Фото: pixabay.com

Фото: pixabay.com

Перехворіють усі. Завідувачка Covid-відділення вважає, що коронавірус може перейти в сезонну хворобу

18601 0
Якою є ситуація із захворюваністю на Covid-19 у Львові? Кого домінувальний штам коронавірусу «Омікрон» найчастіше кладе на лікарняне ліжко? Коли очікувати піку і кінця захворюваності? На ці запитання Tvoemisto.tv відповіла заслужена лікарка України, завідувачка пульмонологічного відділення львівського Центру легеневого здоров’я Надія Рудницька.

На скільки зараз заповнене пульмонологічне відділення?

Лікарня заповнена майже цілком (235 ліжок із 370 – ред.), а наше відділення – на 100 відсотків. Це означає, що одні пацієнти поступають, а інших виписуємо – відбувається постійний рух.

Яка частка серед них вакцинованих?

Порівняно з минулими хвилями вона збільшилася. Зараз серед госпіталізованих 30-40% пацієнтів щеплені, але штам коронавірусу «Омікрон», можна сказати, дещо «вислизає» від вакцинації, тобто хворіють і вакциновані.

Читайте також: Пульмонологиня центру легеневого здоров’я у Львові отримала звання заслуженого лікаря

Отже, щеплення наявними вакцинами не захищає від «Омікрону»?

Захищає, але не повністю. Більшість вакцинованих людей вважають, що коли їм ввели вакцину, то вони вже не захворіють. Не носять масок, ходять одні до одних у гості, відвідують різні заходи і абсолютно не переймаються тим, що можуть заразитися. Але вакцинація не ставить знака рівності, все одно треба пильнуватися, бо захворієте!

Читайте також: Учені виявили новий симптом штаму коронавірусу «Омікрон»

Як гадаєте, якщо буде більше вакцинованих, то стане менше пацієнтів у лікарнях?

Вакциновані однозначно легше переносять хворобу і не завжди потрапляють в стаціонар. У таких хворих швидше збивається температура, усуваються симптоми, вони мають менше ускладнень, тобто перебіг хвороби легший.

Коронавірус – це патологія, яка уражає судини, дрібні капіляри. Далі виникає запальний процес, можуть формуватися фібрози, тромбози, різні автоімунні захворювання.

Вакцинація обов’язкова навіть з огляду на те, щоби у майбутньому не виникало ускладнень від коронавірусу, особливо в людей, які мають супутні патології. Річ у тім, що цей вірус має здатність проникати через гематоенцефалічний бар’єр, уражати нервові закінчення, і ми не знаємо, що відбуватиметься з людиною у постковідний період.

На коронавірус хворіють не лише особи із супутніми захворюваннями. Часто можна чути, що захворіла здорова людина, яка займалася спортом. Чому так?

Можуть захворіти і здорові люди, і діти, які ще не мають супутніх патологій. А все тому, що не вакцинувалися. Чому зараз особливо вразливі до цієї хвороби діти? Бо не щеплені, не мають імунітету, тобто найменш захищені.

Окрім дітей, хто зараз у групі ризику?

Люди, яким за 60 років. Більшість із них мають одну або кілька супутніх патологій. У щонайменше 25 відсотків наших громадян діагностували гіпертонічну хворобу, багато людей із цукровим діабетом, онкологією, неврологічними недугами. Це все групи ризику.

Сюди належать і вагітні, які не вакцинуються, хоча їхній стан не є протипоказанням до щеплення від коронавірусу. У жінок при надії імунна система «скомпрометована», менша опірність організму до інфекцій та вірусів. Вони, як правило, нехтують застереженнями, всюди ходять, а треба більше дбати про себе.

Як ви, лікарі Центру легеневого здоров’я, діагностуєте у людини «Омікрон»: маєте змогу визначити цей штам у лікарні чи берете до уваги симптоматику?

У нашій лікарні немає спеціального аналізатора, який би ідентифікував штам. Підтвердження результату отримуємо лише завдяки ПЛР-тестам. Та позаяк останнім часом у нас домінує штам «Омікрон» і велика кількість хворих мають схожі прояви, які вказують саме на нього, то й беремо до уваги клінічні симптоми.

Читайте також: «Омікрон» схожий на застуду. Як відрізнити – хворієте ви на грип чи на Сovid-19

Розкажіть, які це симптоми, а також про те, чи є відмінності у лікуванні різних штамів коронавірусу?

На відміну від «Дельти», «Омікрон» має легші симптоми: чхання, нежить, біль у горлі, закладеність, підвищена температура, також рідше розвиваються пневмонії. Але це не означає, що лікування буде легшим. «Омікрон» швидше спричиняє ускладнення, особливо в людей із груп ризику – тих, що мають надлишкову масу тіла, автоімунні захворювання, онкологію, гіпертонічні хвороби, цукровий діабет. Саме такі пацієнти в стаціонарах є найважчими.

Летальність при «Омікроні» справді зменшилася, як і ураження легень, але важкість стану посилилася.

Наприклад, до нас у стаціонар потрапляють тільки пацієнти середньої важкості та важкі, але лікарня все одно майже заповнена. То хіба ж це не свідчить про важкість стану людей?

Зараз справді домінує штам коронавірусу «Омікрон», перед тим була «Дельта». Наскільки змінився Covid-19 за більш ніж два роки?

Змінився. І це помітно із симптомів, перебігу хвороби, тривалості лікування і з того, як вірус піддається лікуванню. Зокрема, тепер пацієнти менше часу перебувають у стаціонарі (не більш ніж 10-14 днів), організм швидше справляється з недугою. Але кількість хворих вражає, і це змушує непокоїтися.

Наскільки поширені випадки тромбозів серед ваших пацієнтів?

Стаціонар – це вже гостра стадія хвороби, але й початок одужання. Кожному хворому, який має коронавірус, після виписки зі стаціонару даємо рекомендації – антикоагулянтну терапію. Проте наші пацієнти майже відразу наче забувають, що пережили і що в них лікували. Швидше побіжать здавати тест на імуноглобуліни, зате не зроблять за тиждень-два коагулограму, D-димер (фактор, який показує згортальну систему крові, чи є тромби в організмі – ред.). Можливо, краще отримати препарати, які рекомендував їм лікар?

Тромбози були і до коронавірусу, але значно рідше. І не тому, що вірус став агресивніший, а через нехтування порадами лікарів.

Ще одне страшне словосполучення для хворих – «цитокіновий шторм». Що це таке і чому його варто боятися?

Передбачити цитокіновий шторм майже неможливо. Він розвивається у пацієнтів з важким перебігом коронавірусу, більшість з яких мають генетичну схильність або супутні патології.

Робимо пацієнту дослідження – С-реактивний протеїн, феритин, збільшення концентрації яких може вказувати на можливість формування цитокінового шторму.

Це процес, коли імунна відповідь виходить з-під контролю, коли уражається велика площа легень, судини, коли в пацієнта знижується сатурація, відбувається тромбування. Увесь цей процес дуже важко зупинити. У більшості людей, які помирали від коронавірусу, виникав саме цитокіновий шторм.

Читайте також: Чи лікувати пневмонію вдома. Інтерв'ю з пульмонологом

А які хвороби найчастіше загострюються після пережитого коронавірусу?

Уся хронічна патологія: гіпертонічна, адже погано корелюється артеріальний тиск; цукровий діабет, оскільки стає важко контролювати рівень цукру; загострюються тромбози; виникають дерматологічні проблеми; психоневрологічні розлади, як-от страх, депресія, паніка, астенія.

Як гадаєте, зараз ми переживаємо черговий пік захворюваності на коронавірус?

Виглядає, що так. І він якраз починається! Мине ще тиждень-два, і хворих буде дуже багато, а вже наприкінці лютого, тобто через місяць, хвиля захворюваності мала б спадати.

Недарма медики і науковці в Україні та в цілому світі кажуть, що перехворіти мають усі, що має виробитися колективний імунітет і серед вакцинованих, і серед невакцинованих. Кожного разу вірус усе більше, всіма можливими способами пристосовується до життя: мутує, стає слабшим, але все одно не зникне.

То що, коронавірус перейде в сезонне захворювання?

Думаю, перейде. Щороку, наприклад, із настанням холодів, можемо мати сезонність. Уже зараз коронавірус, зокрема його штам, який домінує, нагадує грип, який також є сезонним.

Тоді нам доведеться щоразу вводити бустерні дози?

З огляду на ситуацію із захворюваністю в світі, люди, які отримують бустерні дози, більш захищені. А якщо так, якщо це роблять у всьому світі, то вже напевно і нам доведеться.

Розмовляла Ольга Шведа

Повна або часткова публікація тексту без письмової згоди редакції заборонена і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!