Чи можуть Львівщину «закрити» на карантин і кого це зачепить у першу чергу

27489 0
Поширення Covid-19 в Україні набирає обертів. За словами очільника МОЗ Максима Степанова, зараз ситуація з коронавірусом у нас подібна до тієї, що була навесні в Іспанії та Італії. Тvoemisto.tv з’ясувало, наскільки реально, що у Львові можуть посилити карантинні обмеження, чи зможуть пропоновані посадовцями нові правила зменшити захворюваність на коронавірус та на яких галузях це найбільше відіб’ється.

Про повернення до жорсткого карантину влада прямо не говорить, але у різних середовищах цю тему активно обговорюють. Як заявив голова комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації та меддопомоги Михайло Радуцький, під час останньої наради у президента ухвалили низку рішень для боротьби з Сovid-19, серед яких посилення нагляду за дотриманням карантинних заходів в громадських місцях і закладах та початок канікул у школах раніше, ніж зазвичай. Натомість заклади дошкільної освіти працюватимуть звично, з урахуванням усіх рекомендацій МОЗ.

Читайте також: Яка різниця, що в лікарні немає місць, якщо дорога до неї освітлена

Легше закрити, ніж організувати?

Головна епідеміологиня Львівської області Наталія Тімко не бачить підстав посилювати карантин на Львівщині, де більшість районів у жовтій або помаранчевій зоні, а тим паче – повертати в країні жорсткі обмеження.

Якщо ж рівень захворюваності різко зросте, то іншого виходу, окрім як перервати навчання у школах, садках, вишах чи обмежити роботу фітнес-центрів, як це було раніше, вона не бачить.

«Діти хворіють найменше, але кількість недужих вчителів зростає. Школи і виші – наймасовіші колективи, ланцюжок зараження тут дуже швидкий. Тому, коли мову завели про посилення карантину, найперше заговорили саме про школярів та студентів», – каже Наталія Тімко.

Читайте також: Чи страхують львівських вчителів від Covid-19 та скільки це може коштувати

Виходом, на її думку, може бути посилення інформаційної кампанії у країні в цілому чи на місцевому рівні.

«Як варіант, показувати ролики, як виглядають хворі у лікарнях, розповідати про людей, які померли від коронавірусу. Можливо, це неетично, але дуже потрібно, щоб достукатися до свідомості», – каже епідеміологиня.

Щоб не довелось посилювати карантин, за словами Наталії Тімко, всі маємо дотримуватися карантинних обмежень та норм.

«Не потрібно відразу все закривати. Краще мудро і правильно виконувати рекомендації, сидіти вдома, якщо захворіли. Будемо цього дотримуватися – до жорсткого карантину не дійде», – каже епідеміологиня.

Наталія Тімко тпросить не збиратися великими компаніями на дні народження, весілля, хрестини, адже такі випадки майже ніколи не минають безслідно.

Що вчителі думають про дистанційне навчання

Останнім часом у Львові батьки, діти і навіть самі вчителі заговорили про повернення до дистанційного навчання. Мовляв, це може статися вже скоро – навіть не після виборів, а раніше.

Натомість, ні вчителі, ні директори шкіл, ні посадовці точної відповіді на це не дають. Кажуть, що жодних вказівок готуватися до дистанційного навчання чи переходити в онлайн не отримували.

В управлінні освіти не стали коментувати можливість переходу на дистанційне навчання. У пресслужбі Львівської міськради кажуть, що поки жодних розпоряджень від уряду не отримували. Найімовірніше, інформація з’явиться у вівторок, 13 жовтня, коли засідатиме міська комісія ТЕБ і НС.

Водночас учора, 11 жовтня, в. о. міністра освіти Сергій Шкарлет сказав, що міністерство надішле рекомендаційні листи до всіх закладів загальної середньої освіти про встановлення канікул з 15 до 30 жовтня.

Директор департаменту освіти і науки ЛОДА Олег Паска розповів, що зараз на Львівщині лише кілька навчальних закладів закрили на карантин і перевели на дистанційне навчання. Ще у кількох школах закритими є окремі класи, але їх кількість змінюється щодня.

«Якихось вказівок переходити на дистанційне навчання не надходило. Думаю, до цього і не дійде. Більшість шкіл ведуть навчання за звичною формою. Навіть у червоних зонах, наприклад, у Пустомитівському та Перемишлянському районах. Там спочатку на дистанційне навчання перейшли всі школи, та згодом ті, де не було жодного хворого, таки вийшли на навчання. І це, вважаю, правильно», – каже Олег Паска.

Читайте також: Гасити пожежу голими руками. Чому вчителів у Львові не тестують на Covid-19

За його словами, листи із дорученнями, щоб школи бути готові до роботи в умовах різних зон – червоної, помаранчевої, жовтої та зеленої – усім розіслали ще перед 1 вересня. По троє вчителів з кожної школи мали пройти навчання для дистанційних форм роботи. На сьогодні його пройшли приблизно 700 вчителів.

Надію на те, що не доведеться переводити школу на дистанційне навчання має директорка львівської школи «Лідер» Зоряна Женчур-Курій.

«Дітям потрібне живе спілкування, пояснення матеріалу. Учні вже були пів року без школи, і зараз знову повертатися? Ні, цього не хоче ніхто», – каже директорка ліцею.

Вчителька ліцею імені Василя Симоненка Галина Мельничук також проти переходу на дистанційне. Каже, що потреби в цьому не має.

«У нашому ліцеї навчається 1400 учнів, відвідуваність навіть дуже добра. Ми усі дотримуємося обмежень, безпечних умов перебування. Наскільки мені відомо, серед хворих лише кілька учнів і вчителів, і ні в кого немає підтвердженого коронавірусу. Ми не можемо знову перейти на дистанційне навчання, цього у нас не хоче ніхто – ні вчителі, ні діти, ні батьки. Розуміємо, що це відіб’ється на успішності дітей», – каже Галина Мельничук.

За її словами, наразі, принаймні сьогодні, про жоден перехід на дистанційне навчання у ліцеї не йшлося. Вчителька сподівається, що після канікул діти повернуться до звичного навчання.

Ще один карантин переживуть не всі

Абсолютно проти введення посиленого карантинц виступають не лише освітяни, а й працівники фітнес-центрів та галузі обслуговування.

За словами ресторатора Андрія Дзюбана, другого локдауну люди, які працюють у HoReCa, не переживуть.

«Якщо перший карантин не пережили 30%, то під час другого додасться ще 50%. Повністю відновила роботу лише половина закладів, чимало вже залишилися без роботи. Зараз у Львові працює приблизно 2 тисячі ресторанів, в яких працює в середньому по 20-30 людей. Якщо запровадять ще один такий карантин, боюся, аби не дійшло до голодних бунтів», – каже Андрій Дзюбан.

Читайте також: У світі почали використовувати нові тести на Covid-19. Що це і чи будуть вони в Україні

Якщо ж карантин стане неминучим, ресторатор пропонує усіх зрівняти в правах.

«Чому в карантин закривають ресторани, але залишають будівельні супермаркети і продовжує працювати транспорт. Якщо вже вводять якісь правила – то вони мають бути для всіх», – додав Андрій Дзюбан.

Ольга Шведа

Цей медіа-продукт створено в межах проекту за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!