фото: Вікторія Ейсмунт

фото: Вікторія Ейсмунт

Порядок денний Маркіяна Мальського

5739 0
Сьогодні, 26 грудня, на офіційному сайті президента з'явився указ про звільнення з посади голови Львівської ОДА Маркіяна Мальського. Про те, що Львівщина залишиться без керівника, Володимир Зеленський повідомив ще 24 грудня у прямому ефірі із зустрічі Ради розвитку громад та територій. Це стало несподіванкою, адже із часу призначення Маркіяна Мальського на посаду минуло менше, аніж пів року.

Президент призначив львівського адвоката після опитування у Фейсбуку, в якому запропонував мешканцям Львівщини обирати з-поміж трьох кандидатів – претендентами були також Денис Шмигаль, який зараз очолює Івано-Франківську ОДА, та підприємець Максим Козицький.

Сам Маркіян Мальський на своїй фейсбук-сторінці «прощальний» допис зробив ще 24 грудня. Він подякував усім за співпрацю та сказав, що повертається до адвокатської та наукової роботи.

За інформацією Tvoemisto.tv Маркіян Мальський претендував на посаду міністра юстиції в уряді, але йому запропонували лише посаду заступника, що його не задовольнило. Хоча кілька львів’ян працюють у різних міністерствах заступниками – це Любомира Мандзій, Юліан Чаплінський, Ірина Подоляк.

Володимир Зеленський аргументував своє рішення про звільнення голови ЛОДА тим, що не побачив результату у Львівській області. Додамо, з таким же формулювання президент звільнив голову Закарпатської ОДА. Сам Маркіян Мальський у своєму фейсбук-дописі навів не короткий перелік проблем і питань, що йому вдалось вирішити, а також нових процесів, що розпочались під час його роботи на посаді.

Чи є у звільненні політика

Львівський політолог Микола Бучин припускає, що до звільнення Маркіяна Мальського спричинились не лише економічні, а й політичні чинники.

«Львівщина єдиний регіон, що не піддався Володимирові Зеленському. Очевидно, коли він призначав головою ЛОДА Маркіяна Мальського, то сподівався, що ця людина зможе змінити картину на його користь. Та зараз відбувається падіння рейтингу Зеленського, і на Львівщині теж. Це може бути однією з причин», – говорить політолог.

Думку про політичні причини звільнення голови ЛОДА також висловлює політолог Віктор Таран.

«Одна з причин – вибори в ОТГ. Напередодні місцевих виборів ніхто не хоче допускати, щоб президентська партія провалилась. Буде ще друга хвиля виборів в ОТГ, і якщо кандидати від Зеленського не переможуть, то губернаторопад продовжиться», – говорить Віктор Таран.

Також він зазначає, що голова ОДА – представник інтересів президента у регіоні і він мав налаштувати процеси в області у відповідності до очікувань глави держави. А Маркіян Мальський налаштований на пошук компромісів і діалогу, каже Віктор Таран, а не досягнення швидкого результату різкими діями.

Читайте також: 100 днів Маркіяна Мальського. Відкрите інтерв'ю з головою Львівської ОДА

Директор політично-правових програм Центру Разумкова Віктор Замятін нагадує, що першим, ще наприкінці жовтня, посаду втратив голова Київської ОДА.

«У своєму інтерв’ю він сказав, що звільнений, тому що його робота і його бачення не співпали з кадровими бажаннями деяких акціонерів нинішньої влади. Я думаю, що такий підхід міг стояти і за звільненням голів Львівської та Закарпатської ОДА. Наголошую – міг. Могли бути й інші причини, що зараз не висвітлюються. Можливо, тому що ніхто з них не хоче псувати стосунки з владою, можливо, тому що очікування і результат були за межами легального простору», – говорить Віктор Замятін.

Він теж згадує про результат виборів до ОТГ на Львівщині. Хоча офіційні результати будуть 1 січня, та на Львівщині представники президентської партії перемогами не хваляться.

Голова-господарник

Натомість керівник управління інвестицій ЛОДА Роман Матис скептично ставиться до версії про політичне підґрунтя звільнення Маркіяна Мальського.

«Мені теж надходила пропозиція обійняти посаду голови ЛОДА. Тоді декларувалось, що не стоїть завдання політичних результатів, а ідеться про економічні результати. Думаю, Маркіянові Мальському політичні завдання теж не ставились», – каже Роман Матис.

Допоки точаться розмови про особистість Маркіяна Мальського, ми вирішили подивитись, які саме завдання стояли перед ним у день призначення, і що пішло не так.

Під час представлення Маркіяна Мальського у Львівському університеті Франка Володимир Зеленський демонстрував залі товстий зшиток паперів і казав, що у ньому занотовані усі проблеми Львівщини. Про те, що з ними робити, він не казав. Тоді керівник Офісу президента Андрій Богдан оголосив, що перед головою ЛОДА є три задачі для вирішення.

«Голова ОДА має бути менеджером у спілкуванні для захисту бізнесу в своєму регіоні. Треба сприяти бізнесу, і він дасть гроші, особливо податки. Другий пріоритет – збільшити виплати у соціальній сфері: лікарям, освітянам, комунальникам та іншим громадянам, які за невелику плату виконують тяжку роботу. І третє, основне – боротьба з контрабандою», – сказав тоді Андрій Богдан.

Сам Маркіян Мальський тоді говорив про співпрацю між бізнесом і державними структурами та про проблему трудової міграції. В експрес-інтерв'ю медіа-хабу «Твоє місто» він також наголошував, що політика його не цікавить, натомість він зосередиться на економіці та соціальних проблемах регіону.

Політолог Віктор Таран вважає, що фаховому юристові не вистачило досвіду на державній роботі.

«Маркіян Мальський не запустив механізми державного управління», – каже він.

Микола Бучин зазначає, що, серед іншого, Маркіянові Мальському закинули зрив опалювального сезону у Новояворівську та в Новому Роздолі. Та, додає він, проблема має давнє підгрунтя, як і деякі інші складні питання в області, що не вдасться вирішити швидко.

Радник голови ЛОДА Віктор Гальчинський, у свою чергу, говорить про інійований Маркіяном Мальським проєкт електронної черги на кордоні і також зазначає, що такі речі не робляться за 1-2 місяці.

Роман Матис каже, що доречно було б розділити відповідальність за буцімто відсутність результатів на Львівщині із заступниками Маркіяна Мальського, кожному з яких була делегована робота у певному напрямку. Нагадаємо, першим заступником голови ЛОДА є Василь Лозинський, а заступниками – Тарас Грень, Іван Собко та Юрій Холод.

Читайте також: Маркіян Мальський заявив про саботаж обласних програм Львівщини

Ще одним завданням, що стояло перед Маркіяном Мальским, було налагодження співпраці із Львівською облрадою. Заступник голови ЛОР Юрій Гудима каже, що тут все було добре.

«Нічого поганого сказати про співпрацю між ЛОДА і облрадою я не можу, про Маркіяна Мальського – теж. Прямих конфронтацій у нас не було. Маркіян Мальський – людина компромісів і завжди дослухався до думки депутатського корпусу, ми знаходили рішення, що було б вигідним для розвитку громади Львівщини», – говорить він, зупиняючись, втім, на персональних якостях, а не на порядку денному питань в області.

Юрій Гудима додає, що шкода, що наступний після Маркіяна Мальського голова тільки почне входити у курс справ, як його замінять.

Завершення реформи і вибори

Наступного року в Україні має завершитись адміністративно-територіальна реформа – тоді усі ОДА та РДА будуть замінені на префектури. Префекти передусім виконуватимуть наглядову функцію – контролюватимуть органи місцевої влади. Після змін стануть іншими і повноваження обласних рад.

Додамо, президент Володимир Зеленський запропонував внести низку змін до Конституції щодо префектур, окружних та обласних рад. Відповідний законопроєкт вже зареєстрований у Верховній Раді.

Перед тим, як в Україні з’являться префекти, має завершитись формування громад, за керівництвом яких, власне, вони і мають наглядати. У президентському законопроєкті ідеться про те, що президент зможе, за рекомендаціями префекта, звільняти голову громади, ради громади, обласної чи окружної ради і призначати тимчасового керівника.

Читайте також: Великий Львів. Чи зможе місто об’єднати приміські села і розширити свої межі

Нагадаємо, після реформи на Львівщині залишиться шість районів, що складатимуться з ОТГ. У громадах, що створюються, мають відбутись вибори голів та рад. Окрім того, наступного року передбачені і планові місцеві вибори.

Хоча наразі невідомо, як вони відбуватимуться в контексті децентралізації, та майбутні кандидати і представники великого бізнесу вже почали підготовку до перегонів за крісло міського голови Львова. Натомість Львівщина входить у новий рік, рік змін та виборів, без голови, який хотів стати господарником і не занурюватись у політику, але був звільнений через неї.

Олександра Бодняк

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!