фото: ubr.ua

фото: ubr.ua

План Б. Львів не втрачає надії на Ryanair

6946 0
Львівський аеропорт веде переговори з іншими лоукостерами та сподівається, що в найближчі кілька днів ірландська компанія досягне згоди з «Борисполем».

10 липня ірландський лоукостер Ryanair скасував вихід на український ринок та пообіцяв повернути кошти за вже придбані квитки на скасовані рейси всім пасажирам. Авіакомпанія не досягла згоди з аеропортом «Бориспіль», через що постраждав і Львів. За словами директорки Міжнародного аеропорту імені Данила Галицького Тетяни Романовської, незважаючи на те, що львівське летовище мало окремий договір із Ryanair, лоукостер планував запускати нові рейси з двох аеропортів в Україні.

«У Ryanair уже був подібний досвід в інших країнах: вони відмовлялися заходити на ринок, бо не підписували договір з одним із запланованих аеропортів. У нас претензій до авіакомпанії немає: ми знали, що кінцеве рішення буде прийняте тоді, коли будуть угоди з двома летовищами в Україні», – говорить вона.

За словами Романовської, в особистій розмові представники лоукостера зазначили, що в «Борисполя» ще є час, аби досягти домовленостей. «Мені сказали, що Ryanair іще може повернутися в Україну, якщо київський аеропорт змінить свою думку і вийде на переговори в найближчі кілька днів. Але скільки часу на роздуми ще є, мені не відомо, кінцевої дати ніхто не озвучував», – розповідає директорка львівського аеропорту.

Якщо ж авіакомпанія таки не вийде на український ринок, замінити її буде складно, але можливо, переконана Романовська. «Це дуже потужний авіаперевізник, який відразу покриває значний пасажиропотік. Коли інші лоукостери можуть давати по 2-3 рейси на тиждень, він давав відразу 16. Але в нас є запасні варіанти виходу із ситуації», – каже вона.

Читайте також: США та лоукостери. Директорка львівського аеропорту поділилася стратегією

Так, до Берліна та Вроцлава, куди мав запустити рейси Ryanair, уже літає інший лоукостер – угорський WizzAir, який Романовська називає авіаперевізником №2 після ірландського. Угорська компанія вже запровадила спеціальні ціни на квитки для пасажирів, чиї рейси скасував Ryanair. Окрім того, за словами директорки львівського аеропорту, WizzAir уже подав заявку на п’ять нових маршрутів зі Львова на наступне літо: «Ми їх попередньо погодили, але говорити детальніше рано – ми все вивчаємо та аналізуємо».

Інші п’ять маршрутів – до Кракова, Лондона, Ейндховена, Будапешта та Меммінгена – аеропорт збирається закрити за допомогою місцевих лоукостерів. «Проситимемо їх узяти на себе пасажиропотік Ryanair. Ми розвиваємося далі: загалом ведемо переговори з кількома іншими лоукостерами та стандартними авіаперевізниками. Скоріше за все, літати вони почнуть уже з наступного літа, оскільки взимку не такий великий пасажиропотік», – розповідає Романовська.

Окрім того, уже на кінець липня зі Львова запланований ще один рейс із новою авіакомпанією. «На жаль, іще не можу сказати, хто і куди полетить, оскільки компанія ще не отримала погодження на вильоти від державіаслужби своєї країни», – каже директорка аеропорту.

Читайте також: Львівський аеропорт іде на зліт. Як місту залучити авіакомпанії

Скасування виходу Ryanair на український ринок схвилювало не лише львівський аеропорт та потенційних пасажирів, а й місцевих підприємців. Львівський туристичний альянс, який об’єднує представників туристичного бізнесу, зробив заяву, закликавши прем’єр-міністра та президента України вплинути на ситуацію.

За словами президента альянсу Андрія Сидора, після того, як ірландський лоукостер оголосив про намір літати в Україну та з України, багато львівських підприємців будували свої бізнес-плани, відштовхуючись від цього: «Компанія привозить до міста людей, які готові витрачати гроші. Якщо авіаперевізник обіцяє подвоїти потік туристів, то, відповідно, вимагає до себе особливого ставлення. Не можна дивитися на ситуацію так вузько, як це зробив Бориспіль, – варто зважати на вигоду, яку це принесе всьому місту».

Під «вузьким поглядом на ситуацію» Андрій Сидор має на увазі те, що київський аеропорт не досягнув домовленостей із Ryanair. Генеральний директор «Борисполя» Павло Рябікін на прес-конференції 10 липня зазначив, що умови співпраці, на яких наполягав лоукостер, були невигідними та коштували б аеропорту 2 млрд грн збитків на рік.

Тим часом у Львові для компенсації подібних збитків Львівський туристичний альянс спільно з аеропортом та міською радою запустив фонд для підтримки авіаперевізників – якраз у той час, коли Ryanair оголосив офіційно про вихід на український ринок. Про доцільність створення такого фонду йшлося на зустрічах, організованих дискусійною платформою «Твоє місто Львів».

Читайте також: У Львові запускають фонд для підтримки авіаперевізників

«Створення фонду було попереднім сигналом для лоукостера про те, що місцевий бізнес та влада зацікавлені у співпраці з такою великою авіакомпанією», – розповідає Андрій Сидор.

Фонд було створено не лише заради підтримки Ryanair. «Якщо у Львові не буде Ryanair, то є ще інші авіакомпанії. Фонд спрямований не лише на лоукостери, а загалом на стимулювання всіх авіаперевезень», – пояснює президент альянсу.

Також він каже, що втрат від скасування польотів Ryanair зі Львова фонд не зазнав, оскільки ніяких виплат не відбувалося – до кінця літа підприємці ще збирають гроші.

«Плануємо зібрати мільйон гривень. У вересні будемо вирішувати, як витрачати кошти. Скоріше за все, фонд буде діяти в трьох напрямках: підтримка авіакомпаній, компенсація коштів аеропорту та вкладення грошей у промоцію міста на сторінках журналів, що поширюються в літаках», – розповідає Сидор.

На думку як Андрія Сидора, так і Тетяни Романовської, у ситуації з Ryanair ставити крапку ще рано. «Цілком можливо, що лоукостер може повернутися за рік чи два, – говорить директорка аеропорту. – І ми будемо вже готові, адже угода підписана є, є досвід».

Анна Журба

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!