Перше «мама» в три роки. Історія Артемка, який заговорив після унікальної операції

4528 0
Цей хлопчик рік перебував у реанімації. Операцію, котра була йому потрібна, кілька разів переносили через війну. Згодом польський професор спільно з львівськими колегами здійснив хірургічне втручання, якого до цього часу в Україні не робив ніхто.

«Моя злість на путіна є більшою, аніж мій страх. Він хоче, щоб ми сиділи налякані по своїх домівках, нічого не робили, не зустрічалися, аби допомогти дітям. Але ми все одно будемо своє робити, – каже польський професор Ярослав Шидловський.

Він, будучи керівником Клініки дитячої отоларингології Медичного університету в Познані, не вперше приїздить до Львова оперувати дітей зі складними випадками. Цього разу візит лікаря переносили через постійні атаки росії. 

У Львові професор перечекає повітряну тривогу і вирушить спільно з українськими колегами оперувати в ОХМАТДИТ, що на вул. Лисенка. 

Особлива історія Артемка

Мама не сварить свого синочка, коли той намагається кричати. А ще дуже тішиться, коли син силкується повторювати звуки, які видають кошенята, левчик і ворона. Звичні «няв», «гррр» і «кар-кар», сказані вперше у чотири роки, набувають нового сенсу. Бо до того була мовчанка і лікарняні стіни.

Артемко народився з вагою 2450 грамів на 36 тижні, є одним із двійнят – має ще братика Вадимка. Через труднощі з диханням хлопчиків забрали від мами в реанімацію. 

«При народженні Вадимко був менш активний, слабший. Артемка одразу «роздихали», але потім сталося так, що Вадим почав набиратися сил, і його виписали, а от стан Артемка погіршився, і його залишили в реанімації. Дитина мала проблеми з диханням і перебувала на ШВЛ», – каже мама хлопчиків Андріана.

Причини ніхто не міг зрозуміти. У відділенні реанімації Львівської міської дитячої лікарні малюк перебував цілий рік. Медики пробували різні способи допомогти йому, але нічого не могли вдіяти. Врешті-решт Артемка виписали з трахеостомою – трубочкою в горлі для дихання, і він не міг говорити.

Новація перша, після якої з’явився голос

Коли Артемкові виповнилося три роки, батьки звернулися до завідувача ЛОР-клініки львівського ОХМАТДИТу Федора Юрочка, відомого своїми новаторськими підходами в хірургії гортані. 

«Ми діагностували в нього великий келоїдний рубець гортані, відразу під стомою. Його треба було забрати. Ускладнювала роботу особлива будова трахеї трахеомаляція (м’які хрящі трахеї Ред.), але все вдалося», – розповідає він.

Чотири години працювали хірурги в операційній, щоб видалити рубець. Це була перша новація. Уперше українські дитячі отоларингологи видалили рубець трахеї трирічній дитині ендоскопічним способом, тобто без зовнішніх розрізів.

«Ми досягли очікуваного ефекту. Трахеостомну трубку замінили меншою на цілий розмір. Хлопчик уже навіть пробував говорити, – веде далі Федір Юрочко.

Новація друга, на зло путіну

Однак після першого успіху лікарів чекала невдача: контрольний огляд гортані показав, що трахеостому не вдасться зняти через обмеження рухомості голосових зв’язок – парез. Тож у лікарні вирішили зробити ще одну операцію і запросити для цього одного з провідних отоларингологів Європи професора Ярослава Шидловського. Це був справжній виклик, раніше в Україні таких оперативних втручань ніхто не здійснював. Польський хірург привіз лазер, завдяки якому така унікальна операція стала можливою.

«За допомоги лазера нам вдалося забрати частину голосової звязки, відвести її вбік. Це дало змогу гортані запрацювати без трубки. Ми нарешті зняли стому повністю, – пояснює лікар.

Щоб операції такого рівня стали можливі у Львові, опікунська рада лікарні закупила для ЛОРів спеціальний хірургічний інструмент. Тож відтепер дива для інших дітей, які мають схожі проблеми з гортанню, стануть буденністю.

Перше «мама» після дельфінарію

Після операції Артемко одужав і в свої майже п’ять років (виповниться у січні) нарешті вчиться говорити, впевнено вимовляє звуки, багато з яких повторює за братом Вадимком.

«Він усього вчиться від Вадима, а той від діток із садка. Артемко вчиться говорити з братом, бавитися, освоїв велосипед, самокат, і коли ми гуляємо в дворі, він нічим не відрізняється від решти ровесників. Я купила синочкам чимало розвивальних ігор, тепер активно займаємося, щоб надолужити пропущене. Хочу навчити його говорити ще краще. Крім того, ходимо на заняття з логопедом, робимо усі вправи. Артемкові подобається займатися, дитина змінюється на очах, вчиться вимовляти нові звуки, слова. Якось ми їздили всією родиною у дельфінарій і, радості Артемка не було меж, а вже увечері після приїзду я почула голосне «мама», потім «баба». Тепер вже ми з татом раділи», – розповідає мама хлопчика.

На дозвіллі Артемко складає великі пазли на 70 елементів, гуляє з дітьми у дворі, будує речення в настільних іграх незгірше від однолітків, активно пізнає світ і збирається в дитсадок. Тепер він може говорити!

Ірина Березовська 

Фото з сімейного архіву та Федора Юрочка

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

Люди Твого Міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!