Фото: Олександр Шутюк

Фото: Олександр Шутюк

Плани і реальність. Що недоговорює про закупівлю і ремонт транспорту ЛМР

4640 0
Чи не щодня львів'яни чують заяви чиновників про те, як у місті покращується ситуація із транспортом: купуються нові тролейбуси, автобуси та ремонтуються мережі. Заступник директора департаменту житлового господарства та інфраструктури Андрій Білий також згадував про це під час громадського обговорення зростання тарифу на проїзд в міському транспорті. Tvoemisto.tv перевірило його заяви – чи відповідають вони дійсності. А якщо так, то наскільки. Додамо, що обговорення відбулось 12 березня, а вже 17 числа у міськраді заявили, що скоро вартість проїзду зросте із семи до 10-ти гривень в усьому громадському транспорті Львова.

Вектор на екологічність

«Сьогодні у вимогах до тендерів на транспорт йдеться про двигуни мінімум Євро-5 (екологічний стандарт, що регулює вміст шкідливих речовин у вихлопних газах – Ред.). І ми прийняли рішення, що ми йдемо на більш екологічний транспорт», – говорив Андрій Білий.

Начальник управління транспорту ЛМР Орест Олеськів каже, що у всіх тендерах, починаючи із закупівлі 50 автобусів у 2018 році, справді йдеться про екологічний стандарт Євро-5 і вище. «У місті є Богдани, Еталони, старіші МАНи, вони мають нижчий клас. Але їх співвідношення до кількості транспорту із більш екологічними двигунами – 50% на 50%», – каже він.

Читайте також: Два Львова. Як минуло перше онлайн-обговорення здорожчання проїзду в міському транспорті

У жовтні 2020 року виконавчий комітет ЛМР затвердив «Комплекс першочергових заходів щодо поліпшення проблем якості повітря у Львові». У ній ідеться і про вимоги до тендерних пропозицій щодо закупівлі міського транспорту. Двигуни мають бути не нижчого класу, ніж Євро-5. Також у програмі є пропозиція заборонити до 2030 року в'їзд у місто автомобілям з дизельними двигунами. Але, як зазначають у міській раді, обмеження, що стосуються дизельних авто, поки що втілити неможливо, бо немає відповідного законодавства.

Яка відстань між Львовом і Берліном?

«У Львові не так давно були зовсім жахливі транспортні засоби на маршрутах громадського транспорту. Завжди у львів’ян, які часто подорожують Європою, є очікування, що ГТ вже мінімум як у Берліні має бути. То ми не так вже і далеко. Ми набагато далі від того, що було у Львові ще 10 років тому з громадським транспортом», – каже Андрій Білий.

Той, хто користується громадським транспортом у Львові, навряд чи погодиться, що він надійний і курсує за графіком. 

У грудні 2020 на вулиці Івана Франка у Львові загорівся автобус МАН, що курсував за маршрутом №53, який обслуговує підприємство «Успіх БМ». У листопаді на зупинці біля Південного ринку, на вулиці Щирецькій, загорівся тролейбус «Електрон». У вересні у Львові загорівся автобус №6А, а також тролейбус №27.

Окрім того, містяни регулярно скаржаться на порушення графіку руху громадського транспорту. Зокрема, на громадських слуханнях щодо тарифу ішлося про те, що у деякі мікрорайони міста у вечірню пору, після 22:00, дістатись майже не можливо.

Читайте також: Коли у Львові можуть відновити курсування нічних автобусів

Тим часом у Німеччині, зокрема у Берліні, транспорт значно надійніший. Як стверджують дослідники з Політехнічного університету в італійському Турині, порівнюючи розклади міського і приміського громадського транспорту в понад тридцяти містах Європи, Північної Америки та Австралії, саме в Берліні доїхати з пункту А в пункт Б – найлегше і найшвидше (точніше, швидше на 20% у порівнянні з іншими містами, що брали участь у дослідженні). Крім автобусів, там курсують міські електрички S-Bahn, є метро або підземні потяги U-Bahn, а також трамваї.

Читайте також: S-Bahn по-львівськи, або Що допоможе Львову запустити міську електричку

Найбезпечніший львівський транспорт

«Львів на сьогодні є одним із міст, де відбувається найменша кількість сходів вагонів з трамвайних колій серед українських міст», – подаємо чергову цитату Андрія Білого.

Цю інформацію доволі складно перевірити, але під час інтенсивних снігопадів минулого місяця лише трамвай №8 кілька разів припиняв курсування з різних причин. 8 лютого на площі Соборній трамвай №9 зійшов з рейок. Того ж дня було повідомлення про те, що на вул. Бандери загорівся трамвай. 

Великі закупівлі та ремонти

Андрій Білий каже, що місто планувало до 2025-го року «вийти» на таку кількість транспорту: 120 трамваїв, 120 тролейбусів і хоча б 320 12-ти метрових автобусів. Це має допомогти зменшити кількість «богдалонів», тобто Богданів і Еталонів.

«Тендер на закупівлю 10 трамваїв тільки-но завершився, тільки підписали угоду, переміг Електрон», – говорив Андрій Білий під час обговорення.

Насправді ж тендер завершився восени 2020 (тобто пів року тому). Переможцем став консорціум ТОВ «Електронтранс» та ТОВ «ЕлектронМаш». Контракт із переможцем підписали ще 2 вересня, коли, до речі, у Львові почалась передвиборча гонитва. Утім, аванс за ці трамваї сплатили «нещодавно». Тож, за умовами тендеру, Львів отримає їх у червні 2022 році – через півтора роки після внеску.

У Львівелектротрансі нам повідомили, що підприємство нещодавно сплатило аванс у розмірі 35%. Термін постачання трамваїв становить 1,5 роки з моменту сплати авансу. «Тобто перша поставка 5-ти трамвайних вагонів планується до червня 2022 року, а наступні 5 трамваїв – до грудня 2022 року», – йдеться у повідомленні.

У лютому 2020 року Львів оголосив тендер на закупівлю 10 низькопідлогових 5-ти секційних 30-ти метрових трамваїв. Закупівля фінансується Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) у межах проєкту «Міський громадський транспорт України». ЄІБ надає Львову кредит у розмірі 12 мільйонів євро на їх закупівлю. Місто додатково дофінансує 8,8 мільйонів євро.

Читайте також: Це бізнес. Чи вигідно Львову віддати два ринки і що буде із землею

«Місто у 2020 році купило 50 тролейбусів», – заявив Андрій Білий.

Насправді ж це тролейбуси, що купили у 2018-2019 роках. Через карантин поставка затрималась, тому останні 10 із 50-ти тролейбусів Львів отримав торік.

Тендер на тролейбуси провели у листопаді 2018 року. Йдеться про 17 мільйонів євро від Європейського банку реконструкції і розвитку, з яких 15 млн – кредит, 2 млн – грант. Крім закупівлі нових тролейбусів, за ці кошти мають реконструювати тролейбусні мережі та відремонтувати трамвайне депо на Промисловій і тролейбусне депо на Тролейбусній.

ЛКП «Львівелектротранс» у жовтні 2020 року випустив 10 останніх тролейбусів на маршрут. У коментарі Тvoemisto.tv директор «Львівелектротрансу» Андрій Свищо розповідав, що тролейбуси місто мало отримати ще у 2019 році, але карантин завадив. Нові низькопідлогові тролейбуси обладнані сучасними системами керування, кондиціювання та опалення. Окрім системи GPS-трекінгу, є ще й система підрахунку пасажиропотоку. Вони пристосовані для комфортного пересування маломобільного населення. Вартість одного – 211 тисяч євро.

«Тендер на 100 автобусів під питанням», – зазначав Андрій Білий.

Тендер на 100 великих автобусів дійсно «завис». 13 січня цього року міський голова Львова звернувся до львів’ян і до прем’єра Дениса Шмигаля, аби «з'ясувати», чи може місто купувати білоруські МАЗи, враховуючи політичну ситуацію у Білорусі. Він зазначив, що, за оцінками міжнародних експертів, найвигіднішу пропозицію подала саме білоруська компанія. Це здійняло хвилю обурення і подиву, бо влітку, під час попереднього розкриття тендерних пропозицій, ішлося, що найвигіднішу пропозицію подав український концерн «Богдан». Тендер ще не завершений. У коментарі Тvoemisto.tv директор Луцького автобусного заводу «Богдан» зазначив, що вони уже вчетверте продовжують дію своєї тендерної пропозиції за запитом тендерного комітету. Востаннє продовжили її до 8 квітня 2021 року.

«Є плани на 20 модернізованих, з низькопідлоговими вставками, трамваїв. Це повна реконструкція», – ще одна цитата Андрія Білого.

У лютому цього року депутати прийняли ухвалу «Про надання місцевої гарантії Львівської міської ради у 2021 році з метою забезпечення виконання боргових зобов’язань ЛКП «Львівелектротранс» у межах проєкту «Міський громадський транспорт України». Підпроєктом передбачений капітальний ремонт трамвайних вагонів з модернізацією (переобладнанням). Його оціночна вартість становить до 3 млн євро. Фінансуватиме підпроєкт Європейський інвестиційний банк у рахунок кредитних коштів.

Утім, коли саме місто отримає модернізовані трамваї, невідомо. Як пояснили нам у ЛКП «Львівелектротранс», тендер на модернізацію ще не оголошували. 

«100 тролейбусів з автономним ходом – це проєкт з міжнародної фінансової установи. Ми маємо пропозицію, але місто цю пропозицію поки не готове прийняти. Можливо, на наступний рік ми цю пропозицію приймемо», – сказав Андрій Білий.

У лютому у міськраді відбулась онлайн-зустріч міського голови Львова Андрія Садового з представниками Міжнародної фінансової корпорації, на якій обговорили співпрацю у підготовці та фінансуванні закупівлі нових тролейбусів з автономним ходом. На ній міський голова заявив, що для того, аби місто змогло взяти участь у цьому проєкті, потрібні ще партнери для допомоги із фінансуванням.

Читайте також: Два тижні на збір. Що буде із солодощами і кавою з переходу на Митній

«У планах також 250 електробусів, більшість з яких планують купувати приватні перевізники. Вже розробляється конструкторська документація. Електрон виготовить 200 електробусів для приватних перевізників і 50 для Електротрасу», – згадав також Андрій Білий

10 вересня 2020 року у Львові підписали меморандум про закупівлю 250 електробусів. Їх упродовж трьох років має виготовити концерн «Електрон». Меморандум підписали міськрада, ЛКП «Львівелектротранс», ПрАТ «Концерн-Електрон» та концерн приватних перевізників «Екопастранс». Документ справді передбачає, що за наступні три роки 200 електробусів закуплять приватні перевізники, а 50 – місто.

Але, як стало відомо у січні 2021 року, ЛКП«Львівелектротранс» не знайшов постачальника 50-ти електробусів. Тендер на закупівлю транспорту, який оголосило підприємство напередодні виборів голови Львівської ОТГ торік у жовтні, не відбувся через недостатню кількість учасників.

Утім, у січні керівник концерну «Екопастранс» Ігор Самардак у коментарі Tvoemisto.tv повідомив, що у квітні у Львові з’явиться зразок електробуса, який «Електрон» виготовляє на замовлення концерну приватних перевізників «Екопастранс». А у жовтні планують приступити до виготовлення цілої партії для приватних перевізників.

«По вулиці Кульпарківській іде реконструкція контактних мереж. Встановлять нові елементи спецчастини, опори, дроти, освітлення. З’єднуємо контактні мережі з вул. Кульпарківської до вул. Городоцької», – розповів Андрій Білий.

11 березня на вулиці Кульпарківській (від вул. Городоцької до вул. Наукової) розпочали реконструкцію контактної мережі. Фінансують роботи з коштів Європейського банку реконструкції та розвитку. Триватимуть вони протягом шести місяців. У «Львівелектротрансі» зазначають, що роботи не перешкоджатимуть руху транспорту – тролейбуси курсуватимуть за графіком. 

«Трамвайна інфраструктура, контактна мережа, колії, тягові підстанції, сідерні лінії – це дорогавртісна велика інфраструктура. Сьогодні у нас практично вся трамвайна інфраструктура зроблена. Лишалося декілька вулиць у критичному стані, Шевченка і Степана Бандери реконструюється, тож залишається Вітовського, Сахарова і Княгині Ольги. Всі три проєкти зараз розробляються», – сказав Андрій Білий.

У коментарі Tvoemisto.tv у ЛКП «Львівавтодор» підтвердили, що нині на стадії розробки перебуває проєктно-кошторисна документація реконструкції трамвайних колій на вул. Княгині Ольги. Заплановано, що після ремонту трамваї та автобуси зможуть курсувати вулицею виділеними смугами.

Але проєкт вулиці Вітовського «підвис». ЛКП «Львівавтодор» має напрацювання, ескізний проєкт реконструкції вулиці, за яким мають виготовити проєктно-кошторисну документацію. Та до цього ще не дійшло. Ескізний проєкт ще не пройшов усіх погоджень, а у міській раді досі сперечаються про доцільність відновлення Пелчинського ставу та про концепцію, за якою планують відновлювати вулицю. Проєктанти пропонують перемістити вулицю ближче до схилу гори із Цитаделлю, щоб залишити більше простору для розвитку Парку культури.

Читайте також: Перехрестя шести вулиць. Чому так складно проїхати перехрестя Сахарова – Вітовського і що з цим робити

Окрім того, виконком досі не затвердив ескізний проєкт реконструкції перехрестя Сахарова – Коперника – Нечуя-Левицького – Вітовського – Героїв Майдану – Лук’яновича, що є одним із найскладніших у Львові. У межах реконструкції тут планують облаштувати додаткові колії для швидкісного маршруту «Аквапарк» – площа Ринок.

«Міська легенда» про е-квиток

«Згідно з контрактом, який підписали з переможцем тендеру, січень 2022 року – це якраз точка запуску прийняття всієї системи електронного квитка», – не міг Андрій Білий не оминути і цю тему.

Але січень 2022 року – це вже нова дата впровадження електронного квитка. Як пояснював раніше Тvoemisto.tv керівник проєкту впровадження автоматизованої системи оплати проїзду Роман Лев, затрималося впровадження електронного квитка у Львові через пандемію і карантинні обмеження.

У березні 2020 року ЛКП «Львівавтодор» та чесько-український консорціум компаній Mikroelektronika spol s r.o. та SoftServe – Municipal Technologies LLC підписали угоду про впровадження електронного квитка. Згідно з попереднім графіком, від підписання договору до прийому в експлуатацію минути мало 74 тижні – це умовно півтора роки. Електронна система розрахунку за проїзд мала б працювати у Львові уже наприкінці літа, щонайбільше – восени.

Читайте також: Затори у Львові. Чому світлофори в місті працюють так, а не інакше

Та ще до цього міські чиновники обіцяли, що тестування е-квитка розпочнеться восени 2019 року. Ще 17 листопада 2016 року у Львові підписали угоду про кредитне фінансування впровадження е-квитка на 10 млн євро.

Додамо, що запровадження «електронного квитка» у Львові планувалося також як складова «Транспортної реформи 2012».

Зрештою, минулого тижня Львів отримав першу партію тестових валідаторів для електронного квитка від чеської компанії Мікроелектроніка. Цього тижня їх планують встановлювати для тестування.

Вікторія Савіцька

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!