Фото: Всеукраїнська асоціація пенсіонерів

Фото: Всеукраїнська асоціація пенсіонерів

Пакет у пакеті. Що потрібно, аби львівські супермаркети припинили продавати пластикові торбинки

3970 0
В Україні практично не виробляють екологічної альтернативи поліетиленового пакування.

За використання пластику штрафуватимуть. Саме це передбачає законопроєкт №2051-1 про обмеження обігу пластикових пакетів, який наразі прийнятий лише у першому читанні.

У Львові ж значна частина бізнесу ще не готова впроваджувати нове чи платити більше за екологічне пакування і тільки окремі мережі пропонують паперові пакети замість поліетиленових.

У ток-шоу «Реформи без ілюзій» екоактивістка розповіла, які саме упакування заборонять, а представники супермаркетів пояснили, що потрібно, аби вони перейшли на екоальтернативи.

Подаємо головні тези дискусії.

Ольга Мелень-Забравна, активістка організації «Екологія. Право. Людина»

З 1 січня 2022 року заборонять використовувати легкі і легкі пакети, такі як маєчки, а всі торбинки мають стати промаркованими. Також виробникам заборонять продавати оксо-розкладні торбинки, які вони позиціонують як біорозкладні, бо ті насправді розпадаються у довкіллі на шкідливі речовини.

Заборона не буде стосуватися використання поліетилену для пакування риби, м’яса і сипучих.

Штрафи за пластик невисокі для великих мереж, але значні для маленьких магазинів і продавців на базарах. Порушення закону обійдеться приблизно від 1700 до 8500 грн (при повторному порушенні).

Контролюватиме магазини та заклади харчування служба з прав споживачів. Вони будуть накладати штрафи і конфісковувати пакети, які входитимуть у список заборонених.

У Грузії вже діє схожий закон, але там не охоче відмовляються від пластикових пакетів, бо в країні не виробляють альтернативи. Зараз у нас така ж проблема. Якщо до 2022 року в нас не виготовлятимуть масово біорозкладну альтернативу, то закон може виявитися неефективним.

Щороку українець використовує близько 500 пакетів. В Європі норма – використовувати не більше як 90 поліетиленових пакетів. Там не просто піднімають рівень екосвідомості громадян, а й вводять плату зі споживачів за використання пластику. Завдяки такому підходу Великій Британії вдалося значно зменшити кількість відходів. Можливо, підхід оплати, а не заборони, краще спрацював би і в нас. Бо контролюючі органи наразі працюють погано.

У нас практично немає місць, куди можна здати на переробку пакети. Їх потрібно централізовано відкривати і прописати положення у законопроєкті.

Костянтин Остапчук, керівник мережі «Два кроки від хати»

«Наша ціль цього року: максимально перейти на паперові або біорозкладні пакети. З останніми є проблема – їх важко знайти і забезпечити ними покупця. Коли ми замовляли свій брендовий пакет, то виробники казали, що його важко сертифікувати і промаркувати», - розповідає керівник мережі супермаркетів.

Для певних груп продуктів так і не вдалося знайти якісної альтернативи.

Наразі витрати за екоальтернативи заклали у свій бюджет – передбачили більші видатки на 30-40%. Якщо не буде вигідної альтернативи і віддачі від покупців, то можливо, споживачам доведеться платити навіть за найлегші поліетиленові пакети в супермаркеті.

Молодь частіше використовує альтернативи, приходять зі своїми торбинками на закупи і готові платити за сумку з флізеліну чи цупкої тканини. Екосвідомість старшого поколінням треба покращувати. 

Сергій Черешньовський, піарменеджер мережі супермаркетів «Арсен»

Закон принесе позитив, бо встановить одинакові правила для всіх мереж. «Платити штрафи це не для нашої мережі, ми будемо відмовлятися від пластику» - пояснив піарменеджер.

Вартість поліетиленового пакетика приблизно 9 копійок, а паперового 35-45 копійок. У мережі не закладають ці витрати у вартість хлібобулочних товарів для покупців, але сумніваються, що і надалі зможуть покривати такі витрати на всі товари.

Законодавець має запропонувати механізми, яким чином визначати, хто платитиме за екоальтернативу. Ймовірно, вартість буде розділено між мережею і покупцем.

У супермаркетах вже є паперові пакети на випічку і екосумки на касах. У відділі гастрономії сири, ковбаси та рибу загортають у пергамент.

Робили експеримент – один день кулінарію продавали або у біорозкладних, або у пластикових боксах, водночас за перші вартість для покупця не збільшували. Люди позитивно реагували і обирали тару з кукурудзяного борошна. «Біорозкладні бокси дуже дорогі і для мережі не вигідно брати ці витрати на себе. Наразі ми ще не знайшли тари за оптимальною ціною, тому продаємо їжу лише у пластикових блістерах, як і більшість мереж».

Багато покупців звикли до легких кульочків і навіть, коли в магазині спробували не продавати їх – люди обурювалися і розгублено шукали звичний поліетилен.

За стандартом обслуговування зараз на касі пропонують пластиковий пакет. Коли почне діяти закон – стандарт обіцяють змінити.

Наталя Лазарович

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Проєкт «Реформи без ілюзій» реалізується за підтримки проєкту USAID «Медійна програма в Україні», яка виконується міжнародною організацією Internews.


Реформи без ілюзій

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!