Фото: УНІАН

Фото: УНІАН

Які обіцянки дає «Європейська солідарність». Експертний аналіз програми партії

12349 0
Tvoemisto.tv продовжує цикл інформаційно-просвітницьких матеріалів у межах проекту «Прозорі вибори», присвячених аналізу передвиборчих програм політичних партій, що претендують на місце у парламенті. Наступна на черзі — програма «Європейської Солідарності».

Партія розробила свою передвиборчу програму у 2019 року. Вона доступна на сайті партії та на сайті ЦВК. Складається з 973 слів, 7795 знаків, 4 сторінок формату А4.

Пріоритети програми

Щодо внутрішньої політики партія планує завершити децентралізацію і продовжувати адміністративну реформу. У боротьбі з корупцією «Європейська солідарність» хоче передусім звести до мінімуму адміністративні процедури, зокрема через впровадження цифрових технологій, що дадуть змогу вирішувати щонайбільше питань онлайн.

У зовнішній політиці орієнтирами є майбутнє членство в НАТО і ЄС. «Наша мета: на основі зробленого сприяти досягненню політичних, економічних, безпекових та правових критеріїв, необхідних для подання заявки на вступ до ЄС і отримання Плану дій членства у НАТО вже у 2023 році», — зазначається в програмі.

У військовій сфері «побудова потужних Збройних Сил була і є найвищим нашим пріоритетом». Партія планує протистояти російському агресору, що можливо, згідно з програмою, лише за підтримки міжнародних союзників. Крім того, «Європейська Солідарність» виступає за введення миротворців ООН на всю територію «окупованого Росією Донбасу». Також партія відстоює розвиток оборонно-промислового комплексу, що полягає в піднесенні ракетних технологій, авіації і флоту, забезпеченні війська всім необхідним для сучасного бою.

Досягнення високих європейських стандартів життя стане можливим завдяки інтеграції України у внутрішній ринок ЄС, зокрема в енергетичний та цифровий. Крім того, передбачається наближення українських реалій до стандартів Шенгенської зони. Умови експорту та імпорту товарів потрібно спростити, запровадивши інститут авторизованих економічних операторів та спільних з ЄС транзитних процедур. Двигуном економічного зростання називають інновації.

Партія хоче змінити податкове законодавство, прийнявши «План протидії розмиванню бази оподатковування та виведенню прибутку з-під оподаткування». Як ідеться в програмі, податок на прибуток підприємств потрібно замінити на податок на виведений капітал. Партія виступає за створення єдиного органу фінансової безпеки, налаштованого на діалог з платниками податків. Розвиток малого і середнього бізнесу має відбуватися за умови збереження єдиного податку. Важливими є приваблення інвестицій в агросектор, ІТ, енергетику, машинобудування, наукоємні галузі промисловості.

Пріоритетним у соціальній політиці є надання державної підтримки тим, хто вимушено залишив окуповані території. Захисники України — учасники бойових дій — мають отримувати гідну підтримку. Партія виступає за створення соціальних ліфтів для найбільш професійних, відповідальних та патріотичних громадян та за розвиток середнього класу, яким є «заможні люди, ініціативні громадян, які покладаються на власні сили та готові брати відповідальність за власне життя та майбутнє країни».

«Європейська Солідарність» планує створювати робочі місця з високими зарплатами, стимулюючи інвестиції, освіту та інновації. Зазначено в програмі і про наміри підвищувати пенсії та допомогу малозабезпеченим, фінансування прозорих державних програм для розвитку молоді. Також партія обіцяє боротися за гендерну рівність.

Підтримку громадських ініціатив і інститутів громадянського суспільства «Європейська Солідарність» планує забезпечити в результаті надання їм місцевого та державного фінансування

Розвиток культурної сфери передбачається в руслі підтримки української мови (при забезпеченні прав меншин), отримання Томосу про автокефалію Української Церкви. Крім того, партія збирається сприяти «моді на Україну», що мала б настати в результаті успішної діяльності дипломатичного корпусу, культурної дипломатії, активності українських експортерів, підтримки української діаспори, а також за умови втілення локальних і національних культурних проектів і розвитку місцевої інфраструктури.

У програмі також зазначено, що держава має інвестувати у реформування і розвиток освіти, сприяти тіснішій її взаємодії з економікою. Також партія планує посилити громадянську освіту — навчання громадян захищати свої права, не допускати маніпуляцій їхньою думкою. У сфері правосуддя «Європейська Солідарність» очікує перезавантаження усіх судів, що має завершити реформу судової системи.

 

Які обіцянки дає партія «Європейська Солідарність»

Більшість партійних завдань описані з використанням модальних дієслів: «податок має бути замінений», «має бути спрощено умови експорту та імпорту», «Україна має стати державою можливостей» тощо. Тобто партійні обіцянки подані у формі побажань та намірів.

Однак «Європейська Солідарність» обіцяє працювати в руслі окреслених завдань:

  • щоб увага світу була звернена до Криму та Донбасу, а Росія несла відповідальність за свої злочини;
  • наполягання на прийнятті змін до податкового законодавства;
  • «ми станемо на сторожі незалежності нашої держави» тощо.

 

Яку аргументацію використовує партія

Партія послуговується радше раціональною аргументацією, адже зазвичай вказується мета та шлях до її втілення:

  • «Слід сприяти розвитку ракетних технологій, авіації і флоту, забезпечення війська усім необхідним для сучасного бою. Основа для цього — розвиток нашого оборонно-промислового комплексу».
  • «Завершення децентралізації і подальше проведення адміністративної реформи наділить громади більшими повноваженнями і коштами для їх реалізації».
  • «Сприяти створенню робочих місць з високими зарплатами, стимулюючи залучення інвестицій, освіту та інновації».
     

Одним з вагомих аргументів є апелювання до того, що вдалося зробити впродовж перебування Петра Порошенка при владі:

  • «За п’ять років ми домоглись міжнародної суб’єктності України — здатності захищати свої інтереси і проводити свою політику на міжнародній арені».
  • «За п’ять років ми заклали підвалини для того, щоб вступ до НАТО і ЄС із далеких планів став реальною перспективою».
  • «Ми створили потужну міжнародну коаліцію».
     

Усе ж присутня емоційна романтизація: «Ми досягли історичних проривів у справі зміцнення незалежності України». «Президентові Петру Порошенку і його команді вдалося зробити, здавалося, неможливе». Емоційне залучення забезпечується використанням метафор: «сім’я європейських народів», «ми станемо на сторожі незалежності нашої держави», «спроби агресора посіяти хаос».

 

Які основні цінності та яку ідеологію сповідує партія

Основними цінностями для партії «Європейська солідарність» є економічна свобода, європейський цивілізаційний вибір, права людини, що свідчать про прихильність до ідеології лібералізму.

Також у програмі оперують такими ціннісними орієнтирами: безпека, добробут, справедливість, ефективна держава, «Україна має стати державою можливостей», соціальні ліфти, «рівні можливості для жінок і чоловіків», державні програми, що дає підстави говорити про соціалістичний вектор політичної дії «Європейської солідарності».

Є посилання на цінності національно-патріотичного виховання, «поваги до власних історичних витоків», що свідчить про патріотичну складову, проте загалом партія перебуває в лівому спектрі політичних ідеологій.

Особливі ознаки програми

Найчастіше в програмі оперують дієсловом «має» у значенні повинно — «має бути», «має бути замінено», «має інвестувати» тощо. ЄС (Європейський Союз) в програмі згаданий 6 разів, НАТО — тричі.

Соломія Кривенко,

кандидатка політичних наук, учасниця експертної групи «Свідомі вибори»

Інфографіка Марії Стахів

Головне фото УНІАН

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проекту «Прозорі вибори. Аналіз та медійне висвітлення програм і публічних заяв кандидатів у народні депутати України» та за участі експертів проекту «Свідомі вибори»Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Прозорі вибори

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!