра на піаніно, де немає пальців, відповідальних за певні ноти.

В цеху нарізки провідників можна побачити повністю автоматизовану лінію, яка робить магнітні котушки для інжектора. Це система контролю впорскування дизельного палива – маленька, але дуже важлива деталь. Керівник лінії, пан Микола, починав на підприємстві механіком. За його словами, людину, яка приходить з вулиці, але має бажання вчитися, можна вивчити на підприємстві на налагоджувальника обладнання з нуля. У виробничому процесі є операції, для виконання яких працівники повинні пройти навчання та підтвердити кваліфікацію. На зарплатню це не впливає.

На складі після серйозного вхідного контролю зберігається матеріал від постачальників та готова продукція. Вже чотири роки фахівцем із якості тут працює Оксана. Прийшла на завод звичайною робітницею, але після дев’яти місяців роботи на виробничій лінії заповнила анкету, пройшла співбесіду та потрапила на склад. Тепер вона контролює всі матеріали, що потрапляють на фабрику – чи відповідають вони вимогам щодо якості, які в компанії є дуже суворими.

Усі керівники, що працюють на заводі в Новому Роздолі, починали  з роботи на виробничих лініях – виросли зі звичайних робітників. На менеджерські посади воліють брати своїх, а не людей зі сторони – людина, яка виросла на заводі, краще знає процеси зсередини. «Навіть якщо ми брали нових людей зі сторони – юриста, бухгалтера – три місяці вони стажувалися тут. Ми практикуємо learning by doing, навчання на місці», говорить Інна Трауд. На заводі шкодують про те, що українське законодавство не дозволяє залучати до роботи в компанії підлітків паралельно з навчанням у школі: це дало би змогу готувати кадри для підприємства змолоду.  

Кадри

«Ми – одна сім’я: нам треба триматися разом. Не має значення, чи ти прибиральниця, чи керівник підприємства – всі однаково важливі. Ви бачите, як тут чисто? Це дуже важливо, що всі роблять свою роботу – від прибиральниці до менеджера», – каже Міхаель Трауд.

Своїм працівникам ODW-Elektrik, крім конкурентної зарплатні та мотиваційних бонусів, пропонує харчування, доїзд і медичне страхування. Найбільше працівників завод втрачає не через конкуренцію з іншими компаніями, а через трудову міграцію. «Дуже тяжко бачити, як багато людей покидають Україну, виїжджаючи до Польщі й Чехії», – говорить Міхаель Трауд.

Начальник управління інвестиційної політики Львівської обласної державної адміністрації Роман Матис вважає, що підприємство, яке має потребу в кадрах закордоном та українських співробітників, які хотіли би поїхати на заробітки, може синхронізувати цей процес. «Будь-яка людина воліла б не їздити на заробітки більш ніж на півроку. Тому, якщо на підприємстві є кількадесят людей, які критично хочуть поїхати на заробітки, їм можна запропонувати піврічний контракт закордоном. Таким чином можна закрити проблему там, а тут тимчасово найняти нових працівників. Люди повернуться в Україну на ту саму роботу без втрати кваліфікації», – пропонує він. Компанії, які в такий спосіб організовують ротацію своїх кадрів, залишаються задоволеними, а їхні працівники отримують новий досвід і бачать світ.

Працівники ODW-Elektrik їздять на інші підприємства компанії – нещодавно, наприклад, були в Македонії та Німеччині. Один із працівників місяць вивчав у Німеччині автоматизовану лінію, яку згодом почали будувати в Україні. Завдяки знанням здобутим закордоном, та використанням їх при виробництві нового технологічного  обладнання, його зарплатня зросла на сорок відсотків.

Майбутнє

На заводі ремонтують будівлі, облаштовують територію. В одному з приміщень, куплених два роки тому, зараз монтують систему вентиляції: тут планують облаштувати зварювальний майданчик. Тут уже нанесли розмітку для безпеки, залишилося поставити зварювальні столи.

Будівлю механічної дільниці та конструкторського бюро теж зараз відновлюють: приводять до ладу фасад. Саме тут розробили машини, на яких працюють у виробничих цехах. Конструктори мають різні завдання: інколи вдосконалюють уже готові машини, інколи створюють щось принципово нове, а часом друкують оптимально сконструйовані зразки на 3D-принтері. Пан Роман, який тут уже десять років, удосконалює нарізочну машину. Поруч із ним триває робота над безконтактною системою відкривання багажника, що зробить взаємодію з автомобілем зручнішою.

«Більшість спеціалістів, які працюють у нас, підготовлені безпосередньо на території підприємства. Важко знайти сторонніх людей, які би прийшли й відразу почали працювати так якісно», – каже старший інженер з автоматизації та механізації Ігор Туліка. Разом із колегами він удосконалює машину, яка в кілька етапів виготовляє готовий продукт. Поруч складають таку саму, але нового покоління.

На підприємстві виробляють  електронну «начинку» для керма, пристрої для автоматичного паркування. «Електричну систему ізолюють так, що ви можете їхати на автомобілі під водою – все працюватиме, вода не потрапить всередину», – жартує Міхаель Трауд. 

На вході до підприємства висять великі фотознімки, на яких усміхнені люди стоять таким чином, що формують обриси перших літер назви компанії. O – працівники материнської німецької компанії, D – угорці, найбільша W – українці

.

Міхаель Трауд припускає, що в майбутньому на українському виробництві працюватиме стільки людей, що вистачить сформувати решту назви – Elektrik. Наступного року до двох автоматизованих ліній, які вже працюють на заводі в Новому Роздолі, планують додати третю. «Впевнений, що й четверта скоро буде», – каже він.

Партнерська публікація

Марія Стахів

Фото: Назарій Юськів

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!