фото назар притула

фото назар притула

Полуничний король: як ветеран зі Львова створив власну ягідну ферму

11720 0
Ягідна плантація Миколи Стецьківа розпочалась з невеликої ділянки, яку він отримав як учасник АТО, та 2500 саджанців полуниці. Зараз фермер має намір створити кластер для підприємців-атовців та розвивати еко-туризм під Львовом.

Колишній будівельник та боєць АТО Микола Стецьків, повернувшись з фронту, організував під Львовом у селі Новосілка сімейну полуничну ферму. Свій бізнес чоловік почав з 10 соток землі та чотирьох грядок полуниці. Зараз на його полуничних плантаціях ростуть понад 20 тисяч різносортних саджанців. З чого починається життя фермера та як не опускати руки в найскладніших ситуаціях – Микола розповів Tvoemisto.tv.

Як все почалось

Полунична ферма Миколи «ФайнаBerry» розташована за 20 кілометрів від Львова в селі Новосілка. Ділянку під ягідництво чоловік отримав як учасник АТО у 2015 році.

Після окупації Криму Микола пішов записуватись на контрактну службу у військкомат, однак його не взяли – у чоловіка четверо синів.

«У мене ростуть четверо хлопців. Як я буду дивитись їм в очі, якщо не піду захищати сім’ю в такий складний для держави час?» – згадує він ті події.

Невдача у військкоматі не завадила йому записатись добровольцем у батальйон патрульної служби поліції особливого призначення «Львів». На фронті Микола провів три ротації, разом – півроку.

«На мою думку, зараз атовці найбільш пристосовані до ведення бізнесу. Це цілеспрямовані люди, які загартовані війною. Їх не зламає невдача чи якась проблема. Зараз я дійшов до моменту, коли почав заробляти, у мене з’явились нові ідеї, нові можливості і змінилось бачення світу. Але були моменти, коли хотів все покинути, припинити», – каже чоловік.  

З фронту на ферму

Микола Стецьків каже, що після повернення з війни не знав, що робити з отриманою землею, а тому першим ділом вирушив до Центру зайнятості.

Гроші для початку свого полуничного бізнесу він отримав, захистивши свій проект у Центрі зайнятості.

«Цих 28 тис. гривень, звичайно ж, не було достатньо для старту. Нам з дружиною доводилось позичати груші у друзів, знайомих, родичів. Досі позичаємо, хоча тримаємося вже впевненіше, ніж раніше», – констатує атовець.

На стартовий капітал сім’я придбала 2,5 тис. саджанців, з яких залишилось лише 800. Тоді вони ще не знали технологію вирощування полуниці, але вирішили ризикнули.

«Це зараз я всім покупцям ходжу, розповідаю про сорти полуниці, їхні смакові властивості, технологію вирощування, а тоді, у 2015-му, ми дивились відео на YouTube про те, як росити ягоди, і вирішили спробувати виростити полуницю», – розповідає Микола.

Зараз на своїх полуничних «плантаціях» Микола та його дружина Іванка висаджують понад 20 тис. саджанців. Тут росте десяток різних сортів: «Азія», «Сирія», «Альба», «Морано», «Антеа», «Хоней», Клері» та інші. 

Полуничні поля займають уже майже гектар території. Частину землі сім’я орендує в інших учасників АТО. Як каже сам Микола, це джентльменська угода: «Власники землі можуть у будь-який момент прийти і сказати: «Забирайся». Але я вірю, що такого не буде, бо звик довіряти людям і бачити в них лише хороше».

Збери собі сам

З кожним сезоном Микола та його сім’я здобували дедалі більше досвіду в органічному фермерстві – росла врожайність, більшало клієнтів. Так чоловік вирішив застосувати в Україні популярний в Європі метод реалізації фермерської продукції «Збери собі сам».

«Для кожного клієнта, який приїжджає на ферму, я організовую екскурсію своїми полуничними угіддями. Розповідаю про сорти, їхні смакові властивості. У той же час люди пробують кожен сорт полуниці, а потім визначають для себе, який брати. Особисто для мене фаворитом є "Сирія"», – розповідає Микола. 

Кілограм полуниць, які відвідувач самостійно собі назбирає на плантації «ФайнаBerry», буде коштувати йому 50-60 грн. Крім цього, чоловік доставляє ягоди додому.

«Чому я розповідаю людям про сорти? Щоб потім, коли в мене замовлятимуть по телефону, сказали: Миколо, нам потрібна "Альба". І вже ввечері я доставляю їм полуницю під дім», – каже Микола. 

Разом з полуницею чоловік хоче спробувати виростити лохину, малину та ожину. Микола наголошує, що всі агрокультури, які він збирається вирощувати, будуть виключно екологічно чисті та органічні: «Для мене це принципове питання. Так, врожайність набагато менша, а продукція дорожча, але для мене важливим є те, що люди впевнені в якості того, що вони споживають».

Агротуризм та кластер виробників ягід

У планах Миколи зорганізувати ягідний кооператив з малих фермерів Львівщини. Щоправда, наразі йому ще немає, з ким об’єднуватись. Великі агровиробники не зацікавлені в розвитку малого фермерства. Але підприємець готовий поділитися своїм досвідом з тими, хто охочий до створення власної ферми.

У недалекому майбутньому львів’янин планує розвивати агротуризм у цій місцевості: «Люди зможуть приїжджати не лише купувати ягоду, а й проводити час на свіжому повітрі, зробити собі пікнік з того, що назбирають на полі».

Також у Миколи є ідея створити кластер підприємців, які організують інвестиційний фонд для реалізації стартап-проектів атовців.

«Це має бути фонд, куди підприємці вноситимуть певний відсоток від свого річного доходу. Ці кошти спрямують на фінансування найкращих ініціатив військових, які повернулись із зони бойових дій. Перед реалізацією їхніх ідей, вони повинні написати бізнес-план, захистити його та пройти навчання в бізнес-школі. Той, чий проект реалізують, зобов’язується повернути у фонд витрачені для запуску бізнесу кошти та, наприклад, поповнити його на якийсь відсоток від використаної суми, щоб фонд міг наповнюватись і використовуватись для інших ідей», – ділиться своїми планами колишній військовий.

На його думку, це сприятиме створення в Україні по-справжньому середнього класу, який є основою для розвитку та успішного майбутнього України.

Назар Притула,

фото автора

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Made in Lviv

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!