Фото: Вікторія Андрєєва

Фото: Вікторія Андрєєва

Переїзд не буде болісним? Яким буде дитячий Центр психічного здоров’я у Львові

6021 0
Львівський дитячий психоневрологічний диспансер приєднали до Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медцентру. Наразі обидві структури «притираються».
У медцентрі розуміють, що батьки вже звикли до своїх лікарів, до будівлі на Драгоманова, але сподіваються, що «переїзд» не буде болісним. Батьків мають проінформувати про зміни їхні лікарі та надати всі необхідні роз’яснення та координати. Tvoemisto.tv навідалося в установу і розпитало виконувача обов’язків директора закладу Олену Козлову, яким чином відбуватиметься об’єднання, як працюватиме нове відділення і чи зможуть охопити психіатричною допомогою всіх дітей, які цього потребують.

Керівника оберуть після того, як спрацюються

Західноукраїнський спеціалізований медцентр як правонаступник майна, прав та обов'язків психоневрологічного диспансеру має працевлаштувати 106 працівників ліквідованої установи. Керівника новооб’єднаного підрозділу оберуть після того, як структури спрацюються.

«Персонал диспансеру повідомлений, що відбудуться істотні зміни у їхньому працевлаштуванні – фактично за два місяці до старту другого етапу медичної реформи. Ми маємо забрати майно, все описати. Подібне приєднання займає 3-4 місяці, але ми говорили з докторами, із головним лікарем Лідією Шилич і ми націлені на конструктив. Будемо пропонувати працівникам диспансеру посади як у цьому відділенні, так і в інших. За ними збережуться ставки – гроші перейдуть з обласного бюджету.

Читайте також: Львівський дитячий психоневрологічний диспансер приєднали до Чорнобильської лікарні

А вже скільки ми зможемо заробити з 1-го квітня, щоби зберегти зарплати і втримати всіх працівників – побачимо. Будемо працювати єдиною командою. Попрацюємо, а потім побачимо, хто зможе опікуватись роботою дитячої психіатричної служби», - зрезюмувала Олена Козлова.
 

Медцентр має підписати договір із Національною службою здоров’я України, щоби отримувати фінансування з національного бюджету за надання всіх медпослуг. Відповідно до Програми медичних гарантій, яка запрацює з 1 квітня 2020 року, «гроші йтимуть за пацієнтом» замість фінансування «ліжко-місць».

Що змінюється?

Сьогодні у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медцентрі, що на вулиці Дністерська,27, у відділенні лікування та реабілітації дітей з порушеннями нервової системи та психіки, опікуються дітьми, які через генетичні порушення погано ходять, говорять і мають порушення психіки.

Сюди скеровують діток із різними патологіями –  дитячим церебральним паралічем, епілептичними синдромами, наслідками інфекційних, травматичних, перинатальних уражень нервової системи, вродженими вадами розвитку. Торік у цьому відділенні пролікували 1 439 дітей з неврологічними та психічними проблемами і проконсультували понад 7 000 пацієнтів.

Дітки із порушенням психіки різного ступеня також лікуються у Львівському дитячому психоневрологічному диспансері на Драгоманова. Там до об’єднання були передбачені стаціонарне відділення на 40 дитячих психіатричних ліжок, поліклініка на 25 денних відвідувань, а також Центр психотерапії та сімейного консультування. Дітей же у кризових станах, які потребують ізоляції, госпіталізовують у дитяче відділення психіатричної лікарні, що на вулиці Кульпарківській, 95.

Тепер дітей, які вимагатимуть стаціонарного лікування, госпіталізовуватимуть до відділення лікування та реабілітації дітей з порушеннями нервової системи та психіки у медцентр на Дністерській.

«Це таке саме відділення, тільки з трішки кращими умовами на 40 місць. Якщо потрібна буде госпіталізація для планових обстежень – дітей записуватимуть у плановому порядку», - пояснює Олена Козлова.

Читайте також: Будівлю дитячого психдиспансеру у Львові хочуть продати, щоб збудувати онковідділення  

В. о. директорки закладу зазначила, що стаціонарна допомога є досить дороговартісною, сума може сягати у деяких відділеннях кількох тисяч гривень. Але тут важливо розуміти інше: дитину не варто виривати із домашнього середовища та ізольовувати у стаціонарі, якщо вона не вимагає інтенсивної терапії. Тому у медцентрі зробили акцент, власне, на амбулаторному лікуванні.

Пані Олена наголошує, що діти, які мають порушення психіки, не лікуються цілодобовими каплями і не вимагають операційних втручань. Вони вимагають роботи з психологом, логопедом, психотерапевтом, потребують таблетованої терапії, фізичної реабілітації. На відміну від діток з онкології, які живуть у лікарні по кілька місяців під капельницями нон-стоп, діти з порушеннями психіки потребують зазвичай саме амбулаторної допомоги. Для діток з інших районів області обіцяють у короткі терміни організовувати весь перелік необхідних обстежень та маніпуляцій.

Крім того, тепер юні пацієнти з нервово-психічними розладами, які приходитимуть з іншими проблемами (до прикладу, зі соматичними порушеннями) зможуть отримати на місці у комплексі всю необхідну допомогу у педіатричному чи іншому відділеннях медцентру.

«Є такі проблеми, коли діти мають порушення харчової поведінки, проблеми з набиранням ваги (неврогенна анорексія – також психіатрія). У цьому випадку вони лежатимуть у педіатричному відділенні і матимуть інтенсивне лікування та харчування», - пояснює Олена Козлова.

Справа не у ліжках. Важлива інклюзія

Зараз на першому поверсі, де знаходиться поліклініка завершується ремонт кабінетів майбутнього відділення, яке матиме окремий вхід та окрему реєстратуру. Незабаром ці приміщення обставлять меблями.

Поверхом вище дооблаштовують три просторих кабінети із картинами та іграшками, де дітям надаватимуть відповідну планову допомогу у тихому куточку.

У будівлі зараз також функціонує медико-соціальний центр «Діалог» для підлітків, що має статус клініки дружньої до молоді. Тут молоді люди абсолютно анонімно можуть отримати консультацію психіатрів, психотерапевтів, психологів, логопедів чи педіатрів.

У центрі планують також відкрити діагностичний відділ для дітей молодшого віку (від народження) із ознаками психічних розладів.

Читайте також: У Львові планують збудувати другий в Україні центр з пересадки кісткового мозку

«Власне, ми хочемо організувати окрему психіатричну службу з наших працівників та працівників психоневрологічного диспансеру для того, щоб ми могли надавати дітям комплексну якісну допомогу», - зазначила Олена Козлова.

При цьому вона наголосила, що у медцентрі і раніше говорили про створення Центру психічного здоров’я для дітей. Загалом, у стаціонарі майбутнього Центру розмістять 30 ліжок для дітей з порушеннями психіки – 20 ліжок у відділенні неврології та 10 у відділенні педіатрії.

Олена Козлова наголошує, що не треба, насправді, ділити і рахувати ліжка, адже йдеться про якість надання медичних послуг та потребу в реальному інклюзивному середовищі для особливих дітей.

«Ми маємо пам’ятати, що сьогодні має бути інклюзивний підхід до пацієнтів із нервово-психічними розладами. Ми не можемо їх ізолювати. Вони особливі, але не інші. Ці діти мають бути там, де всі, мають бути між ровесниками, навчатися та лікуватись серед однолітків, і тоді діти будуть толерантнішими», - коментує Олена Козлова.

Консультативна поліклініка медцентру наразі працює до обіду, але у подальшому для потреб пацієнтів запровадять прийом у дві зміни.

Нагадаємо, що будівлю диспансеру на Драгоманова, 58 продадуть із аукціону.

У 2018 році у департаменті охорони здоров’я ЛОДА повідомили, що хочуть продати приміщення дитячого психоневрологічного диспансеру та приєднати його до Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медцентру. Батьки дітей та працівники диспансеру неодноразово закликали депутатів не голосувати за цю ухвалу, переймаючись, що їхні діти втратять можливість отримувати усю необхідну медичну психоневрологічну допомогу в окремій спеціалізованій установі. Натомість у департаменті реорганізацію пояснювали тим, що таким чином хочуть, щоб у всій області були послуги однаково високої якості, і при цьому заклади не дублювали функції один одного.

Гроші від проданого майна планували витратити на виготовлення проєкту центру трансплантації та пересадки кісткового мозку у Львові. Через непорозуміння в колективі тодішня головна лікарка дитячого психоневрологічного диспансеру Ореслава Хомик звільнилася.

Христина Гоголь

Фото Вікторії Андрєєвої

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Проєкт «Реформи без ілюзій» реалізується за підтримки проєкту USAID «Медійна програма в Україні», яка виконується міжнародною організацією Internews.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!