Фото: Guess Line Architects

Фото: Guess Line Architects

«Втоплений» фасад та пальма. Що кажуть архітектори та проєктанти про новий готель на Дорошенка

6820 0
Яким буде новий торгово-готельний комплекс та чи вплине він на сформовану історичну забудову на вулиці.

Минулого тижня у на міжнародному архітектурному конкурсі визначили, яким буде новий торгово-готельний комплекс на вулиці Дорошенка, 2  у Львові, що його будуватиме донька львівського бізнесмена та депутата Григорія Козловського Софія Максимець.

Перемогу у конкурсі здобула команда архітекторів, що спроєктувала меморіальний комплекс героїв Небесної Сотні на вулиці Кривоноса. Цей проєкт викликав чимале обговорення серед львів’ян, тож Tvoemisto.tv дізнавалося, яким буде новий торгово-готельний комплекс та чи вплине він на сформовану історичну забудову на вулиці.

Читайте також: Григорій Козловський запропонував збудувати паркінг на площі перед Львівською оперою

Громадський простір чи готель

Наприкінці XIX століття на цьому місці були два будинки, які знищив удар бомби у 40-х роках минулого століття. У 2009 році цю ділянку передали в оренду ТзОВ «Солодка вишиванка», і компанія «Укрдизайнгруп» розробила проєкт торгового центру. Наразі цей проєкт не актуальний, адже кілька років тому сюди перенесли зупинку громадського транспорту, а сам початок вулиці вже довгий час намагаються закрити для авто.

Будинок на Дорошенка, 2, який зруйнували під час Другої світової війни

Під час громадських слухань по новому будівництву торік керівниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко говорила, що в ідеалі це місце мало б слугувати громадським простором зі сквером, але це неможливо зробити через приватизовані об’єкти нерухомості, що тут розташовані.

Довгий час на цьому місці був аварійний житловий будинок та кіоски. Про нове будівницвто тут заговорили після того, як депутати Львівської міської ради безкоштовно передали землю у власність ОСББ «Свободи 11», вилучивши її з власності ТзОВ «Солодка вишиванка». Тоді кінцевим бенефіціарним власником ОСББ, згідно з аналітичною системою YouControl, був Григорій Козловський. 

Як пишуть «Наші гроші. Львів», Софія Максимець та Леся Данчевська стали власницями ділянки, надавши ОСББ позику під її заставу. Першого разу, коли підприємиці хотіли отримати дозвіл на будівництво, виконком переніс це питання, бо до рішення була низка зауважень, зокрема щодо відсутності детального плану території та зонінгу Галицького району. Після цього провели дві зустрічі з громадськістю, потім містобудівні умови таки видали та зобов’язали забудовників провести міжнародний архітектурний конкурс

Чому обрали саме цей проєкт

На конкурс подали 74 роботи, а до участі допустили 71 учасника. За перше, друге та третє місця учасники конкурсу отримати 20, 15 та 10 тис. доларів відповідно. Головний архітектор Львова Антон Коломєйцев розповів Tvoemisto.tv, що представники забудовника також були членами журі й підтримали проєкт, що посів перше місце, тож, вірогідно, готель будуватимуть за проєктом-переможцем. Його авторами є львівські архітектори Guess Line Architects Андрій Лесюк, Христина Пундак, Михайло Когут, Ігор Когут та Андрій Гончаренко.

«Журі прийшло до однозначного рішення та перше місце обійшло друге з великим відривом, так само, як друге серйозно обігнало проєкти, що отримали "бронзу"», – каже він.

Антон Коломєйцев додає, що наразі архітектори і замовник пропрацьовують проєктні процеси, технологічне наповнення, адже це лише ескіз і потреби замовника треба уточнити.

«Журі також дискутували з приводу сусідства з "Гранд готелем", оскільки передбачають, що номери нового готелю будуть продовженням "Гранд готелю". І, можливо, саме тому, що був замовник в журі, відсіяли ті об’єкти, які б не працювали в такій зв’язці з наявних вже готелем», – додає він і зауваживши, що багато учасників надто буквально копіювали зразки інших світових будівель. 

Нова будівля буде недешевою в реалізації, але водночас, каже Антон Коломєйцев, вона буде «красиво старіти» і через 20 років набуде смаку.

Читайте також: Депутати Львівської міськради погодили будівництво готелю біля ТРЦ Forum

Хідник не заберуть

Пішохідний простір від бордюра хідника до вітрин першого поверху за проєктом сягатиме 6 м, тобто не менше, ніж було до будівництва.

Лілія Онищенко каже, що саме через те, що багато учасників не відступили від червоних ліній, що прописали в умовах конкурсу, довелося відхилити кілька справді достойних проєктів.

«Простір під колонами ніби відкритий, але небезпека майбутнього засклення вже прочитується. А шкода, бо ці проекти мали дуже добре вирішення фасадів та продуману планувальну структуру і високі шанси на перемогу», – написала вона на своїй сторінці у Фейсбук.

Територія на Дорошенка, 2 до початку будівництва

Проєкт-переможець вона охарактеризувала, як «просту ідею, що вистрілила».

Фонова забудова

Підтримав і проєкт нового готелю голова правління Львівської обласної організації Національної спілки архітекторів України Богдан Гой. У коментарі Tvoemisto.tv він розповів, що будівля має добре «лягти» в історичну забудову вулиці.

«Ми маємо багато прикладів проводження з новим будівництвом на історичних ділянках, починаючи від колишньої будівлі Укрсоцбанку, й закінчуючи будинком на перетині вулиць Краківської та Вірменської, де вже завершують будівництво готелю. Там теж тоді проводили міжнародний конкурс, переміг австрійський архітектор, але його не змогли реалізувати через спротив громадської думки. На фоні цих прецедентів, готель на Дорошенка буде суттєвим кроком уперед», – розповідає Богдан Гой.

Проєкт, що переміг, він незиває неегоїстичним, що коректно вписується лінію забудови вулиці Дорошенка.

«Архітектори не зробили стіну фасаду суцільною, а розділили її символічною тріщиною на два об’єми. З іншого боку будівля не заграє з історичними стилями, а мова його сучасна, європейська», – каже Богдан Гой.

Читайте також: На перехресті Стрийської та Наукової збудують готель та офісний центр. Візуалізація

Член львівського осередку Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Богдан Зятик навпаки вважає, що комплекс дуже масивний та не вписується в те урбаністичне середовище, попри намагання авторів тонально наблизити його до кольору будинків, а вузькі видовжені вікна, які не подібні на жодні вікна на Дорошенка й дуже дисонують із цим архітектурним ансамблем.

«Звісно, що проєкт не має бути подібним абсолютно на будівлі поруч, він може бути сучасним, однак підпорядкованим простору. Тому такий проєкт міг би бути, але точно не в цьому місці, а десь на Сихові чи в іншому віддаленому районі від центру Львова. Тут він виглядає недоречним через ритмічну почленованість вікнами і масивність», – каже він.

Також, на думку Богдана Зятика, дуже важливо в архітектурі залишати трохи повітря, вільного простору, озеленення.

«Як на мене, кращим був проєкт, що посів третю позицію – там є використання скла, сучасних матеріалів, і оця прозорість досить непогано сприймається, відчувається повітряність і простір. У проєкті, що на другому місці, теж залишили частину простору так би мовити для заглиблення всередину, розширення вулиці. Архітектори повинні враховувати, що людям має бути комфортно та давати більше простору і світла», – додає він.

«Втоплений» фасад та пальма

Архітектор проєкту Андрій Лесюк розповів Tvoemisto.tv, що до фінального проєкту напрацювали близько 50-ти ескізів.

«Наш об’єкт є фоновою структурою в готовій історичні парцеляції будівель вулиці. Ми максимально акуратно заходимо в те середовище, щоб не зробити його занадто активним. Ми старались сховати будівлю в наявній архітектурі, розчинити», – каже автор.

Колони на першому поверсі закриті склом, що розсувається, наприклад, у теплу пору року. Тоді простір стане ширшим. Між 4 та 6 поверхами проєктанти пропонують посадити пальму, що має рости в холі готельної частини комплексу, поблизу міжповерхових сходів.

Другий поверх виступає на понад 4 м. Андрій Лесюк каже, що це чи не найскладніший елемент будівлі, як фінансово, так і конструктивно, адже консоль тримає верхні поверхи фасаду.

Додамо, що на ділянці вже почали підготовчі роботи, а через паркан, що заважав пішоходам, забудовника встигли оштрафувати.

Вікторія Ейсмунт

Ольга Коваль

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!