Фото: РБК Україна

Фото: РБК Україна

Порізно цю хворобу точно не здолати. Висновки тижня, що минув

3290 0
Те, що загубилося в потоці подій і заяв.

Ситуація з коронавірусом має один дуже важливий аспект. Він полягає у тому, що перед загрозою страшної хвороби людство може об’єднатися. Ненависть і ворожнеча зникають, коли потрібно рятувати людей. Китай, який першим пережив  спалах коронавірусу,  допомогає іншим. Італія, Швейцарія, Німеччина, Франція обмінюються технологіями. Біда одна на всіх, зараз немає окремих  країн, є – боротьба з коронавірусом. 

Це Tvoemisto.tv і Висновки тижня.

Коронавірус. Насправді ми знаємо, на якій стадії розвитку коронавірусної пандемії Україна зараз перебуває. Відчуття, що на початковій. Бо кількість підозр і тих, у кого підтвердили коронавірус лише зростає. Зараз цифра по Україні – 47.

Те, що точно зрозуміло, – Україна не готова до боротьби з цією хворобою. Зрештою, до неї ніхто не готовий, але в Україні це ­ – хронічно. У нас не було ні експрес-тестів, ні апаратів швидкої вентиляції легенів, ні засобів індивідуального захисту. Заяви влади, що в регіони щось там передається, виявлялися пізніше фейками.

Тож, надія більше на відповідальний бізнес, волонтерів. Як це сталося під час війни на сході Україні, коли саме прості люди вдягнули та озброїли армію.

Зростає кількість хворих і у світі. За останніми даними, число тих, хто заразився новим коронавірусом, що породжує хворобу COVID-19, сягнуло 304 544 людей. Найбільше випадків зараження зафіксовано у: Китаї (81 321), Італії (53 578), Ірані (20610), Іспанії (25 374) та Німеччині (22 213). І це ще один фактор, який вказує, що до коронавірусної вершини ще  далеко.

Гривня! Після того як девальвувала на початку тижня, тепер стабілізувалась. Прекрасна казочка закінчилась і ми знову відкотилися до цифр, за якими жили пів року назад. Що далі?  Далі, очевидно, що в ситуації, коли в країні на карантин пішов малий і середній бізнес, падіння може зупинитися. Закриті кордони, прості українці, які обмежили споживання до основних продуктів –  усі ці фактори можуть зменшити попит на валюту.

Глобально ж, ця ситуація ставить перед владою питання, чи ми через «ПриватБанк» й далі відтягуємо питання з отриманням кредиту МВФ, чи все таки будемо рятувати економіку країни. 

Дефолт, про який так мріяв один з олігархів, не допоможе. Гроші ніхто не пробачить, борги доведеться віддавати. «Зависнути» у Швейцарії чи в Ізраїлі теж не вийде. Коронавірус усюди наздожене.

Віра і Церква. Роль віри і Церкви, як інституції зростає в рази. І слід віддати належне більшість священників свідомі своєї місії. Зникла роз’єднаність, з’явилась турбота про ближніх. Про тих, кому доводиться зараз працювати – медиків, продавців, поліцейських, комунальників. Про старших людей, які є в найбільш ризикованій групі. Порізно цю хворобу точно не здолати.

Допомагаючи одне одному, ми  рятуємо себе. І навпаки, людина чи країна, які закриються настільки, щоб не бути чуйними до потреб інших, мають величезний шанс зникнути назавжди.  Але ця історія уже точно не про Україну!

Колонка

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!