Фото надане організаторами

Фото надане організаторами

Перекласти Шептицького на сучасний лад. Як у Львові пройшло бієнале Митрополита

3743 0
Центр Шептицького Українського католицького університету організував масштабний проєкт «Бієнале Шептицький/Sheptytsky Biennale» за підтримки Українського культурного фонду. Tvoemisto.tv розповідає, чим проєкт може зацікавити кожного – і бізнес, і політиків, і митців.

Що таке «Бієнале Шептицький»

Бієнале – це не лише виставка або інший мистецький проєкт, що відбувається раз у два роки. У випадку ініціативи УКУ та УКФ ідеться про масштабний проєкт, що об’єднав людей думки, культури, освіти, бізнесу та інших галузей одним світоглядом.

Мета бієнале – модернізувати постать митрополита Андрея та привернути увагу креативних середовищ до його ідей, адже сьогодні ім’я митрополита відоме обмеженій аудиторії і асоційоване здебільшого з Церквою. Саме тому Центр Шептицького розпочав проєкт популяризації ідей митрополита, які б об’єднали навколо себе українське суспільство.

Проєкт складається із 11 онлайн-лекцій про Андрея Шептицького відомих сучасних авторитетних мислителів та інтелектуалів (Ірина Гах, Євген Глібовицький, Михайло Перун, Наталія Попович, Андрій Длігач, Ліліана Гентош, Юрій Макаров, Сергій Герман, Марко Климовський та Павло Смицнюк), влогу публіциста, віце-ректора УКУ Мирослава Мариновича про засади митрополита щодо економіки, патріотизму, лідерства та влади, фільму про Андрея Шептицького від «Історичної Правди» та Вахтанга Кіпіані.

Фото із лекції Євгена Глібовицького

Фото із лекції Юрія Макарова

Що передбачив Шептицький

Під час лекцій спікери, зокрема, говорили про митрополита Андрея, як про візіонера, який ще 100 років тому передбачив виклики, з якими зіткнулось людство у 21-му столітті.

«Митрополит Андрей Шептицький творив понад століття тому. Утім, він відповідає на виклики сучасності. Він важливий нам не тільки як історія, як підстава нашої ідентичності, а, передовсім, важливй тим, що свого часу дав відповіді на об’єктивні виклики, які людство глобально починає переживати в останнні 10 років. До прикладу, виклики неолібералізму, екології, нуклеаризації суспільства, фінансової кризи. Тому він актуальний і сьогодні», – розповів Tvoemisto.tv менеджер проєкту «Бієнале Шептицький» Юрій Кучерявий.

Окрім відповідей, додає він, у творах Андрея Шептицького маємо ще й прогноз. Тож лектори проєкту також «приміряли» Шептицького до сучасного бізнесу, політики, реформ, влади тощо.

Разом з Lviv Business School були представлені інтерв'ю з Марком Зархіним, Юрком Филюком, Ярославом Притулою, о. Ростиславом Пендюком та Адріаном Сливоцьким. Усі публічні лекції можна знайти на YouTube каналі «Центру Шептицького». Мовці висвітлюють постать митрополита Андрея та його погляди на різні сфери життя, а також екстраполюють вчення на проблеми сьгоднішнього суспільства. Вони розкривають одвічні проблеми християнства, стратегії для життєстійкості – такої актуальної у ХХІ столітті, висвітлюють візіонерські ідеї Шептицького, що справджуються, розкривають постать людини, яка змінила не лише своє життя, а й історію усієї нації.

Проєкт спрямували на молодь, його мета – модернізувати і перекласти постать Шептицького на сучасний лад. Зокрема про це ішлося у лекції отця Ростислава Пендюка «Андрей Шептицький: бунтівник чи пророк?». Також спікери не могли оминути тему любові, поєднавши її із менеджментом, і тему довіри.

У межах бієнале також організували онлайн-семінар «Шептицький для освітян», учасниками якого стали керівники та вчителі загальноосвітніх шкіл Львова та України. Семінар мав на меті розкрити постать Митрополита Андрея Шептицького та інтегрувати його ідеї в освітньому просторі. А бонусом стало знайомство освітян з усієї України для майбутнього втілення спільних інноваційних проєктів на основі візій Андрея Шептицького.

Звісно, бієнале не оминуло увагою і мистецтво. У межах проєкту відбувся конкурс для молодих художників, участь у якому взяли понад 280 митців з усієї України. Переможцями стали Марія Білінська, Альбіна Ялоза, Михайло Барабаш.

Нагородження переможців конкурсу молодих художників

Онлайн-виставку фіналістів можна відвідати на сайті, над яким працювали Сергій Фединяк та Адріан Рибчинський (Directa Design Buro).

Український католицький університет – спадкоємець культурно-освітньої спадщини митрополита. Саме Андрей Шептицький заснував Богословську академію, яка згодом перетворилась в УКУ. Він підтримував молодих митців, опікувався школами та сприяв Пласту, розвивав кооперативний рух, активно займався антимілітарною та антитоталітарною діяльністю.

Зі зйомок влогу Мирослава Мариновича про Андрея Шептицького

Український релігійний діяч, меценат, єпископ УГКЦ, доктор права, а також – Український Мойсей, Духовний будівничий, Провідник української нації, Великий митрополит – усе це про одну людину. Від 17 січня 1901 до смерті – митрополит Галицький та Архієпископ Львівський, предстоятель УГКЦ.

Партнерська публікація

Тетяна Оліярчик

Фото надані організаторами

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!