фото: unsplash.com

фото: unsplash.com

Онлайн-голосування на виборах – прогрес чи смерть для демократії

3338 0
Президент Володимир Зеленський цього тижня під час виступу у Верховній Раді знову згадав про голосування на виборах через інтернет. Чи реально створити в Україні можливість онлайн-голосування, про яке говорить президент – наскільки це безпечно та ефективно – Tvoemisto.tv дізналося у експертів.

Цієї неділі, 25 жовтня, в Україні пройдуть місцеві вибори. Тільки уявіть собі: ви прокидаєтеся вранці, берете до рук телефон (чи інший гаджет) і можете із його допомогою – без потреби виходити на вулицю, стояти в чергах на дільницях – проголосувати. Зручно? Особливо, коли через пандемію коронавірусу, що може тривати ще у найближчі роки, на дільницях зростає ризик інфікування. Голосували б таким чином?

Читайте також: На порталі «Дія» запустили 4 нові послуги

Насправді, ідея з онлайн-голосуванням не нова. Про те, як це можна зробити через додаток «Дія», уже говорили у Міністерстві цифрових трасформацій. Улітку 2019 року в інтерв'ю «LB» позаштатний радник президента Михайло Федоров прогнозував, що це справа не далекої перспективи. Для цього навіть створили проєкт The Vote. На питання, коли саме українці зможуть проголосувати онлайн, Михайло Федоров відповів, що на наступних виборах президента, а, може, і на місцевих.

Питання перше: безпека даних

Ключовими питаннями в онлайн-голосуванні, за словами юриста Івана Городиського, є безпека від зовнішніх втручань і витоків персональних даних. Проблема в Україні в тому, що реєстри в мобільному застосунку «Дія» – сумнівні з погляду кібербезпеки. І ті витоки, що були раніше, вже є попередженнями. А побудова ефективної системи кібербезпеки для таких систем, у тому числі для онлайн-голосування, – це питання років.

«Президент під час промови на засіданні ВРУ казав, що ми (ред. – Україна) попереду всіх країн із нашим електронним паспортом, але, як на мене, – то такий собі привід для гордості. Система має працювати, перш за все, якісно та безпечно», – каже він у коментарі Tvoemisto.tv.

Читайте також: Місцеві вибори пройдуть за новими правилами. Що змінилось?

Хоча, як додає директор Агенції регіонального розвитку Львівської області Тарас Баранецький, люди вже віддали частину своїх даних банкам, наприклад тоді, коли створювали електронні цифрові підписи. А ще понад 100 тисяч щороку голосують за проєкти Громадського бюджету Львова, більшість – саме через електронні засоби.

Питання друге: законодавство

Для онлайн-голосування потрібно буде вносити зміни в законодавство, адже виборчий кодекс передбачає достатньо чіткі процедури: внесення в списки виборців, вимоги щодо оформлення урн, виборчих дільниць тощо.

Дистанційне голосування, за словами Івана Городиського, може відбутися наразі лише в одному випадку – коли члени виборчої комісії за окремим запитом приходять до недієздатних осіб. Так зване голосування «на дому», що неодноразово зазнавало критики.

«Законопроєктів щодо цього немає, є тільки ідея. Хоча законодавчо електронне голосування можна впровадити, та чи це буде адекватно, ефективно і чи варто взагалі поспішати з цим, не до кінця враховуючи фактор захисту даних, – сумніваюся…», – розповідає він.

Питання третє і четверте: наскільки складно це технічно і чи варто

Тарас Баранецький вважає, що якби пропозицію електронного голосування відпрацьовували протягом року, то технічно було б можливо вже на цих виборах голосувати дистанційно.

«Думаю, що людям голосувати в такому форматі буде нескладно. Ми ж подаємо декларації, купуємо за допомогою картки через інтернет, голосуємо за громадський бюджет в онлайні – ці речі і комунікації вже налагоджені. От як буде виглядати підрахунок голосів, складно спрогнозувати, бо це інша система. Зараз висипали урну, порахували, занесли в протокол – і все. А це може бути складніше, та зробити це можливо», – говорить він у коментарі Tvoemisto.tv.

Водночас, за словами CEO і засновника компанії UnderDefence cyber security Назара Тимошика, досконала підготовка займе, щонайменше, від двох до п’яти років.

«За 5 років, тобто до наступних виборів – цілком реально підготуватися, із залученням цілого штату модераторів. Але все ж – небажано це робити», – додає він.

Онлайн-голосування, говорить Назар Тимошик, має дуже багато недоліків та ризиків. На його думку, гарантовано кращий варіант – це традиційні вибори в офлайні.

«У нас в країні є ті, хто ще не заробляє і ті, хто вже не заробляє. Вони з обох боків погано впливають на тих, хто заробляє та формує економіку, годує, так би мовити, всіх інших. Нехай ті, хто прийшов на вибори, і проголосують. А пасивна частина і дистанційно голосуватиме «по пріколу», – вважає він.

Читайте також: Місцеві вибори 2020 в один клік. Тvoemisto.tv зібрало найважливіше

Онлайн-голосування – це смерть для демократії, говорить ІТ-спеціаліст. Наприклад, у тому ж додатку «Дія» елементарно можна фальсифікувати голоси, а це – пряма загроза для демократії. Він посилається на спеціаліста у галузі теорії обчислювальних машин і систем Девіда Л. Діла, який каже, що насправді голосування в Інтернеті є настільки небезпечною ідеєю, що ІТ-спеціалісти та експерти з питань безпеки майже одностайно проти. Тут не можна гарантувати, що програмне забезпечення не містить помилок і що не буде атак – система ж не є досконалою.

А як в інших країнах

Тарас Баранецький розповідає, у кількох країнах є можливість проголосувати онлайн. Це альтернатива голосуванню на виборчих дільницях. Зокрема, Естонія стала першою країною, де вибори проходили також в інтернеті. 9317 людей проголосували дистанційно за допомогою естонської ідентифікаційної карти в 2005 році на місцевих виборах. А на минулих парламентських виборах 2019 року в Естонії через інтернет подали рекордні 247 232 голоси, тобто 43,8% від загального числа виборців.

У Литві та Латвії теж пробували впровадити такий спосіб, однак повноцінно ним не користуються.

Юрист Іван Городиський зауважує, що ЄС, США чи Канада не мають наразі такої електронної системи, мабуть, не тому, що не можуть розробити її, а тому, що вони дуже прискіпливо ставляться до питання кібербезпеки і зовнішніх втручань, особливо в період виборів.

Ольга Коваль

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!