Фото: Freepek

Фото: Freepek

Перевірте свій організм. Чому не варто нехтувати комплексним обстеженням та що таке Check-up

5743 0
Часто чуємо про те, як важливо регулярно і комплексно обстежувати організм, але при цьому так само часто ігноруємо це. Бо не хочемо витрачати свій час на біганину до лікарів і очікування у черзі між кабінетами. Лікарка медичного центру «Дельта Мед» Ярина Шан – про програму комплексного обстеження організму Check-up, яку можна запланувати так, щоб це займало мінімум часу і допомогло зберегти ваше здоров’я.

– Розкажіть, що таке програма Check-up та для чого вона потрібна?

– Check-up – це такий комплекс обстежень, який включає основні огляди, консультації та діагностичні маніпуляції, які повинні приходити люди віком 18+ хоча б раз на рік.

Це обстеження потрібне для того, щоб вчасно можна було виявити певні патологічні зміни в організмі, а відповідно правильно їх діагностувати і отримати адекватне лікування. Таке, яке дозволить мінімізувати витрати на лікування і бути здоровим.

«Вперше я звернулася на обстеження два роки тому. Чому? Тому що я почала цікавитися дієтологією та харчуванням і зрозуміла, скільки у нас є хворих людей, і їхні хвороби часто хронічні, оскільки були вчасно не виявлені. Якщо кожного року робити обстеження організму, то майже все можна вилікувати та не доводити до поганого стану. Наприклад, власник автомобіля робить ТЕО кожного року, а наш організм – це найважливіший автомобіль. То чому б його не обстежувати кожен рік?», – відгукується Анна Феодоровичяка пройшла програму Check-up у «Дельта Мед».

Байкер Євген Кваша каже, що для нього перед подорожами дуже важливо, що здоров’я не підведе.

«Я проходжу цю програму десь 4 роки та мінімум раз у рік. В першу чергу, вона дає впевненість в тому, що у тебе не буде неочікуваної проблеми зі здоров’ям. Я багато подорожую, я байкер, це моє таке хобі і перед кожною подорожжю стараюся робити Check-up, щоб бути впевненим у собі, в тому, що здоров’я не підведе. Це так само як і мотоцикл проходить техогляд перед кожною з подорожей»,Євген Кваша.

Вставка

– Звідки в Україну прийшла тенденція «комплексних обстежень». Наскільки програма Check-up користується попитом у нс?

– Прийшла вона до нас із Заходу. Зокрема, в Ізраїлі дуже широко використовують Check-up. За кордоном дуже цінується час і має бути така діагностика, коли людина не витрачає багато зусиль на черги, біганину, скерування, проведення та інші подібні процедури. Коли пацієнт приходить і отримує все у відповідному порядку, що є дуже важливо: спочатку консультація, далі діагностичні маніпуляції, за якийсь час – повторна консультація.

Перший наш Check-up був розроблений у нас на основі ізраїльських програм, оскільки наші лікарі стажувалися за кордоном і цей досвід привезли саме звідти.

У нас це обстеження є дуже поширеним, маємо досить великий потік пацієнтів. Переважно це молодь, яка цінує свій час.

«Власне, моє обстеження займає мало часу. Я знаю, як правильно здавати аналізи, тому я завчасно до них готова. Це 5-10 хвилин і якщо мені потрібно розшифрувати їх, то я записуюся на візит до лікаря – це максимум година. Здаю загальний аналіз крові, аналіз на гормони щитовидної залози і жіночі статеві гормони. Якщо б щось виявили, то можна було б продовжувати, але наразі все гаразд, тому не заглиблююся», – говорить пацієнтка Анна Феодорович.

– Під час опитування на Facebook-сторінці «Твого міста» виявилося, що велика кількість львів’ян не знають, що таке Check-up. Також багато людей відповіло, що вони не проходять комплексне обстеження. Чому важливо не нехтувати цим?

– Воно дозволяє виявити хворобу до початку її повного «клінічного маніфесту», коли вже є симптоми, які турбують людину і порушують якість її життя.

Коли є перші дзвіночки, або їх ще немає. Наприклад, коли людина каже, що у неї нічого не болить і все добре, але такий висновок має зробити лікар.

Також часто людина не надає значення тому, що щось змінилося в її житті, а от для лікаря це вже є перша ниточка, за якою може бути певна патологія. Відповідно, чим раніше ми діагностуємо, тим краще можемо лікувати.

Я спеціалізуюся на онкології, а тут це має величезне значення. Чим раніше ми виявляємо онкологію, тим кращі результати від лікування маємо.

Коли у пацієнта є, наприклад, хронічна хвороба, то важливо йому обстежуватися кожного року або навіть двічі. Це для того, щоб диференціювати загострення хвороби, яке він може не відчувати, або коли хронічне захворювання перероджується в онкологію і важливо не пропустити цей момент.

«Багато симптомів, наприклад, дискомфорт в шлунку, погане самопочуття, людина починає до цього звикати і вважає це нормою. Вона їх не помічає, а тим часом хвороба прогресує. А якщо вчасно зробити аналізи і виявити, діагностувати захворювання, то є великі шанси від нього позбавитися», – каже Анна Феодорович.

– Як часто здоровій людині, на вашу думку, потрібно обстежуватися і скільки часу воно триває?

– Хоча б раз на рік. Це є оптимальний «золотий» стандарт.

Check-upи, які розроблені у клініці «Дельта Мед», тривають у два етапи, кожен з яких – близько двох годин. Перший етап – первинний прийом пацієнта, коли проходять консультації і збір матеріалу для аналізів – ця процедура затягується до двох годин. Наступний етап теж умовно – до двох годин. Під час нього планується, коли будуть готові всі результати аналізів і коли відбудуться заключні консультації спеціалістів.

«Я дуже ціную пунктуальність і чіткість у роботі. Дуже приємний персонал, лікарі, які не просто виконують свою роботу, вони дають трошки більше, ніж я бажаю, більше, ніж та ціль, за якою я прийшов. З ними можна і порадитися, і отримати чітку відповідь щодо лікування, препаратів. Насправді це є люди, які не женуться, можна так сказати, за фінансовою винагородою. Вони дійсно хочуть допомогти пацієнту», – ділиться Євген Кваша.

– На вашому сайті побачила, що є багато Check-up-ів. Особливо мене зацікавила програма обстеження для IT-спеціалістів. Чим вона відрізняється від інших програм?

–  IT – це люди, які ведуть малорухливий спосіб життя, мають високий рівень стресостійкості. Відповідно, там більша увага приділяється кардіологічним моментам, хірургічний огляд має свої певні нюанси, комплекс аналізів – теж. Така специфіка роботи.

До речі, до цієї категорії близькі і офісні працівники, хоча є певні відмінності.

Спільні для всіх будуть клінічні обстеження: загальні аналізи крові, обстеження печінки, серця, нирок, внутрішніх органів.

– Чи можна налаштувати Check-up таким чином, аби звернули увагу безпосередньо на проблемну ділянку організму?

– Звичайно. Для прикладу, виразкова хвороба шлунка, яка часто трапляється зараз у пацієнтів. Ми включаємо додаткове обстеження, гастроноскопію для таких пацієнтів, щоб, власне, не пропустити той момент, коли виразка є більш активною і може відбутися її переродження в онкологію.

– А чи можна щось забрати? Наприклад, якщо я точно знаю, що з певним органом у мене проблем немає і обстежувати його знову не потрібно.

– Зазвичай забирати не потрібно, ви ж не знаєте, наскільки добре той чи інший орган функціонує. Тобто можна його не так детально обстежувати. Можливі такі варіації, коли в жінок є певні зміни після вагітності, після лактаційного періоду, коли є пограничний вік, 38 років, і є певні зміни, коли ми змінюємо ультразвук на мамографію, оскільки є певні моменти, коли краще все-таки більш детально обстежити.

Тобто ми можемо заміняти одне обстеження на інше, але ми не забираємо обстеження органа, як такого. Адже ніколи не можна бути впевненим в тому, що все добре.

– Запитання, яке цікавить зараз більшість читачів: скільки коштують такі обстеження?

– Все залежить від того, який Check-up обираєте. Є вузькопрофільний, наприклад, гінекологічний чи кардіологічний. Відповідно до того адміністратор підбере вам вартість, комплекс обстежень і складе вашу індивідуальну програму.

– Першим кроком до повного Check-upу є дзвінок до адміністратора, консультація?

– Так. Наш кол-центр працює для того, щоб людина могла отримати повну інформацію. Він надасть інформацію про підготовку до обстеження, про лікаря, який проводить його. Наприклад, якщо пацієнт хоче тільки до лікаря жінки чи – чоловіка, тобто адміністратор контролює: психологічні, фінансові моменти та рівень підготовки.

 

У «Дельта Мед» командна робота. Коли гастроентеролог виявляє проблему, то поруч завжди є хірург, який дасть консультацію. Є лікар ендоскопіст, який готовий подивитися чи все гаразд. Анастезіолог, який готовий долучитися. Тобто, у нас є такий ланцюжок спеціалістів, нам зручно так працювати. Оскільки один лікар не може знати усього і коли є командна робота, тоді – хороший результат.

«Мені порекомендували знайомі і мені підійшло. Я не прихильник державних поліклінік, мені там не комфортно. Мені подобається прийти на певну годину і отримати весь спектр послуг, не бігаючи по поверхах і не чекаючи в чергах. Тим більше, я довіряю спеціалістам «Дельта Мед», я з ними знайома два роки і цілком задоволена. Це дуже зручно. Ти, фактично, на місці отримуєш консультацію будь-якого потрібного спеціаліста, аналізи можеш здати і будь-яке питання вирішуєш за один візит», – підсумувала Анна Феодорович.

Лілія Мазур

Відео Дар'ї Кучер

Матеріал підготовлений в межах проєкту медіа-хабу «Твоє місто» «Майстерня здоров'я»

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!