фото: сайт «Опозиційної платформи — за життя»

фото: сайт «Опозиційної платформи — за життя»

Що обіцяє виборцям «Опозиційна платформа — за життя». Експертний аналіз програми

11052 0
Tvoemisto.tv продовжує цикл інформаційно-просвітницьких матеріалів у межах проєкту «Прозорі вибори», присвячених аналізу передвиборчих програм політичних партій, що претендують на місце у парламенті. Нині аналізуємо програму партії «Опозиційна платформа — за життя».

Перебвиборча програма партії доступна на її сайті та на сторінці ЦВК. Документ складається з 916 слів, 7 797 знаків, займає 5 сторінок формату А4. Вектори партійної діяльності викладено у 10 підрозділах.

Пріоритети програми

У внутрішній політиці партія має намір скасувати закони про мову, освіту, перейменування церкви, декомунізацію і люстрацію. Загалом вона хоче накласти мораторій на «створення та розвиток проблем, що розколюють країну». Опозиціонери обіцяють перехід до пропорційної системи з відкритими списками та посилення кримінальної відповідальності за корупційні злочини. Також у програмі декларують намір прийняти Закон «Про всеукраїнський та місцеві референдуми за народною ініціативою», який повинен надати громадянам змогу на референдумах висловлювати недовіру президенту, Кабміну і Верховній Раді, керівникам місцевих органів влади і таким чином відправляти їх у відставку.

Ситуацію в Донецьку в партії називають «конфліктом» і обіцяють врегулювати його «діалогом і компромісами». Партія хоче прямих перемовин між Києвом, Донецьком, Луганськом і Москвою, а також надати автономний статус Донбасу, ухвалити закони про амністію, вибори та вільну економічну зону на Донбасі.

У зовнішній політиці «Опозиційна платформа» прагне «активного нейтралітету України» та неучасті її в будь-яких військово-політичних союзах. Крім того, партія планує зняти санкції з Росії та відновити з нею торговельно-економічні зв’язки. Опозиційна платформа обіцяє переглянути умови участі України у СОТ і зоні вільної торгівлі з ЄС.

В економічній політиці партія проголошує «політику економічного прагматизму», впровадження податку на виведений капітал, зниження податкових ставок. У державі має розвиватися індустріалізація.

Соціальна сфера — головний пріоритет партії. Вона обіцяє знизити тарифи на газ для населення до 3800-4000 грн за тис. куб. м. Як вказується в програмі, це стане можливим завдяки прямим поставкам газу з Росії і використанню газу українського видобутку. Крім того, політики обіцяють списати заборгованості за житлово-комунальні послуги та встановити «справедливі субсидії». Прожитковий мінімум, мінімальна зарплата і пенсія мають зрости до семи тисяч гривень. Виплати при народженні дитини: до 100 тис. грн — за першу, 200 тис. грн — за другу, 400 тис. грн — за третю та наступних.

У культурній сфері партія виступає за «політику примирення та згоди». Вона повинна «зшити» країну: «Повернемо громадянам України право говорити, спілкуватися, навчатися російською та мовами національних меншин».

У сфері освіти держбюджет має фінансувати заклади професійно-технічної освіти і стимулювати приватні навчальні заклади.

Читайте також: Які обіцянки дає «Європейська солідарність». Експертний аналіз програми партії

Які обіцянки дає партія

Програма складена так, що спочатку в ній вказується пріоритет, а потім — «першочергові кроки», необхідні для його досягнення. Формулюючи завдання, партія використовує не дієслова, а іменники: «перегляд», «забезпечення», «припинення» тощо. Це не форма обіцянки, а радше накреслення основних форм діяльності. Пряма обіцянка у програмі сформульована тричі:

  • «Не допустимо подальшого втручання держави в справи церкви»;
  • «Ми подолаємо бідність, відновимо пільги та забезпечимо гідну державну допомогу всім соціально вразливим категоріям населення»;
  • «Ми зупинимо бойові дії, захистимо соціальні права українських громадян, припинимо тарифний геноцид, спишемо населенню заборгованість за житлово-комунальні послуги, встановимо справедливі тарифи, забезпечимо соціальний захист громадян та забезпечимо економічний розвиток й укріплення соціальної держави».
     

Читайте також: Що планує робити «Слуга народу» в парламенті. Експертний аналіз програми партії

 

Яку аргументацію використовує партія

Партія послуговується змішаною аргументацією. Емоційна полягає у використанні великої кількості негативних ярликів. Їх адресують попередній владі (президенту Петру Порошенку — ред.): «порушення прав і обмеження свобод», «політика мовних заборон та утисків», «втручання влади у справи релігійних громад», монополізм, рейдерство, нечесна конкуренція, зупинення деіндустріалізації, деградація, деінтелектуалізація країни тощо. Це породжує агресію.

Раціональна аргументація: матеріальне — важливіше за ціннісне. Свідченням цього є поняття «економічний прагматизм», а також те, що партія акцентує на намірах збільшити соціальні виплати за умови «компромісів» з Росією.

Читайте також: Що робитиме «Голос» у парламенті. Експертний аналіз передвиборчої програми партії

Основні цінності та ідеологія

«Опозиційна платформа — за життя» сповідує цінності соціалізму, використовуючи відповідно забарвлені слова: «відповідальність», «турбота», «стабільність», «підвищення зарплат і пенсій», «зменшення податків».

Через механізм референдуму розширюються наглядові функції «більшості населення».

Твердження, що з Росії потрібно знімати санкції, сідати за стіл переговорів, а також засудження законів про мову, освіту, декомунізацію та люстрацію дає підстави ідеологічно пов’язувати «Опозиційну платформу — за життя» з комуністичною партією радянського типу.

Читайте також: Що обіцяє і гарантує «Самопоміч». Експертний аналіз передвиборчої програми партії

Особливі ознаки програми

У програмі сказано, що одним з пріоритетів партії є «повернути мир і стабільність». З огляду на відверто негативне ставлення до політики Петра Порошенка можна дійти висновку, що «повертати» хочуть «стабільність» часів Віктора Януковича.

Метою партії у сфері економічної політики зазначено «відродження України як сучасної індустріальної держави». Це вирізняється на фоні програм інших партій, які акцентують на розвитку нових інофрмційних технологій, а не великих заводів, чиє функціонування шкодить довкіллю. Партія не згадує про екологічні проблеми.

Соломія Кривенко,

кандидатка політичних наук, учасниця експертної групи «Свідомі вибори»

Інфографіка Марії Стахів

Головне фото з сайту партії

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проекту «Прозорі вибори. Аналіз та медійне висвітлення програм і публічних заяв кандидатів у народні депутати України» та за участі експертів проекту «Свідомі вибори»Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Прозорі вибори

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!