Фото: Іtstatti.in.ua

Фото: Іtstatti.in.ua

Online People. Як за три дні перевести команду на дистанційну роботу. Досвід ЕPАМу

3227 0
Львівський офіс IT-компанії EPAM готувався до онлайн-роботи ментально і завчасно. За три дні вони змогли перевести всю команду на дистанційну роботу і повернути тих, які були за кордоном у бізнес-подорожах та відрядженнях.

Карантин та епідемія коронавірусу змусили нас переглянути інструменти комунікації, наші потреби та звички. Рамки робочого дня дещо розмилися і календар виглядає по-іншому, як і зустрічі та робочі наради. Ми перенеслися у віртуальний світ. Tvoemisto.tv вирішило поцікавитися у експертки з управління та розвитку талантів, яка співпрацює з ІТ-компанією ЕPАМ, Наталії Колядко, як львівський офіс перейшов на дистанційну роботу і як економічна криза торкнулася ІТ-сфери.

Читайте також: Як успішно змінити професію. Розмова із IT-шницею EПAMу

Як ваша компанія сприйняла рішення про карантин та перехід на дистанційну роботу?

Ментально ми були до цього готові. Наша компанія представлена у більше, ніж 25-ти країнах світу, зокрема у Китаї, де був lockdown. Тому ми розуміли, з чим маємо справу і що це може торкнутися України у разі поширення пандемії. Тому зреагували дуже швидко: 13 березня був оголошений карантин і за вихідні ми 80% наших експертів перевели на дистанційну роботу із забезпеченням техніки.

Довелося повертати програмістів з-за кордону

Однак для нас своєрідним викликом було посприяти поверненню колег, які знаходилися на той час у відрядженнях чи на відпочинку за кордоном.То ж після оголошення карантину ми контактували із ними, перевіряли локацію і через внутрішню команду, яка підтримує подорожі, допомагали знайти опції, аби швидко повернутися додому, до закриття кордонів. Більшість ми одразу повернули за вихідні і за наступний тиждень 98% усіх команд уже працювали з дому.

Цікаво, як у вас відбуваються наради? Які засоби комунікації ви використовуєте?

Перехід на дистанційну роботу не був для нас у новинку, бо ми супроводжуємо проєкти клієнтів в різних куточках світу в розподілених командах (distributed teams), то ж спілкування через віртуальні засоби комунікації є для нас звичним.

Ще далеко до карантину ми успішно використовували внутрішні платформи для підтримки комунікації та взаємодії, для того, аби оперативно отримувати інформацію. Ми можемо дуже швидко перевіряти актуальні статуси проєктів та ситуацій, починаючи від технічного забезпечення та закінчуючи емоційним станом людей.

Для прийняття управлінських рішень ми користуємося власною платформою Telescope, яка агрегує інформацію про команди, завантаженість та ефективність роботи. Для щоденної комунікації ми використовуємо Мicrosoft Teams. До речі, за допомогою цього інструменту було проведено онлайн спілкування з понад 3500 спеціалістів по всій Україні одразу після переходу на віддалену роботу. 

Більшість нарад проводять там, хоча додаються також окремі специфіки, задачі чи навчання розвитку, як-от GoToWebinar. Якщо говорити про сценарій, за яким відбувається нарада, то все залежить від проєкту. Є типові операційні наради, які проводяться, до прикладу, у продакшн-командах для перевірки статусу справ.

Читайте також: Як львівські ІТ-фахівці працюють над додатком «Дія»

Водночас, ми намагаємося приділити увагу неформальній комунікації, яка суттєво змінилася. В офісному середовищі вона трапляється спонтанно, сама собою. За умов віддаленої роботи треба свідомо планувати її, організовувати і не ігнорувати. Відповідно ми розробили численні допоміжні рекомендації, пройшлися по командах і подивилися, наскільки їм вдалося встановити нові рутини спілкування у новому середовищі. Ми розуміли раніше перспективу, що можливість залучення дистанційних форм співпраці – це майбутнє, тому ми завчасно готували внутрішні діджитал-інструменти і готувалися ментально. Тому загалом цей перехід був безболісним для нас.

Work–life balance

Які все-таки ви можете назвати мінуси дистанційної роботи в ІТ?

Ми маємо дуже різні відгуки від проєктних команд. Загального зниження продуктивності не відмітили. Ті, хто більш інтроверти – опинилися у маленькому раю, особливо якщо їм вдалося облаштувати домашній офіс. Люди більш екстравертовані, які потребують спілкування з різними людьми не тільки в ЕPАМі, почуваються звісно важче.

Тому ми просимо колег приділяти увагу Work–life balance. На Bloomberg, до речі, публікували дослідження про те, що у перші дні переходу на дистанційну роботу працівники почали працювати більшу кількість годин, тому що рамки початку і завершення робочого дня почали розмиватися.

Ми спілкуємося про особисту активність та самопочуття, адже будь-які обмеження можуть бути сильним стресовим фактором. Тому стараємось різним чином підтримувати працівників, в тому числі ми створили в Україні Telegram-канал, присвячений виключно нашому психічному здоров’ю, де ми ділимося техніками, лайфхаками, як справлятися зі стресами та поганим самопочуттям.

Як ви оцінюватимете продуктивність програмістів на відстані?

Критерії оцінки продуктивності не змінилися. Ми її відслідковуємо за двома основними показниками – what and how. Тобто, що зробила людина, чи досягнула вона поставлених перед нею завдань, стосовно клієнта та взаємодії з командою, і які поведінки вона демонструє у досягненні цих цілей, чи дотримується корпоративних цінностей. Ми доробили діджитал-інструменти, які покращили зворотній зв’язок – ми ж бачимо всю інформацію у певних онлайн-звітах та рейтингах.

Варто робити онлайн-каву

Як можна ще видозмінити традиційну роботу?

При проведенні зустрічей раджу таки використовувати відео, щоб один одного бачити. А також підтримувати неформальне спілкування, щоб говорити на різні теми. Ми називаємо це онлайн-кавою чи онлайн-кулером – коли у команді в календарі є пів години такої кави щодня. Участь в ній дуже бажана. Можна поговорити з колегами про будь-що – про дітей чи обговорити новини. Тобто, це те, що ми робимо звично в офісі за кавою чи склянкою води. Здається, така собі дрібниця, але якщо це робити, то є відчуття, що в цій ситуації ми стали ближчими, ніж були. Якраз завдяки включенню та підсиленню приємних моментів та якісної комунікації.

Читайте також: Що слід розвивати майбутнім програмістам ще у школі

Звичайно, частина людей непросто цей час переносить, бо доводиться працювати день у день у чотирьох стінах. Але важливо пропрацювати ставлення до цього. Мені, до прикладу, допомагає, коли я згадую свою бабусю і її розповіді про війну – як її маленьку ховав солдат під танком чи інші історії жаху, які доводилося їй колись пережити. Тоді ти розумієш, якими дрібними є труднощі, з якими ми зіштовхуємось зараз. Наше ставлення впливає на все інше – чи ми шукаємо можливості і переваги, чи шукаємо труднощі.

Запит на ІТ-спеціалістів після кризи збільшиться

Ця криза відкрила нам насправді багато можливостей, насамперед для ІТ-сфери. Ситуація змусила весь світ задуматися, зокрема тих, хто був не готовий до цифрового світу. Тому очевидно, що після виходу з кризи виникне необхідність у створенні інструментів та нових способів комунікації з клієнтами. Думаю, буде високий запит на ІТ-спеціалістів – їхні послуги та рішення.

Як змінилася Ваша робота і життя?

Суттєвих змін не відбулося. У мене розписаний майже весь час на зустрічі. Є задачі, які потребують довшого фокусування. Це мало місце і в офісному житті. Все залежить від навичок та особистої ефективності людини. Зараз є відчуття, що ти прокинувся і вже на роботі і з тої роботи не йдеш. Є, звісно, спокуса щось доробити. Але треба думати збалансовано: над важливістю задачі і над важливістю відновитися.

Я також намагаюся проводити фізичну активність, бо в офісі можеш, принаймні, побігати між поверхами (сміється – ред.). Стежу за тим, що їм, тому що склад їжі теж впливає на наше самопочуття. Якщо вживаємо багато простих вуглеводів, то будемо швидко втомлюватися. Знайомі скаржилися, що почали більше їсти снеків. З цим треба бути обережними.

Час мого життя і роботи регулює сім’я. У мене двоє маленьких дітей, які потребують уваги. Їх все одно треба купати, тому вони допомагають мені не засиджуватися за роботою (усміхається).

Читайте також: 50 кандидатів на місце або Як знайти потрібну людину

Чи торкнулася економічна криза ІТ-сфери?

Не можу говорити про всю галузь, тому що вона представлена як великими гравцями, так і невеличкими компаніями, є аутсорсингові компанії та продуктові тощо. Все залежить від кількості клієнтів, індустрій та продуктів, над якими працює ІТ-бізнес, отже криза позначилася дуже по-різному.

ЕPАМ – це глобальна компанія, яка має дуже диверсифікований портфель клієнтів. Якщо взяти світову економічну кризу, то вона не схожа на попередні, бо вдарила по інших секторах бізнесу. Є компанії, які постраждали на світовому ринку, а є ті, що процвітають. Погляньте на рівень акцій Netflix або Amazon – як вони почуваються.

Чи позначився карантин та криза на ваших проєктах?

Клієнти, які займаються електронною торгівлею та продажем онлайн, вони приростають і приносять нові замовлення. У нашому глобальному портфелі є клієнти, які працюють у сфері авіаперевезень чи туризмі, то вони звичайно постраждали, і, мабуть, знижатимуть темпи розвитку проєктів.

Коли ваш офіс виходитиме з карантину?

Вихід буде поступовим, будемо керуватися рекомендаціями уряду, МОЗу і здоровим глуздом. Ми аналізуватимемо ситуацію у бізнесі і з нашими людьми. У нас немає мети, що як тільки припинять карантин, одразу вийти.

Партнерська публікація

Христина Гоголь

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!