фото Богдана Ємця

фото Богдана Ємця

Після АТО – сімейні тренінги: як подружжя львів’ян вчить бути щасливими у шлюбі

8000 0
Ідеальні стосунки можливі тоді, якщо до них прагнути. Саме ця теза є ключовою у сімейних тренінгах, які організовує подружжя львів’ян Олег та Оля Воробйови. Олег вісім місяців пробув в АТО, але за цей час стосунки з дружиною лише зміцніли. Tvoemisto.tv довідалось про те, як не втратити зв’язок з сім’єю під час перебування в зоні АТО, про тренінги, які сьогодні організовує подружжя, а також, як збудувати сім’ю, в якій кожен член може розвиватися.

Мене питали: «як він міг залишити тебе одну з дітьми?»

Львів’янин Олег, батько двох дітей, пішов на фронт після масової четвертої хвилі мобілізації. З підготовки воєнної справи мав лише навчання на військовій кафедрі, яка, на жаль, не давала практичних навичок. Попри це рішення Олега було тверде: «якщо прийде повістка – я піду».

Попри емоції та переживання, Оля підтримала свого чоловіка. «Мене багато хто питав «як він міг залишити тебе одну з дітьми? – каже Оля. – Але я розуміла, що в Олега є відповідальність перед Богом і країною. Тому ми не можемо повестися нечесно і шукати способів ухилитися».

Як вдалось не втратити за цей час зв’язок з сім’єю

Після восьми місяців перебування в зоні АТО стосунки вдалось лише зміцнити, каже подружжя Воробйових, адже прийшло ще більше усвідомлення цінності сім’ї та підтримки на відстані.

Спершу побратими на Сході дивувалися, чому Олег пише листи додому і часто розмовляє з дружиною телефоном. Здивування Олега було зустрічним, мовляв, чому чоловіки не діляться своїми переживаннями з жінками, а якщо й розмовляють то дуже коротко і формально.

Чоловіки без спілкування, без відвертих та близьких стосунків з дружиною, замикаються. На фронті вони переживають сильні емоції разом з бойовими товаришами. З ними легше порозумітися і їм не треба багато пояснювати, адже вони перебувають у тій же ситуації, що й ти. Саме тому, коли бійці повертаються додому, їм складно порозумітися зі своїми дружинами і часто хочеться повернутися на Схід.

Олег розповідає, що розмови з дружиною про свої і її переживання дозволили їм відновити емоційні стосунки після повернення. Хоча Олегову відвертість з дружиною не завжди розуміли товариші.

«Наша колона машин рухалася в напрямку зони АТО, так сталося, що моя машина зламалася і ми з водієм опинилися посеред поля, – розповідає Олег. – Зараз я розумію що ця територія була безпечною, але тоді так не здавалося. До того ж зранку в мого близького товариша стався інсульт. Тому коли Оля подзвонила мені, я не міг не поділитися з нею своїми емоціями. Через кілька днів у телефонній розмові мій друг натякнув, що не треба розказувати про таке жінці, можливо варто оберігати її від зайвих хвилювань. Але насправді це питання ми для себе твердо вирішили: що б не сталося ми не будемо приховувати один від одного свої переживання».

Саме через брак спілкування багато сімей руйнується, переконаний львів’янин. «Перебуваючи на Сході я намагався спілкуватися з бійцями, говорити з ними про те, що щасливі стосунки у сім’ї можливі. Ті, що були ближче – прислухалися, але з тими, з ким добре не зналися, налагодити зв’язок було складно, адже потрібно було спершу входити у їх середовище», – наголошує Олег.

На відстані легше говорити про глобальне

«Я щодня намагалася виділяти час, щоб поговорити з чоловіком, він писав мені листи, а я навіть декілька разів приїжджала до нього у Київ, у Сєвєродонецьк під час передислокації бригади, – каже Оля. – В результаті, виявилось, що війна нас лише зблизила, адже на відстані менше побуту і більше можливостей, щоб обговорити глобальні речі, ідеї, мрії».

Ми вирішили займатися подружньою тематикою «професійно»

«Понад 4 роки ми допомагали іншим сім’ям як волонтери, але після повернення з АТО виникло бажання займатися цим професійно, – каже Олег. – Ми завершили всі справи і присвятили весь час сімейній тематиці».

Сьогодні подружжя проводить у Львові, на запрошення, живі тренінги, зустрічі на тему побудови міцних стосунків у сім’ї, а також працює над проектом онлайн-тренінгів, які зможе купити будь-хто та переглянути придбаний курс на комп’ютері, виконати завдання.

А ще Олег і Оля ведуть у Facebook сторінку «Щасливі разом», де щодня публікують власні статті та відео з ідеями для покращення стосунків. «Ми хочемо допомагати сім’ям бути щасливими», – кажуть вони.

Існуватиме окрема програма для сімей учасників АТО

Також у планах сім’ї Воробйових, яка пережила досвід розлуки під час перебування Олега на Сході, важливим є напрям роботи з сім’ями учасників АТО. Наразі напрацьовується програма тренінгів.

«Чоловікам, які повертаються з війни, доволі важко інтегруватися у суспільство, психологічно та емоційно повернутися до сім’ї, тому у наших планах реалізувати окремий проект для учасників АТО, – наголошує Олег. – Ми хочемо, щоб сім’ї розвивалися. Важливо, щоб вони не лише вилікували свої емоційні рани, і повернулися до звичного життя, але й почали ставити цілі у стосунках. І це відкриє для них нові можливості для щасливого життя, тому що хороші стосунки у сім’ї змінюють людину і всі сфери її життя на краще».

Сімейна стратегія – це коли чоловік та жінка знають, чого хочуть досягти у стосунках

Дуже часто люди створюють сім’ї, але не знають, що кожен з них хоче досягнути у шлюбі, а все тому, що люди не звикли, що про такі речі треба говорити. Але при цьому кожен з нас має якісь очікування. Для того, щоб розбіжність цих очікувань у сім’ї не перетворилося на справжню проблему існує сімейна стратегія.

«Сімейна стратегія – це те, що чоловік та жінка хочуть мати приблизно через 20-30 років спільного життя. Тобто як зробити так, щоб мрії і бажання кожного здійснювалися у сім’ї. Без цього ми не бачимо нічого крім поточних побутових справ. Для багатьох сімей це стає руйнівним фактором у стосунках», – каже Олег.

Важливо зрозуміти, що людина у сім’ї може розвиватися більше і краще, ніж тоді, коли вона сама, і якщо правильно визначити пріоритети, ані виховання дітей, ані сімейні обов’язки не заважатимуть. «Спершу чоловік та жінка повинні чітко зрозуміти, що вони хочуть досягнути у житті, які цінності є пріоритетними для них і через що вони не зможуть переступити, – каже Оля.  – Дуже важливо, щоб люди говорили на ці теми перед одруженням, тому що в шлюбі їх вирішити важче».

Цінності можна реалізувати по-різному

Втім, не варто забувати, що будь-які цінності можна реалізувати по-різному і, щоб сформувати вектор розвитку особистості у сім’ї, важливо знати про загальні цінності один одного.

«Наприклад, моя дружина хотіла стати лікарем, і не відчувала себе достатньо щасливою, через те, що не могла реалізувати це, – розповідає Олег. – Але з часом ми зрозуміли, що насправді в основі бажанням стати лікарем лежить цінність допомагати людям. І лише після багатьох років у шлюбі ми зрозуміли, що можемо разом реалізувати цю цінність, оскільки вона є домінантною для на обох».

Причина 75% розлучень – проблеми у спілкуванні

«Наприклад, жінка хоче, щоб чоловік завжди знав про те, що її непокоїть, і вважає проблеми, які помітні для неї, очевидними і для чоловіка, але на практиці чоловік може просто не здогадуватися про них. Але жінка нічого не каже чоловікові, але ображається, що він не здогадується сам. Під час найменшого непорозуміння ця образа перетворюється у сварку, яка з точки зору чоловіка не має жодної причини», – зазначає Оля.

Таких непорозумінь у спілкуванні між нами є багато і вони навіть можуть стати причиною розриву стосунків. «Вчені, дослідники цієї тематики та психологи переконані, що 75% розлучень відбуваються, через проблеми у спілкуванні. Непорозуміння через гроші, дітей і дуже багато інших проблем в подружжі можна вирішити саме через правильну комунікацію», – додає Олег.

В сімї кожен повинен брати на себе 100% відповідальності

«Ми дуже добре знаємо, що має робити наша половинка і одразу помічаємо, якщо вона не виконує певних обов’язків. Такий стан справ лише збільшує наші очікування до чоловіка/жінки і замість того, щоб будувати стосунки, ми їх руйнуємо, – розповідає Оля. – Ефективніше думати не «що чоловік/жінка не робить», а «що я можу зробити» і пам’ятати принцип, що «будь-яка зміна одного призводить до зміни іншого».

Звідси й рецепт щасливого подружжя. Ідеальна пара – та, яка хоче розвиватися, в якій кожен змінює себе і бере 100% відповідальність. «На перший погляд логічно, щоб відповідальність у сім’ї була поділена порівну, по 50%, але тоді цю половину дуже важко виміряти і кожен з часом почне думати, що його 50%, так би мовити, більші. Рішенням буде – 100% від кожного, тобто кожен повинен максимально робити все, що може і враховувати той факт, що не завжди вдасться брати і віддавати в однакових пропорціях, але за все життя цей баланс так чи інакше буде досягнуто».

Якою має бути успішна жінка?

Раніше ролі чоловіка і жінки в сім’ї були чітко поділені. Жінки були більш залежними від чоловіків ніж у сучасному суспільстві. В такій моделі стосунків було зрозуміло, як бути щасливими. Сьогодні жінці вже не достатньо бути домогосподаркою та мамою, їй потрібно відчувати себе ще й професійно реалізованою. Але ця реалізація також створює додатковий стрес, пов’язаний з відповідальністю і прийняттям рішень.

«Сучасна жінка, яка реалізовує себе професійно, не буде почувати себе достатньо щасливою, якщо це не збалансовано хорошими стосунками в сім’ї», – розповідає Оля.

Якою є львівська сім’я?

Подружжя переконане, що сучасна львівська сім’я є певним зразком для усієї України. У львівській сім’ї батьки багато вкладають у своїх дітей, і ті відвідують розвивальні центри, культурні заклади та різноманітні гуртки. А ще львів’яни, завдяки традиційним духовним цінностям, цінують свій шлюб, що допомагає багатьом парам подолати кризу і стати щасливою сім’єю.

Підготувала Оксана Лісна,
фото Богдана Ємця

 

Інтерв'ю Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!