Плавання для чайників. Як ходити в басейн із користю

33618 0
Tvoemisto.tv розповідає, як правильно плавати в басейні, щоб не нашкодити собі.

Плавання вважають одним з найкращих видів спорту для регулярних занять, щоб підтримувати фізичну форму, бути в тонусі та покращувати свій стан здоров’я. Фахівці вважають, що плавання підходить абсолютно усіх категоріям населення, а його позитивний ефект на організм є набагато більшим за інші види спорту. Tvoemisto.tv дізнавалось у тренерів та фізичних терапевтів, які техніки плавання найкраще підходять для початківців та як правильно плавати, щоб отримувати найбільший ефект.

Мабуть, усі пригадують, як вчились плавати у дитинстві. Саме ранній вік, наголошують фахівці, є найкращим періодом для того, щоб навчитись триматись на воді – початковий етап для плавання.

Розрізняють чотири основні стилі плавання:

·         брас – синхронні рухи кінцівками при паралельному воді розташування тіла (по-жаб’ячі);

·         кроль на грудях – почергові гребки лівою і правою кінцівками (вільний стиль);

·         кроль на спині – плавець лежить у воді на спині і рухається аналогічно кролю на животі;

·         батерфляй – одночасні гребки руками і хвилеподібні рухи тіла.

Тренер з плавання клубу Swim4U Андрій Копеатчак наголошує, що з дитинства потрібно привчати дітей до вільного стилю плавання, адже він є базовим для всіх інших.

«Часто дітей навчають плавати брасом, але це не дуже добре для освоєння інших технік. Брасу навчитись легше, але через своєрідне положення ніг під час плавання дитині потім важче освоїти інші стилі. Навчання вільним стилем триває трохи довше, але ефект буде кращий. Загалом плавати цим стилем має вміти кожна людина», – розповів Андрій Копатчак.

Те саме стосується й початківці у старшому віці. Найважчим для аматорів є батерфляй, або просто «флай», як його ще називають плавці. Саме цей тип техніки вимагає хорошої фізичної підготовки  та вміння тримати рівновагу тіла у воді. Водночас цей стиль є одним з найкрасивіших.

Читайте також: Як почати займатись бігом: типові помилки початківців

Тренер клубу Swim4U зазначає, що плавання, як і будь-який інший вид спорту, любить систематичність. Найоптимальнішим варіантом для підтримки фізичної форми та для власного здоров’я є відвідування басейну не менше трьох разів на тиждень.

«Буде дуже добре, якщо ви зможете за одне тренування пропливати не менше 800-1500 метрів, хоча звісно цей результат досягається поступово. При цьому, на відміну від інших видів спорту, для повсякденного життя плавання є одним з найбезпечніших з точки зору травматизму, а тому підходить абсолютно всім», – додає Андрій Копеатчак.

За словами тренера, щотижневі тренування з плавання позитивно впливають на серцево-судинну систему людини, дихальну систему, загальну витривалість, допомагає м’язам набути правильних форм.

Водночас фізичний терапевт медичного центру фізичної терапії та медицини болю Innovo Ярополк Пшик наголошує, що плавання не є панацеєю від усього болю опорно-рухового апарату (болі в спині, сколіоз).

«Така думка має право на життя тільки тоді, коли людина вміє правильно плавати. А тому вчитися плавати треба обов’язково з тренером», – додає Ярополк Пшик.

Технічно правильно плавати – замало. Необхідно організувати правильний тренувальний процес. Кожне тренування має складатися з 3-х частин: розминка, основна частина, заминка. Більшість больових синдромів виникають через неправильну техніку плавання, неправильний тренувальний процес (перенавантаження і недовідновлення), помилки у розминках та заминках, а також відсутності додаткових фізичних вправ.

Андрій Копеатчак розповідає, що правильність техніки залежить від багатьох факторів, як от: дихання під водою і над водою, правильне виконання основних рухів – гребків та проносів, положення тіла тощо. Всі ці моменти найкраще узгодити з тренером, який не лише наглядатиме за вами під час плавання, а й допоможе порадами, поставить техніку, підкаже спорядження.

Читайте також: Чому важливо відновлюватись після занять спортом: поради фахівців

У медичному центрі фізичної терапії та медицини болю Innovo також відзначають, що плавці повинні подбати про три речі:

1) Еластичність м’язів. Важливо виконувати вправи на розтяг м’язів верхнього плечового поясу, плечей, спини, задньої поверхні ноги. Ці вправи може вам надати тренер або фізичний терапевт.
2) Збалансованість м’язової сили. Серед найпоширеніших больових синдромів у плавців – біль плеча, а в основі його виникнення – дисбаланс м’язової сили (м’язи, що знаходяться позаду суглобу переважають в силі над передньою м’язовою групою). Тому слід використовувати вправи на зміцнення усього плечового поясу. Варто виділити ротаційну манжету плеча (4 глибоких м’язи-стабілізатори плеча). Ці вправи вам покаже фізичний терапевт.
3) Мобільність (рухомість) хребта та інших суглобів.  Наше тіло є одним цілим. Рухомість кінцівок залежить в т. ч. від рухомості хребта. Фізичний терапевт навчає як самостійно виконувати вправи для цього.

«Лише нещодавно у Львові почали відновлювати басейни, які були зачинені з 90-х років. Такий простій фактично знищив «культуру плавання» у місті і тепер, коли лікарі виписують плавання людям, вони займаються ним, але роблять це неправильно, нівелюючи весь позитивний ефект. Саме тому тренер та консультація з фізичним терапевтом відіграє важливу роль у цьому процесі», – додає тренер Swim4U Андрій Копатчак.

Цікаві факти про плавання

З 1896 року плавання незмінно входить в програму літніх Олімпійських ігор. Спочатку участь в змаганнях з плавання брали лише чоловіки, а з 1912 року з’явились й жіночі дисципліни. Зараз  у цьому виді спорту розігрують 34 комплекти нагород, а абсолютним лідером серед країн-переможниць у цьому виді спорту є США.

Не дивно, що найкращим плавцем в історії є американець Майкл Фелпс. На його рахунку 28 призових нагород на Олімпійських іграх, з яких – 23 золоті.

Здобутки України у цьому виді спорту не такі вражаючі, але, тим не менш, наша країна входить до 20 найсильніших держав. Традиційно плавання на ОІ вважається тією дисципліною, де українці претендують на призові нагороди.

Найсильнішим плавцем нашої країни є «золота рибка» Яна Клочкова. В її активі – чотири золоті нагороди Олімпійських ігор.

Читайте ще більше фахових порад і тематичних матеріалів у спецпроекті  Tvoemisto.tv «Спортивне місто». У ньому ми публікуємо тексти на актуальні теми, які найбільше цікавлять львів’ян. Генеральні партнери проекту — медичний центр фізичної терапії та медицини болю Innovo та клуб спортсменів-аматорів, популяризаторів здорового способу життя у Львові, Run4USwim4U тa Ride4U.

Фото: FB Swim4U, Dylan Nolte, Marcus Ng, Richard R Schunemann

Назар Притула

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!