Постійний зв’язок із лікарем та сучасна лабораторія. Що дає декларація з лікарем приватної клініки

10035 0
Реформування первинної ланки медицини дозволило підписувати декларації з сімейним лікарем як державних, так і приватних закладів. Tvoemisto.tv з’ясувало, як це працюватиме, які особливості надання первинної медичної допомоги в приватному закладі.

Медікавер – мережа приватних медичних закладів, в яких можна підписати декларацію із сімейним лікарем. З 1-го жовтня і в Медичному центрі на Антоновича, 102, і в Поліклініці Medicover на Стрийській, 204 безкоштовно надаватимуть первинну допомогу пацієнтам, що підписали декларації з їхніми лікарями.

Приватні заклади в ланці первинної медицини

У залученні приватних медичних закладів до реформування первинної ланки зацікавленою передовсім була держава.

«Для чого нам знадобилися приватні заклади? Відповідь проста: якість обслуговування, – пояснює логіку реформи заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк. – "Приватники" звикли працювати в ринкових умовах, звикли до конкуренції. Участь приватних закладів у реформі стане поштовхом до зростання загального рівня якості медпослуг. Більш повільні комунальні заклади будуть змушені "змінитися на краще або програти". Крім того, на послуги приватних закладів є великий попит. Настав час його задовольнити».

З квітня Медичний центр Medicover у Львові взяв участь у цьому процесі і його лікарі нарівні з іншими почали підписувати декларації та набирати пацієнтів. Станом на сьогодні за словами головного лікаря центру Мирослави Децик Медікавер повністю готовий надавати ці послуги для мешканців:

«З квітня ми почали процес підписання декларацій. Зараз активність людей суттєво зростає. У більшості обирають сімейних лікарів, які можуть вести одразу всю сім’ю, – говорить Мирослава Василівна. – Багато людей, напевно, думають, для чого приватному медичному закладу ще й безкоштовні послуги надавати. Річ у тім, що ми не лише приватний заклад, ми сучасна клініка європейського взірця, яка не може стояти осторонь, коли йде реформування медичної галузі».

Як працює система надання послуг

Одна з переваг лікарів Медікавер – цілодобова доступність для пацієнтів. Після підписання декларації можна в будь-який час сконтактуватись із своїм сімейним лікарем. Пацієнт у зручний для нього спосіб (телефон, Viber чи інший месенджер) може зв’язатися з сімейним лікарем та отримати пораду чи запропоноване рішення.

Якщо ж пацієнту необхідний особистий візит, то домовитись про день та час зустрічі можна за багатоканальним й безкоштовним номером: 0-800-305-911. У випадках, коли стан здоров’я не дозволяє пацієнту відвідати медзаклад, сімейний лікар може приїхати до нього додому.

«Ви маєте номер телефону лікаря, 24 години на добу ви з ним є на зв’язку — телефонному чи у Viber-режимі. Лікар буде завжди вам доступний. Ви телефонуєте, пояснюєте ситуацію і лікар приймає рішення: достатньо консультації телефоном чи пацієнтові потрібно їхати в поліклініку або ж лікарю додому до пацієнта», – пояснює лікар-педіатр Христина Салюк.

Слід пам’ятати, що бувають випадки, коли лікаря може не бути на місці – на такий випадок в Медікавер передбачена наявність чергового лікаря, який прийме пацієнта. «Якщо вашого лікаря не має з якихось причин, тоді вас прийме черговий лікар», – говорить сімейний лікар Людмила Соловей.

«Крім цього, на вихідний день ми створюємо кабінет чергового лікаря в поліклініці на Антоновича. Щонеделі в ньому по черзі чергуватимуть всі вісім лікарів, з якими сьогодні підписують декларації», – говорить Мирослава Децик.

Скільки разів можна звертатися до лікаря

Кількість звернень не є регламентованою. Звернення, консультації, приїзди відбуваються в залежності від потреби: це може бути раз на рік, або кілька разів на місяць – усе залежить від стану здоров’я пацієнта та необхідності. Тобто не існує такого поняття, як ліміт звернень.

«Раз на рік обов’язково потрібно пройти профілактичний огляд, щоб лікар знав, яка ситуація з вашим здоров’ям і, за потреби, міг порекомендувати профілактичні засоби. А далі – за потребою», – пояснює сімейний лікар Людмила Соловей.

Якщо є необхідність, лікар виписує рецепти для отримання або придбання відповідних ліків.

Гарантований пакет послуг та додаткові обстеження

Після підписання декларації пацієнт може розраховувати на стандартний, гарантований державою, безкоштовний пакет послуг. Всі ці обстеження пацієнт проходить у Medicover на сучасному якісному обладнанні виключно за призначенням лікаря.

«Після візиту та огляду лікар, залежно від клінічного стану пацієнта, призначає ті чи інші обстеження. При цьому обов’язково повідомляє, які з них є гарантованими державою й безкоштовними, а які варто зробити, але вже платно. Необхідні додаткові обстеження можна проходити як в центрі Медікавер, так і в інших медичних закладах, у тому числі комунальних – це вже за бажанням пацієнта», – розповідає педіатр Медікавер Христина Салюк.

«Станом на сьогодні йде реформування тільки первинної ланки надання медичної допомоги. Отже, це є педіатрія, сімейна медицина і терапія. Вся вторинна ланка наразі ще в процесі реформування. Як швидко відбуватиметься цей процес, ми цього не знаємо. Станом на сьогодні вторинна медична допомога є платною, до неї відносяться консультації всіх вузьких спеціалістів, обстеження ультразвуком тощо», – говорить сімейний лікар Людмила Соловей.

Якщо не встиг підписати декларацію. Що робити?

Підписати декларацію можна в будь-який час. Для початку необхідно обрати лікаря або медичний заклад, в якому ви хочете отримувати медичні послуги. Прив’язки до місця проживання чи інших обмежень насправді не існує.

«У першу чергу ви дбаєте за здоров’я своє та своєї сім’ї. Ви не шукаєте медичний заклад, який буде розміщений біля дому, Ви шукаєте спеціаліста і медичний центр, якому ви довіряєте», – вважає головний лікар Медичного центру Медікавер Мирослава Децик.

До прикладу, мешканці ближніх сіл, яким зручно добиратись або які працюють у Львові, приходять до нас і запитують, чи можна підписати декларацію з сімейним лікарем, тому що в них в селі немає, ні ФАПу, ні поліклініки. У мене особисто є такі пацієнти, які мене не знали, але прийшли, познайомилися і підписали декларацію», – розповідає сімейний лікар Медікавер Людмила Соловей.

Не обов’язково обирати єдиного лікаря для всієї родини. Наприклад, мама чи тато можуть обрати для себе терапевта, а для дитини – педіатра або сімейного лікаря. Попередньо записавшись до конкретного лікаря на прийом, можна познайомитися з ним особисто, проконсультуватись та переконатись, що він чи вона вам справді підходить і вже тоді підписувати декларацію.

В Medicover це відбувається в наступний спосіб. Записатися на реєстрацію через контакт-центр за безкоштовним номером 0-800-305-911 або ж звернутися безпосередньо до реєстратур Медичного центру Медікавер на Антоновича, 102 чи Поліклініки Медікавер на Стрийській, 204. Фахівця можна обрати й самостійно, попередньо ознайомившись із переліком на сайті.

Медичний реєстратор чи працівник контакт-центру відповість на усі питання та допоможе обрати лікаря, залежно від потреб пацієнта. Одразу ж призначається зручний час для підписання декларації.

Із собою необхідно мати паспорт (або інший документ, який посвідчує особу), ідентифікаційний код, а також мобільний телефон, на який надсилається код-підтвердження. Для дитини потрібно мати свідоцтво про народження та присутність когось одного з батьків. Процедура реєстрації триває не більше 10 хвилин.

Чи можна змінювати лікаря?

Якщо ж людина вже раніше уклала декларацію, але хоче підписати з іншим лікарем, то це цілком можливо. «Не потрібно знову йти в попередній заклад, скасовувати з ним декларацію. Пацієнт просто приходить до нас, ми реєструємо нову декларацію, а попередня скасовується автоматично», – пояснює медичний реєстратор Медікавер Інна Халявка. – Якщо людина захоче перейти в інший медичний заклад, вона має право це зробити без жодних проблем».

Але пацієнти Медікавер цього не роблять. Маючи можливість отримувати послуги європейського зразка із застосуванням високотехнічною апаратури, відчуваючи уважне ставлення усього медперсоналу, пацієнти вже не хочуть переходити до інших медичних закладів.

Читайте ще більше фахових порад і тематичних матеріалів у спецпроекті  Tvoemisto.tv «Твоє здоров'я». У ньому ми публікуємо тексти на актуальні теми, які найбільше цікавлять львів’ян. Генеральний партнер проекту — Європейська мережа медичних закладів Медікавер в Україні.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Партнерська публікація

Твоє здоров'я

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!