Фото: Маркіян Мальський/Facebook

Фото: Маркіян Мальський/Facebook

«Політика мене не цікавить». Маркіян Мальський про своє майбутнє в ЛОДА

13092 0
Що привело Маркіяна Мальського на посаду очільника Львівської облдержадміністрації та які проблеми він планує вирішувати першочергово.

26 червня Кабмін схвалив кандидатуру Маркіяна Мальського на посаду голови Львівської облдержадміністрації, відтак президент ще має видати відповідний указ. Його рекомендували після голосування у Facebook, ініційованого президентом Володимиром Зеленським. В експрес-інтерв’ю «Твоє місто» майбутній керівник Львівщини каже, що ще не може коментувати будь-які події як голова ЛОДА, оскільки процедура його призначення ще триває, та пояснює, чому спочатку відмовлявся від цієї посади.

Коли спочатку зявилась інформація про те, що ви — один з кандидатів на посаду голови ЛОДА, ви відмовлялись, але потім змінили свою думку. Чому не хотіли і чому передумали?

Спочатку я відмовлявся, бо не очікував такої пропозиції, не розглядав для себе особисто можливість такої роботи. Але коли відмовився, то багато друзів, товаришів почали мене переконувати змінити думку, і я зрозумів, що потім такої нагоди не буде. А, по-друге, — чому б і ні? Я переживаю за область, як людина, яка тут постійно мешкає. Тож вирішив, що хай краще це буде львів’янин, ніж хтось з іншої області. Я оцінив ризики і подумав, що можна обійняти цю посаду, щоб область була в руках місцевого.

Чому саме ваша кандидатура була серед трьох, запропонованих Володимиром Зеленським? Чи спілкувались ви раніше про це?

Я сам не подавав свою кандидатуру президенту. Знаю, що там був достатньо довгий список претендентів. Хтось надсилав свої документи президенту сам, когось рекомендували друзі. Я, власне, потрапив у цей список за чиєюсь рекомендацією, тоді зі мною зв’язались з Адміністрації президента, спитали, чи цікаво це мені, чи ні. І отак все сталось.

Як вважаєте, чи правильно вирішувати такі питання через Facebook?

Теоретично, краще було б робити це за допомогою якогось іншого ресурсу, де максимальна кількість мешканців області була би членами такого електронного майданчика. Але наразі іншого ресурсу, що об’єднує більше мешканців регіону, ніж Facebook, немає. Тому я думаю, що таке тимчасове рішення працює достатньо позитивно та ефективно: є можливість прокоментувати, зробити свій допис. Загалом цей випадок показав, що це абсолютно живий механізм, і людям, мені здається, сподобалась можливість впливати на те чи те рішення.

Читайте також: Куди веде Україну Зеленський та чого від нього очікує Європа

Президент декларує пряме волевиявлення, і, я думаю, у його планах буде створення таких електронних майданчиків. У тому суспільстві, що є зараз в Україні, я би дуже хотів, щоб людина могла впливати на якесь конкретне рішення, що її безпосередньо стосується. Громадянське суспільство має надалі контролювати державу, надалі працювати з державними органами, скеровуючи справи в потрібному напрямку, і таким чином покращувати демократію, що у нас є, до того моменту, коли державні інституції запрацюють вже самостійно і буде потрібно менше контролю громадськості.

Ви вчора, я так розумію, говорили з президентом. Які проблеми на Львівщині бачить він і які проблеми бачите ви? На чому буде концентруватись?

Я не можу це коментувати, поки не відбулось призначення (президент ще має видати указ про призначення — прим. ред.). Але є напрацювання, і після призначення я готовий про все розповісти. Я абсолютно відкритий, хочу і буду багато спілкуватись з пресою. Сам починав кар’єру як журналіст, тому зацікавлений у відкритому спілкуванні. Але трошки пізніше.

Львівська область на президентських виборах проголосувала не так, як вся Україна…

Я би це не коментував — я не політик і в політиці ніколи не був. Мої першочергові цілі і завдання бачу у сфері економіки та соціального захисту. Політика ніколи не була у сфері моїх інтересів.

Чи залишите ви посаду Почесного консула Австрії?

Посада Почесного консула вимагає, щоб особа не виконувала функції представника держави, тому так, я складу повноваження консула.

Довідка.

35-річний Маркіян Мальський — кандидат юридичних наук, адвокат, керівник Західноукраїнської філії адвокатського об’єднання Arzinger, почесний консул Австрії у Львові. Спеціалізується на наданні юридичної підтримки в інвестиційних проектах, а також вирішенні спорів у міжнародних комерційних та інвестиційних арбітражах. Раніше Маркіян Мальський працював юристом у групі міжнародного арбітражу в компанії Freshfields Bruckhaus Deringer в Парижі.

Після Революції Гідності він переміг у відкритому конкурсі на посаду голови ДФС у Львівській області, проте відмовився обійняти цю посаду після співбесіди з тодішнім керівником ДФС Романом Насіровим. Маркіян Мальський аргументував свою відмову відмінністю «у баченні розвитку та цілей служби».

Додамо, Маркіян Мальський — син українського дипломата і науковця Маркіяна Мальського, який у 2010-2014 роках був послом України в Польщі. Дружина Маркіяна Мальського — Андріана Мальська — асистентка кафедри пропедевтики педіатрії та медичної генетики ЛНМУ ім. Д. Галицького та співзасновниця Благодійного фонду «Здорові діти». Разом з нею фонд заснували керівниця департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ірина Микичак та психотерапевт Роман Лобай. Окрім того, Маркіян та Андріана Мальські є засновниками ГО «Львівський професійний альянс» і ГО «Львівська архітектурна спадщина», а також членами інших громадських та професійних організацій.

Олександра Бодняк,

фото з Facebook-сторінки Маркіяна Мальського

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!