Фото: 20 хвилин

Фото: 20 хвилин

Попит в Європі буде тільки зростати або Чи зможуть українські заробітчани повернутися за кордон

96856 0
Українці виберуть радше польську зарплату, ніж українську, бо вона у 4-5 разів більша.

У Польщі хочуть організувати чартерні рейси для сезонних робітників з України. А минулого тижня із України у Фінляндію вже відправився такий чартер. Українські заробітчани у цій непростій ситуації із пандемією та кризою шукають можливості продовжити роботу за кордоном.

То ж яка ситуація сьогодні із трудовими мігрантами, скільки українців змогли повернутись додому та як бути далі українським заробітчанам Tvoemisto.tv розпитало в експрес-інтерв'ю президента Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василя Воскобойника.

Читайте також: В уряді хочуть, щоб заробітчани, які повернулись через пандемію, залишились в Україні

До України – повернулися 2 млн заробітчан. Прем’єр Денис Шмигаль заявив, що уряд хоче їх залишити вдома. Як Ви оцінюєте цю заяву?

Можна тільки вітати наміри уряду залишити українців вдома. Але подивімося на те, яким чином вони хочуть залишити трудових мігрантів в Україні. Прем’єр-міністр заявляє, що держава створить 500 тис робочих місць з зарплатами від 6 до 8 тис грн. Якщо прибрати податки, то люди отримають на руки близько 200 доларів. А в сусідній Польщі можна заробити в 4-5 разів більше.

Зрозуміло, що українці виберуть польську зарплату, ніж українську, на яку ще, відверто кажучи, дуже складно прожити, особливо у місті. Тому заяви голови уряду не мають реального наповнення. Ми всі хочемо, щоби українці працювали вдома, але цього замало. Потрібно вміти ще створювати умови для цього і діяти в жорсткому конкурентному середовищі.

Читайте також: Музеї, бібліотеки чи все-таки ринки і перукарні. Бізнес-омбудсмен про вихід з карантину у Львові

Чи відомо приблизно, скільки трудових мігрантів залишилися за кордоном працювати, а скільки втратили роботу?

Ці розрахунки дуже неточні, тому що багато українців за кордоном працює нелегально. За реалістичними даними, до початку карантину в Україну повернулося до 300 тис трудових мігрантів, що складає 10-15% з тих, хто на той час працював за кордоном. Втратили роботу в основному ті, хто працював у готельно-ресторанному бізнесі, але це не найбільша верства трудових мігрантів.

Чи можуть наші люди їхати за кордон, адже якраз починаються сезонні роботи?

На жаль, візові центри залишаються зачиненими і транспортне сполучення перерване, тому за кордон можуть поїхати лише ті українці, хто мають діючи робочі візи, або в такі країни, як Польща, Словаччина, Угорщина, де відповідні робочі документи можна оформити на місці. Але при цьому потрібно організувати самим собі транспорт, наприклад найняти приватного перевізника чи їхати на машині, бо кордон відкритий.

Читайте також: На водія автобуса, який перевозив через кордон на Львівщині за гроші, склали протокол

Як нашим заробітчанам потрапити в інші країни Європи не маючи робочої візи? І чи є попит?

Є величезний попит на українців у Європі. Більше того, він буде тільки збільшуватися, тому що європейці в умовах пандемії коронавірусу будуть деякий час підозріло ставитись до представників азійських та африканських країн.

Для того, щоб потрапити на роботу за кордон потрібно чекати на відкриття візових центрів та відновлення транспортного сполучення. Але, як тільки ці перешкоди будуть зняті, велика кількість українців поїде на роботу за кордон, бо в умовах економічної кризи та падіння ВВП нашої країни їм буде дуже важко знайти адекватну роботу вдома.

Яка взагалі ситуація із трудовими мігрантами? Нам писав читач, що  у нього робоча віза, його очікує роботодавець, а він не може виїхати.

Цій людині потрібно знаходити транспорт, аби мати можливість доїхати до свого роботодавця. Деякі трудові мігранти зараз винаймають мікроавтобуси, в яких їдуть групами через кордон. За моєю інформацією, часто-густо подібні рейси оплачують закордонні роботодавці. Якщо людина не знайде транспорт, то її краще за все чекати на відновлення регулярних автобусних рейсів та авіасполучення. 

Читайте також: Бізнес за командою не працює. Роман Матис про плани уряду та інвесторів під час карантину

Чи є проблеми із поверненням українських заробітчан додому? Як можна сьогодні перетнути кордон?

Проблема полягає в тому, що на сьогодні немає можливості доїхати додому за допомогою офіційних перевізників, бо всі рейси та маршрути закриті. Але при цьому кордон залишається відкритим і його можна пересікати пішки чи на приватному автотранспорті. Якщо люди знайдуть можливість сісти до когось в машину чи мікроавтобус, то вони можуть без перешкод повернутися додому.

Христина Гоголь

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!