Фото: "Самопоміч"

Фото: "Самопоміч"

Що обіцяє і гарантує «Самопоміч». Експертний аналіз передвиборчої програми партії

4911 0
Tvoemisto.tv розпочинає цикл інформаційно-просвітницьких матеріалів у межах проєкту «Прозорі вибори», присвячених аналізу передвиборчих програм політичних партій, що претендують на місце у парламенті. Перша на черзі — програма «Об’єднання "Самопоміч"».

Перевиборча програма 2019 року відрізняється від тієї, що була прийнята в 2014 році і доступна на сайті партії. Нова програма складається зі вступу й опису 12 основних завдань, які політсила ставить перед собою. Загальний обсяг — 972 слів, 7 798 знаків, 5 сторінок формату А4. З повним її текстом можна ознайомитися за посиланням.

Пріоритети програми

У внутрішній політиці партія гарантує прийняття закону «Про Президента», скасування депутатської недоторканності, запровадження виборів до парламенту на пропорційній основі з відкритими списками. Крім того, «Самопоміч» хоче зменшити кількість депутатів в парламенті до 300 і відновити кримінальну відповідальність за незаконне збагачення. Щоб усунути ґрунт для корупції, усі державні послуги планує зробити доступними через електронні сервіси.

Пріоритетами зовнішньої політики «Самопоміч» вбачає співпрацю з ЄС, що полягатиме, зокрема, у створенні спільного авіаційного простору, приєднанні до Митного й Енергетичного союзів. Крім того, партія хоче створювати «прагматичні союзи» із зовнішніми партнерами, ініціювати Центрально-Східний європейський військовий альянс.

В економіці політсила схильна працювати на «економічний стрибок», відстоювати принципи «мінімум держави» й «дерегуляції бізнесу». Вона визначає так звані точки зростання для держави: інновації, ІТ, креативні індустрії, агропромисловий комплекс, машинобудування, військово-промисловий комплекс. Важливими орієнтирами для «Самопомочі» є запровадження податку на виведений капітал, контролю за трансфертним ціноутворенням, антиофшорні закони.

Читайте також: Депутати, вартовий, орлиця. Хто балотується у Залізничному та Шевченківському районах Львова

У сфері транспорту партія планує розвивати внутрішні авіаперевезення та створити національний лоукост-перевізник, стимулювати виробництво громадського електротранспорту. На митниці обіцяють запровадити Митний кодекс ЄС, щоб усунути корупцію і наповнювати бюджет додатково на 100 млрд гривень щороку. На рівні місцевого самоврядування «Самопоміч» прагне прозорих стандартів для складання державного та місцевих бюджетів, відкритості інформації про використання коштів платників податків. Також важливо, згідно з програмою, щоб у межах децентралізації на місці залишалося 50% зібраних податків.

У військовій сфері партія гарантує захищеність лінії обмеження окупованих територій та постійну готовність українських військ. Стандарти НАТО мають беззаперечний пріоритет. Партія планує повернути окуповані території, вигравши війну з Росією. У соціальній сфері представники партії мають на меті запровадити державну програму забезпечення гідних умов проживання для тимчасово переміщених осіб, зробити міста зручними для людей з інвалідністю та сімей з дітьми, послуговуючись механізмами інклюзивної інфраструктури. Партія планує регулювати чисельність безпритульних тварин гуманними методами.

У сфері освіти і науки «Самопоміч» планує забезпечити медичних працівників і вчителів гідною зарплатою, а також відновити професійно-технічну освіту — «поєднаємо її з потребами місцевого бізнесу». Конкуренцію серед університетів має стимулювати проєктне фінансування науки та інновацій для 10 найкращих вишів та грантова підтримка наукових досліджень.

Читайте також: Націоналіст, міський голова, активістка. Хто балотується на Сихові і Личакові

Серед важливих моментів політики комунальних послуг — право вільно обирати постачальника газу, а за кошти Фонду енергоефективності фінансувати «теплі кредити». Партія вважає, що ціна на газ може бути меншою, якщо збільшити власний видобуток. Серед екологічних завдань партії — створення ефективної моделі зеленої генерації, програми захисту річок і системного моніторингу якості повітря. Для аграріїв важливо, що «Самопоміч» планує запровадити ринок землі сільськогосподарського призначення, коли купувати землю зможуть тільки громадяни України, а кількість землі, яку може придбати одна особа, буде обмежена.

Які обіцянки дає партія

Кожне речення, в якому сформульовані завдання партії, починається ствердним «забезпечимо», «спрямуємо», «відновимо», «дозволимо», «усунемо» тощо, що дає підстави дійти до висновку, що «Самопоміч» бере на себе відповідальність за виконання всіх пунктів програми.

Яку аргументацію використовує партія

У програмі переплітаються емоційна та раціональна аргументація.

Емоційна аргументація полягає в оперуванні ціннісними характеристиками «християнської моралі та здорового глузду». Програмою живлять почуття колективної відповідальності, адже стверджується: «Кожне людське життя безцінне. Саме тому спільнота не має права байдуже спостерігати, як це життя окремо взятої людини нівечиться». У програмі оперують такими емоційно забарвленими поняттями, як «старт успішної кар’єри», «омріяне житло», «пенсія — не виживання».

Читайте також: Сенатор, адмірал, доктор. Хто балотується в Галицькому і Франківському районах Львова

Натомість раціональна аргументація полягає в тому, що в програмі оперують поняттям «прагматичні союзи», а також цифрами та конкретними механізмами економічного врегулювання. Наприклад, «комфортну податкову систему» визначають через податок на виведений капітал.

  •  

Основні цінності та ідеологія партії

Ціннісними орієнтирами партії є «добробут», «християнська мораль», «здоровий глузд», «сили народу», «відданість кожного задля національного процвітання», «порятунок і піднесення», «цінність сім’ї для виховання майбутніх поколінь». Ці цінності свідчать про важливість традиції та національного елементу в ідеології партії, і, своєю чергою, про прихильність до консервативних поглядів.

Проте формулювання «кожне людське життя безцінне», «немає нічого неможливого», «мінімум держави в економіці», «податок на виведений капітал» дають підстави говорити про ліберальну складову партійної ідеології.

Читайте також: Вони йдуть, ми обираємо. Усе про вибори, списки партій та можливі квоти

Ідеї про повернення українцям контролю за природними ресурсами, допомогу населенню різної вікової категорії, а також про фінансування гуманітарних програм наштовхують на думку про соціалістичні цінності.

Отже, партію можна описати центристською, що об’єднує цінності консерватизму, лібералізму та соціалістичного світогляду.

Особливі ознаки програми

У програмі зазначається: «Наша мета: побудувати країну, в якій хочеться жити. І ми знаємо, як це зробити».

Найчастіше в програмі використовуються слова «запровадимо» (12 разів) та «забезпечимо» (9 разів).

«Інновації» тричі згадуються в програмі в контексті університетської конкуренції, точок економічного зростання та розвитку оборонної промисловості.

Соломія Кривенко,

кандидатка політичних наук, учасниця експертної групи «Свідомі вибори»

Інфографіка Марії Стахів

Головне фото із сайту партії «Самопоміч»

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проекту «Прозорі вибори. Аналіз та медійне висвітлення програм і публічних заяв кандидатів у народні депутати України» та за участі експертів проекту «Свідомі вибори»Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Прозорі вибори

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!