Куди українці вкладають вільні гроші та як навчитись пасивно заробляти

25106 0
Українці зараз мають можливість обирати різні види пасивного доходу: депозити, цінні папери чи нерухомість у Грузії та Іспанії.

Ще кілька десятків років тому для українців були доступні лише два види пасивного доходу: державна пенсія та вклади на ощадних книжках, та й ті мали неабиякі ризики. Зараз варіантів так званого резидуального доходу значно побільшало, а ось ризиків, навпаки, стало менше.

Як організувати пасивний дохід, який приносив би хороші гроші, але не вимагав значних витрат сил і часу, та про які ризики варто пам’ятати, Tvoemisto.tv розповів заступник директора департаменту роздрібних клієнтів АТ «КРЕДОБАНК» Андрій Курбатов.

1. Оперуючи персональними фінансами, спочатку треба навчитися їх контролювати. А точніше — правильно вести грошовий облік. Розпочати варто з обрахунку витрат. Зараз існує чимало безкоштовних програм як для смартфона, так і для комп’ютера, які полегшують ведення такого обліку. Зрозумівши, де вартувало б зекономити, а від чогось взагалі відмовитися, можна суттєво покращити свій матеріальний стан. Заощаджені гроші можна потім вигідно вкласти.

Читайте також: Скільки потрібно виділяти на дрібні витрати або Куди насправді йдуть ваші гроші

2. Чи не єдиним способом фінансової незалежності є організація пасивного доходу. Це той вид заробітку, який безпосередньо не пов’язаний з трудовою діяльністю або витратами і дозволяє отримувати прибуток навіть у ті дні, коли у вас вихідний або відпустка. Працює лиш бізнес.

3. Розумно вклавши раз, дивіденди можна отримувати постійно. Серед плюсів: регулярні грошові надходження, економія часу і сил та можливість у вільний час займатися тим, що до вподоби.

4. Маючи вільні кошти, можна подумати куди саме їх вкласти, щоб отримати максимальний дохід відповідно до своїх очікувань. Зараз найрозповсюдженішими видами пасивного доходу є депозити (відсоток за банківським вкладом), вкладення у цінні папери чи ОВДП (облігації внутрішньої державної позики), а також дохід від оренди чи від авторських прав (книги, фільми, винаходи). Останній вид в Україні ще не надто популярний.

Прибутковість депозитів банк встановлює сам. Цей вид пасивного доходу доступний практично кожному: щоб відкрити депозит, не обов’язково мати велику суму грошей — стартувати можна й із однієї тисячі гривень. Відсотки будуть нараховуватися щомісячно. Звісно, з малої суми вкладу будуть і малі відсотки, але головне почати.

Досить прибутковий вид пасивного доходу — нерухомість та дохід від її оренди. Хто має можливість оперувати грішми за кордоном, збагатитися може ще більше. Наприклад, зараз українці часто купують нерухомість в Грузії, Іспанії і успішно здають їх в оренду.

Ще одним фінансовим продуктом є програми страхування життя. Такі програми, в основному, поділяються на пенсійні, накопичувальні або ризикові. Пенсійні програми страхування допомагають заощадити, щоб при виході на пенсію рівень життя не зазнав суттєвих змін. Накопичувальні програми передбачають страхову виплату, якщо застрахована особа є живою на конкретну дату. Ризиковані програми страхування гарантують виплати родині людини, яка померла.

Читайте також: Страхова медицина у Львові: як повернути гроші за лікування

5. Який саме вид пасивного доходу обрати, залежить від власного бюджету. Не робіть все швидко, не обдумано, краще добре зважте та комплексно підійдіть до питання. Якщо хочете більшої стабільності, обирайте різні види — частину вкладіть у нерухомість, решту покладіть на депозит. Новачкам варто орієнтуватися на короткі терміни — так менш ризиковано.

6. Будь-які гроші люблять, щоб за ними слідкували. Наприклад, нерухомість може впасти чи піднятися в ціні, а відсоткові ставки по депозитах зазнати змін. Усе інвестування несе в собі певні ризики: можна втратити капітал, взагалі не отримати прибутку або отримати не той результат, на який розраховували.

Головне фото: pixabay.com

Світ грошей  спецпроект медіа-хабу Tvoemisto.tv та KredoBank.

В межах спецпроекту спільними зусиллями ми допоможемо вам розібратись у фундаментальних питаннях про те, як насправді функціонує світ грошей, бізнесу та фінансових установ. Кожна нова публікація – новий рівень вашої фінансової грамотносі. 

 

Партнерська публікація

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!