Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

Перегони до Марсу і повернення на Місяць. Як Україна освоює космос із іншими

2568 0
Учора, 18 лютого, о 22:37 за київським часом марсохід американського космічного агентства NASA Perseverance («Наполегливість») наблизився до Марса та здійснив посадку в північній півкулі планети. Вже за декілька годин земляни побачили фото з Червоної планети. Окрім перегонів до Марсу, в яких задіяні різні країни, людство планує незабаром повернутись на Місяць. Tvoemisto.tv дізналось, які плани землян на космос у 2021 році та як у цьому задіяна Україна.

Людство вкладає мільярди у космічну галузь, намагаючись колонізувати інші частини всесвіту. Дехто робить це заради освоєння планет, на які можна було б утекти після закінчення «терміну придатності» Землі, інші – прагнуть показати велич людства, розширивши його життєвий ареал, а хтось шукає нові джерела основних ресурсів, що на нашій планеті мали б закінчитись десь через півстоліття.

Космічна галузь традиційно належала державам, суперництво яких тепер загострюється ще більше через контроль над позаземними територіями, яких вже вдалося досягнути. Проте зараз до цих процесів стрімко доєднуються приватні компанії, як от SpaceX Ілона Маска та Blue Origin Джефа Безоса, які пропонують ощадніші підходи і будують ракети багаторазового використання, створюючи нові можливості прибутків від космічного туризму.

Читайте також: Привіт із далеких галактик. Як на Львівщині працює Центр космічних досліджень

У 2021 році людство збиратиме плоди одразу декількох нових місій на Марс, розпочне другу програму із освоєння Місяця та отримає точні знімки найвіддаленіших галактик завдяки телескопу нового покоління. Розповідаємо, коли цього очікувати і в яких із цих місій задіяна наша країна.

Лютий – місяць Червоної планети

Нещодавно медіа у різних частинах світу рясніли радісними новинами про наближення до Марсу трьох місій – із Об’єднаних Арабських Еміратів, США та Китаю.

Поверхня Марсу. Фото: NASA

Попри спільні цілі та майже одночасні плани на прибуття, всі ці місії відрізняються за своїм характером і призначенням. Арабський супутник Аль Амал, або «Надія» вже досягнув своєї цілі, увійшовши на орбіту Червоної планети для дослідження її атмосфери.

Фото: Reuters

Китайська місія Tianwen-1 («Небесні запитання») складається із супутника, що на день пізніше повторив цей же успіх, і з марсохода та посадкового модуля, що вивчатимуть геологічну структуру, ґрунт планети і шукатимуть воду. Ці дві місії є першими для своїх країн, а їх успіх стане історичною подією для цілих регіонів Близького та Далекого Сходу, які також отримають свої «представництва» на Марсі.

На відміну від них, марсохід Perseverance («Наполегливість») є черговим космічним подвигом для NASA. Він ставить перед собою більш конкретні цілі. Зокрема, він оснащений новою технологією відносної навігації по рельєфу, що дає змогу апарату під час приземлення на парашуті робити знімки поверхні та моделювати власний маршрут, що дозволить йому дістатись до складніших місць, ніж це міг зробити попередній марсохід Curiosity («Цікавість»).

Фото: NASA

Більше того, Perseverance містить експериментальний механізм MOXIE, призначений для добування кисню з вуглекислого газу в атмосфері Марса через розщеплення його молекул, і в разі вдалих результатів допоможе створити мінімальний шар повітря для початкових етапів колонізації планети, яку NASA планує здійснити до 2033 року.

Повернути людину на Місяць

Після 1969 року, коли Ніл Армстронг тріумфально фотографував свого напарника Базза Олдріна та його сліди на поверхні Супутника Землі, NASA врешті зважилась повторити цей подвиг. У 2021 році агентство розпочне свою програму «Artemis», що покликана до 2024 року забезпечити «постійне перебування людини у глибокому космосі», себто на орбіті Місяця та на його поверхні. Перша її частина Artemis-1 планується вже на цей рік і передбачає запуск капсули Oreon у тритижневу подорож навколо Місяця. Поки що без людей.

Фото: NASA

У програмі загалом беруть участь дев’ять країн та організацій, серед яких – і Україна, після підписання три місяці тому договору між Держкосмосом і NASA. 

Натомість, у цьому списку немає російського Роскосмосу, що раніше був незамінним партнером NASA. Минулого року його потіснив SpaceX Ілона Маска після того, як вдало доправив персонал до Міжнародної космічної станції на ракеті власного виробництва.

Читайте також: «Знайте, що ви це можете». Астронавтка українського походження про місії NASA та потенціал України

У цьогорічній програмі компанія лише укріплює свої позиції, зокрема після того, як недавно уклала коштовний контракт на 330 мільйонів доларів. Згідно з його умовами, SpaceX має доставити дві ключові частини космічної станції Gateway на орбіту Місяця, використовуючи свої, наразі найпотужніші у світі, ракети Falcon Heavy. Росія ж, з огляду на успіхи розвитку програми «Artemis», планує на жовтень власну програму з освоєння Місяця під назвою «Luna 25», після майже півстоліття з часу останньої подібної місії росіян, що відбулася у 1976 році.

Телескоп нового покоління і космічний туризм

Об’єднати світ надшвидким інтернетом, включно із сільськими територіями – таку ціль поставила SpaceX, і вже до кінця 2021 року готується забезпечити ним окремі регіони. В них супутниковий інтернет Starlink вже став можливим для передзамовлення за $99, сама система коштуватиме близько 500 «зелених», а обслуговування обійдеться у $99 щомісяця.

Для NASA, у співпраці з Європейським та Канадським космічними агентствами, жовтень 2021 року стане можливістю нарешті запустити на орбіту телескоп James Webb, хоч із запізненням у 14 років і сукупною вартістю близько 10 мільярдів доларів. Цей довгоочікуваний винахід стане наступником телескопа Hubble, і, на відміну від нього, зможе досліджувати віддалені галактики за допомогою ультрачервоних хвиль, що допоможе робити точніші знімки, незважаючи на перешкоди із газових хмар.

Фото: NASA

Але до того, як розпочнуться серйозні місії для колонізації галактики, вихід у космос почнеться як своєрідна розвага. SpaceX вже цього року готується відправити на орбіту першу туристичну ракету, а місію профінансує американський технологічний мільярдер Джаред Айзекман, віддаючи одне місце в ракеті на розіграш, в якому може взяти участь кожен громадянин США. Інша невелика компанія, Virgin Orbit, що вже понад 15 років готується до запуску таких польотів, у січні зробила ривок до здійснення своїх цілей, успішно запустивши на орбіту свою ракету LauncherOne. Компанія буде використовувати механізм запуску космічного апарату з повітря, тобто до верхніх шарів атмосфери ракету доставлятиме спеціальний літак, а решту шляху вона долатиме самостійно із пасажирами на борту.

Launcher One від Virginorbit

До чого тут Україна?

Для української космічної галузі цей рік пророкує справжнє відродження, і це не обмежується завданням президента запустити супутник до 30-річчя Незалежності України. 18 січня Україна уклала із Австралією меморандум про співпрацю, що передбачає використання українських ракет «Зеніт», що запускатимуть із Кейп-Йорка.

У свою чергу, компанія Firefly Aerospace, що діє у Сполучених Штатах і з 2017 року є власністю українського підприємця Максима Полякова, підписала з NASA контракт на $93,3 млн в межах вже згаданої програми «Artemis». Він передбачає доставку 10 науково-технічних пристроїв на Місяць, у локацію Море Криз.

Крім того, Україна почала переговори зі SpaceX про спільний запуск українського супутника «Січ 2-30 (2-1)» у грудні 2021 року, а також із Об’єднаними Арабськими Еміратами, плануючи розширити співпрацю після успішного запуску марсового супутника Аль Амал.

Ці досягнення індустрії, що була традиційною для України радянських часів, не є суто випадковістю, адже протягом останніх років у ній відбувалися зміни і трансформації, покликані повернути космічну потугу, втрачену в дев’яностих.

Читайте також: Львів і космос нерозлучні з 1771 року. Як працювали найдавніші обсерваторії міста

Як згадує Eurasia Daily Monitor, у травні 2018 року Державне космічне агентство уклало із Європейською комісією договір про співпрацю, а 1 грудня 2019 року почав діяти Український регіональний центр в межах програми Європейського Союзу Copernicus, що проводить спостереження за Землею із космосу. Завдяки цим домовленостям космічний апарат Vega Європейського космічного агентства, оснащений ракетами українського виробництва, здійснив свій черговий успішний запуск на орбіту Землі у вересні минулого року. До того ж, українське ракетне підприємство «Південмаш» працює переважно на експорт, а основна співпраця відбувається саме з NASA, що використовує наші ракети «Зеніт». 

Не варто забувати і про те, що Австралійське та Європейське космічні агентства також належать до дев’яти організацій, що співпрацюють у програмі «Artemis», тому Україна має дотичність до програми ще й через них.

Таким чином, у 2021 році наша держава стала цілковито залученою в місію Західного світу щодо освоєння космосу, як колись була невід’ємним суб’єктом космічних амбіцій СРСР. Це навіює оптимізм, проте ще більше дає стимул – фінансувати ракетобудування в Україні та відновити наш імідж космічної держави.

Віталій Голіч

Головне зображення: Unsplash

Фото: NASA, Reuters, Virginorbit

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!