ілюстративне фото: 112.ua

ілюстративне фото: 112.ua

Поділити вулицю. Як зменшити кількість аварій у Львові

4020 0
Перевищення встановленої і безпечної швидкості, порушення правил маневрування, неправильний рух на перехресті і керування транспортним засобом у нетверезому стані — головні причини ДТП у Львові.

За минулий рік у Львові трапилось 5470 ДТП без потерпілих. У межах проєкту «Рік комфортного пересування» під час дискусії «Як зменшити кількість ДТП» у студії медіа-хабу представники влади, поліції та експерти говорили про основні причини аварій у Львові, де саме їх фіксують найчастіше, як можна зменшити їхню кількість та що місто робить в цьому напрямку. Tvoemisto.tv подає найважливіше.

Коли не треба поспішати

За статистикою, минулого 2018-го року аварійність У Львові знизилася на 4%, а ДТП з потерпілими стало на 10% менше. Кількість загиблих на дорогах міста зменшилася аж на 26%, а травмованих — на 8%. Зі слів старшого інспектора відділу безпеки дорожнього руху Патрульної поліції Львівщини Олександра Козлова, цього вдалося досягти насамперед завдяки контролю з боку патрульних та впровадженню інженерних заходів на аварійних ділянках і самих дорогах. Йдеться про світлофорне регулювання, рух по кільцю, пішохідні переходи, острівки безпеки. Найвразливішими на вулицях, каже він, лишаються пішоходи, адже їх паски чи подушки безпеки не врятують.

«Учасники руху — і водії, і пішоходи — зараз стали більш свідомі. Наприклад, коли батьки з дітьми намагаються перейти дорогу у невстановленому місці, приємно бачити, що саме діти їм не дають цього зробити. Вони тягнуть батьків назад, розказують, що так не можна, і показують, як це правильно робити. За це слід дякувати навчальним закладам», — каже Олександр Козлов.

Читайте також: Побороти затори. Що може змінити Інтегрована концепція розвитку у Львові

Якогось ключового фактору виникнення ДТП він не виділяє, та все ж говорить, що найбільшу небезпеку несе транспортний засіб, який мчить на великій швидкості.

«Допустима швидкість руху автомобілів у Львові — 50 км/год, але водії часто її ігнорують, якщо поблизу немає поліції. На деяких вулицях Львова вже працює система TruCam, яка контролює швидкісний рух. Є також відповідні знаки, які попереджають про роботу системи. Великі сподівання покладаємо на систему автоматичної фіксації правопорушень, яка має запрацювати повноцінно до кінця року. Коли у жовтні 2018 року вона почала працювати в автоматичному режимі біля наших транспортних засобів, водії стали більш уважними, швидкість знизили, кількість аварій зменшилася», — додає Олександр Козлов.

Начальник відділу розшуку та опрацювання матеріалів ДТП Патрульної поліції Львівщини Іван Бесага теж називає основною причиною аварій перевищення швидкості. Крім того, ДТП спричиняють через порушення правил маневрування, неправильний рух на перехресті та водіння напідпитку.

Правильна інфраструктура — менше травматизму

Аби зменшити кількість аварій та мінімізувати травматизм на дорогах, у Львові розробляють План сталої мобільності. За словами проєктного менеджера Інституту міста Ореста Олеськіва, одним з ключових моментів в цьому плані є Концепція нульового травматизму Vision Zero. У світі таку концепцію вже застосовують, і до 2050 року планують зменшити кількість смертей на дорогах до нуля.

Читайте також: Місто коротких відстаней. Як розробляють план сталої мобільності для Львова

«Надважливою є інфраструктура — вона має бути безпечною. Також значення має дизайн вулиці. Якщо він продуманий, якщо люди чітко розуміють, де їм переходити вулицю, то вони це і робитимуть», — каже він.

Погоджується з ним і начальниця відділу урбаністики ЛКП «Інститут просторового розвитку» Олександра Сладкова. Як приклад вона наводить аварію на вул. Городоцькій, де водій маршрутки збив насмерть жінку. Загибла переходила дорогу там, де пішохідного переходу не було, але за логікою він мав би бути.

«Ще одне показове ДТП трапилося на проспекті Червоної Калини. Раніше там був нерегульований перехід, згодом поставили світлофор, хоч попередньої розмітки не забрали. У результаті людина отримала травму, бо не знала, що тепер, щоб перейти дорогу, треба чекати зеленого світла світлофора», — каже Олександра Сладкова.

Орест Олеськів закликає поліцію та управління транспорту ретельніше аналізували кожну аварію, особливо з потерпілими, аби з’ясувати, що потрібно зробити, аби така ДТП не повторилася. Олександр Козлов відповідає, що цим вже займаються.

«Крім поліцейських на місце події приїжджають представники безпеки дорожнього руху, які оцінюють ситуацію. Якщо це недоліки на дорогах, наприклад, погане освітлення, неправильно встановлений світлофор, — скеровуємо відповідні приписи до райадміністрацій. Якщо є потреба у впровадженні серйозних інженерних заходів, то їх скеровуємо на комісію з безпеки дорожнього руху», — каже він і додає, що двічі на рік поліція спільно з ЛМР проводить обстеження вулиць та визначає заходи для покращення безпечності руху.

Читайте також: Чому у Львові зникають дорожні знаки

В. о. директора департаменту ЖКГ та інфраструктури Олександр Одинець каже, що кожен проєкт реконструкції чи будівництва вулиць, мостів чи тунелів розглядається крізь призму безпеки руху.

«Великий акцент місто робить на тих самих острівцях безпеки. Також впроваджуємо контрастне освітлення пішохідних переходів, особливо нерегульованих», — каже Олександр Одинець.

Проблеми на етапі проєктування

Під час стріму Tvoemisto.tv керівник відділу транспортного планування та моделювання ЛКП «Львівавтодор» Роман Зубачик розповів, що на перехрестях з кільцевим рухом аварії трапляються часто через те, що ці перехрестя неправильно спроєктовані. Зі слів директора ЛКП «Інституту просторового розвитку» Олега Шміда, за кордоном великі міста давно перейшли на значно кращі системи руху.

«Є система Roundabout, де основне правило, яке робить перехрестя менш вразливим, — це заборона зміни схеми руху на перехресті. Тобто, якщо водій вже виїхав на кільце, він не має права змінювати рух. У нас правильне перехрестя діє на Липинського — Чорновола, і було б добре, якщо б ми також запровадили зміни на всіх інших. Для цього їх треба проєктувати, на що, відповідно, мають бути виділені бюджетні гроші», — каже він.

Олег Шмід говорить, що найбільш дієвим заходом концепції нульового травматизму є проєктування доріг способом активного дизайну.

«Проєктувати вулиці і дороги потрібно таким чином, щоб, коли навіть водій помилився, він не спричинив ДТП. Для цього зараз є багато інженерних заходів — уже згадані острівці безпеки, автомобільні шикани, берлінські подушки, які знижують швидкість руху машин. Також важливо нам усім менше користуватися автомобілями і пересідати на альтернативний транспорт, наприклад, велосипеди», — вважає він.

Читайте також: Львів потребує радикальних підходів. Юліан Чаплінський про розвиток міста

Керівник відділу організації та безпеки дорожнього руху ЛКП «Львівавтодор» Ігор Могила запевняє, що у всіх проєктах, які замовляє міськрада, враховуються сучасні підходи до проєктування вулиць та приділяється максимальна увага безпеці дорожнього руху. Також він зазначає, що люди часто плутають поняття «вулиця» і «дорога». Вулиця — це територія для багатьох видів пересування: пішого руху, велосипедного, автомобільного, натомість на дорогах переважають автівки.

«Інфраструктура повинна бути безпечною. Паралельно з тим має працювати освіта. І тут йдеться не лише про навчання ПДР у школах, а й наявність соціальних реклам-підказок, як-от нещодавня популяризація ременів безпеки. Важливою є і економіка — стимулювання безпечних видів пересування. Щодо законодавства, то порушник завжди повинен знати про невідворотність покарання і боятися його», — каже Ігор Могила.

У свою чергу Олександра Сладкова пропонує запровадили систему покарань для порушників, наприклад, виправні роботи за керування в нетверезому стані — прибирання парків чи скверів. За її словами, така система успішно працює в Іспанії.

Координатор проєктів «Твоє місто» Сергій Смірнов говорить, що за його спостереженнями в останні роки ситуація з безпекою на дорогах у Львові покращилася.

«Ще кілька років тому в аваріях звинувачували когось одного — переважно водія. Але це змінилося, приємно, що учасниками руху є всі. І на зміну поведінки людей впливає клієнтоорієнована інфраструктура в місті, що постійно оновлюється», — каже він.

Головне фото: 112.ua

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Матеріал підготовлений в межах спецпроекту «Рік комфортного пересування». Партнер проекту — компанія EasyPay — найбільший небанківський оператор платіжних та фінансових сервісів в Україні. Свої ідеї та пропозиції для вдосконалення міської мобільності можете надсилати за адресою: Tvoemisto.tv@gmail.com, у темі листа зазначивши «Рік комфортного пересування у Львові». Важливі думки ми опублікуємо на сайті та озвучимо під час експертних дискусій.

Рік комфортного пересування

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!