фото івана станіславського/твоє місто

фото івана станіславського/твоє місто

Чи зросте вартість проїзду та як курсуватиме транспорт з осені. Розмова з Орестом Олеськівим

5062 0
Коли сьогодні можна «впіймати» останню маршрутку у Львові, що змінилося у громадських перевезеннях від початку повномасштабного вторгнення та чи вдається місту під час воєнного стану проводити закупівлі нових транспортних засобів Tvoemisto.tv розпитало у керівника управління транспорту Львова Ореста Олеськіва.

Є скарги мешканців про те, що громадський транспорт у Львові після 20:00 вже не їздить. Який тепер графік його роботи?

Останній рейс, наприклад, трамвайного маршруту №8 з площі Соборна приблизно о 21:50, у зворотному напрямку, із Сихова, ще пізніше – о 22:30. Якщо мовиться про електротранспорт, то він курсує переважно до 22:00. О 21:30 ще можна доїхати трамваєм з вокзалу до різних районів Львова.

Читайте також: У Львові відновив роботу автобусний маршрут №17

Відповідно до розкладів АТП-1, останній автобус відправляється орієнтовно о 21:00. Але з приватними перевізника ситуація гірша. Ми й далі ведемо з ними роботу, вони дещо її покращили, бо був період, коли через проблеми з пальним автобуси переставали їздити дуже рано. Зараз більшість маршруток курсують до 20:00, хоча розкладами передбачена 21:00.

Ми відновили активну практику штрафування за невиїзди. Штрафуємо не водіїв, а перевізників, з якими в нас підписані договори. В перші три місяці повномасштабного вторгнення і тоді, коли був пік кризи з пальним, не штрафували. Із червня штрафуємо, і певні покращення вже спостерігаємо, але не такі, які хотіли б.

Який штраф отримує перевізник за одноразове порушення?

Відповідно до договору, штраф становить 1700 гривень.

Чому водії завершують роботу раніше? Це пов’язане з комендантською годиною чи чимось іншим?

Тут є низка факторів. Із одного боку – комендантська година, а з другого – економічна ситуація і складна ситуація в галузі перевезень загалом. Першим ударом було пальне, нині ситуація стабілізувалася, але зростають ціни на запчастини. Окрім цього, маємо літній період, коли пасажиропотік найнижчий, що теж впливає на перевезення.

Наразі зобов’язали перевізників оновити розклади і подати нові – зі збільшенням одиниць транспорту та вечірніми рейсами. Ми справді очікуємо, що з вересня буде більший пасажиропотік, імовірно, відновиться навчання. І це потребуватиме більшої інтенсивності роботи громадського транспорту.

Яким є інтервал руху в середньому?

Дуже різним. Наприклад, інтервал руху трамваїв №8, №4 становить 5 хвилин і менше. Якщо говорити про великі автобуси, то тут інтервал становить 7-10 хвилин. Маршрутки по-різному курсують, ми намагаємося стимулювати водіїв навіть того транспорту, який має найнижчий пасажиропотік, дотримуватися інтервалу в щонайбільше 25 хвилин.

Читайте також: Львів планує взяти 32 млн євро кредиту на закупівлю тролейбусів з автономним ходом

Скільки зараз громадського транспорту виїжджає на маршрути? На скільки одиниць його може стати більше з осені?

Загалом автобусів виїжджає близько 350-ти на день, електротранспорту – 140 одиниць. Оцінюємо можливість збільшення. Відчуваємо брак водіїв. Підприємства впродовж тижня мають зробити таку оцінку і надати її нам. А ми вже визначимо, яку кількість транспорту можна додати.

Як тепер відстежують рух транспорту?

Наразі користуємося старою системою – GPS-трекерами з програмним забезпеченням, що дозволяє повністю відстежувати рух громадського транспорту. На основі цього робимо моніторинг і маємо можливість виписувати штрафи в тих випадках, коли це потрібно.

До нової системи, яка запрацює з повноцінним впровадженням електронного квитка, ще не маємо доступу.

Якими ресурсами радите користуватися львів’янам, щоби стежити за рухом громадського транспорту?

Майже всі застосунки відображають інформацію доволі коректно, лише певні мають недоліки. Наприклад, є такий волонтерський додаток lad.lviv.ua, який досить точно відображає рух транспорту. Він не інтерпретує дані, а бере їх із GPS-трекерів. Добрим вважається Citybus, але він тільки для операційної системи Android. Також можна відстежувати за допомоги застосунку Easy Way і чатбота Львівської міськради.

Читайте також: Як «Електрон» у Львові виготовляє новенькі трамваї для міста. Фото, відео

А куди варто скаржитися, якщо транспорту нема у той час, коли він мав би їздити?

В такому разі можна залишати скарги на Гарячій лінії міста Львова за телефоном 15 80.

Як змінилася кількість громадського транспорту у Львові від початку повномасштабного вторгнення? Місто неодноразово отримувало автобуси як гуманітарну допомогу від міст-партнерів.

Громадського транспорту у Львові не стало більше. В нас є постійні запити від міст, які постраждали внаслідок бойових дій (там є велика потреба, в деяких містах автопарки суттєво понищені), від Збройних сил України. Ті автобуси, що ми отримали як гуманітарну допомогу, вирішили віддавати. Приміром, нещодавно три автобуси передали Тростянцю (місто в Охтирському районі Сумської області – Ред.).

Тому якщо говорити про кількість, то вона в нас залишається приблизно такою ж, якою була до початку вторгнення. За час війни доставили тільки два п'ятисекційні трамваї.

Читайте також: У Львові затримується виготовлення взірця нового електробуса

Львівська міськрада скерувала запит до партнерів у Німеччині, аби отримати як допомогу вживані берлінські трамваї моделі Tatra KT4DM. На якому етапі його виконання?

Відповіді від Берліна стосовно трамваїв нема. Нині тривають перемовини з іншими містами щодо передачі, як правило, електротранспорту для Львова.

То скільки у нас трамваїв?

Важко сказати.

Тому, що є такі, що їздять, і такі, що не їздять?

Загалом маємо майже 90 придатних до користування трамваїв і майже 80 тролейбусів. Із автотранспортом ситуація не змінилася: близько 250 автобусів комунального транспорту та орієнтовно 200 приватних перевізників. Але вони обслуговують не лише міські маршрути, а й приміські.

Можливо, є нові закупівлі?

Зараз триває тендер щодо закупівлі 12-метрових автобусів для АТП-1. Розглядаємо заявки, і незабаром оголосять результати.

А цю закупівлю вдасться здійснити під час воєнного стану, адже заборонені капітальні видатки?

Думаю, що так. Мовиться про кредитні кошти, тому тут, мабуть, інша процедура. Триває діалог міста з міжнародними фінансовими організаціями, і саме тепер відбувається переосмислення попередніх планів. Львів не відмовляється від оновлення громадського транспорту і проводить різні переговори щодо продовження можливості його закупівель.

Плануємо чимало переосмислень у роботі громадського транспорту, зокрема скорочення маршрутів, віддаємо перевагу електротранспорту.

Через війну все не так швидко робиться, як би того хотілося, але робота триває, і місто має отримати ефективнішу транспортну мережу. Це також залежить від того, наскільки швидко буде впроваджений е-квиток.

Але зміни  вже бачимо. У середу, 10 серпня, відкрили тролейбусний маршрут №38, який підсилив напрямок вулиці Кульпарківська. Зараз ця вулиця покращила своє сполучення з Городоцькою та Сиховом. Маршрут дає можливість багатьох зручних пересадок і має великий попит.

Читайте також: Львівських контролерів одягли у нову форму. Фото

Як галузь перевезень пристосувати до воєнного часу? Акцентувати на електро- чи автотранспорті?

Умови війни загалом непередбачувані. Для міста дуже важливо бути «гнучким». Але в нас досить розгалужена мережа електротранспорту, яка й далі  розвивається. Окрім цього, розвинена автобусна мережа, що дозволяє місту залишатися «гнучким».

Ми цього року пережили значну кризу з постачанням пального. Довелося серйозно оптимізовувати рух автобусів на дизельному пальному і підсилювати електротранспорт. Ця гнучкість дуже важлива у турбулентні часи, але ми розуміємо, що після перемоги нам треба буде робити максимальний акцент на електротранспорт. Електроенергія є нашим ресурсом, який ми виготовляємо. У нас є можливості, ми як держава повинні бути незалежними від країни-агресора. Хоча пальне й закуповуємо в Європі, та розуміємо, що його складова – російська нафта. Тож нам потрібно планомірно відмовлятися від двигунів внутрішнього згорання. Це також питання екології. Львів планує електрифікувати громадський транспорт.

У цьому контексті мушу спитати про міську електричку: коли цей проєкт нарешті вдасться реалізувати? Чи можливо у час війни відкласти цю ідею?

Так, ми відновили переговори з «Укрзалізницею», досить успішно провели їх, але про це зарано говорити. Коли будуть конкретні напрацювання, розповім докладніше.

Читайте також: Які маршрути у Львові тимчасово не курсують під час воєнного стану

Як змінилася вартість перевезень і як відбувається розрахунок міста з перевізниками?

Ми підвищили вартість проїзду в маршрутках. Найближчим часом нових змін у тарифі не плануємо, бо й так розуміємо, що це значне грошове навантаження на містян. Водночас зростання тарифу дозволило стабілізувати ситуацію в цій галузі. Вартість пального зараз становить орієнтовно 50% витрат у перевезеннях. Також через підвищення цін зростають практично всі складові витрат підприємства. 

Місто і далі компенсує пільгові перевезення. Це програма, яка працює. Насправді міський бюджет має дуже великі недоотримання, тому Львів не може стовідсотково компенсувати кошти за перевезення пільговиків. Намагаємося балансувати між потребами та можливостями.

Та сума, яку ми повинні відшкодовувати, збільшилася через те, що подорожчав проїзд, але асигнування, передбачені бюджетом, не змінилися на цей рік. Призначення на відшкодування вартості перевезення пільгових категорій відбуваються на початку року, і їх не переглядали. Тож відсоток відшкодувань зменшився завдяки тому, що збільшився тариф.

Вікторія Савіцька

Ольга Коваль

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!