Повернути працівників в офіс. Як робочі стіни можуть стати простором для ідей

3521 0
На багатофункціональних поверхнях, які пропонує «Smart Space», можна писати маркерами, прикріпляти магніти і проектувати зображення. І все це – в одному місці.

Замість офісних стін – функціональні поверхні для ідей та командної роботи, а дошки у навчальних аудиторіях – цілі простори для креативу та творчості. У компанії «Smart Space» знають, як перетворити звичайні стіни офісів так, щоб продуктивно був задіяний кожен сантиметр поверхні.

Бізнес-проєкт запрацював саме в час карантину і за короткий час зумів змінити підхід до роботи не однієї компанії.

Засновниця проєкту «Smart Space», випускниця Бізнес-школи УКУ Олена Созанська розповіла Tvoemisto.tv, як пандемія змінила підхід до облаштування навчальних просторів та наскільки важливим є командний дух.

Про бізнес та карантин

Запуск нового бізнес-проєкту Олена Созанська виношувала давно, ще задовго до карантину. А після навчання на програмі Key Executive MBA Бізнес-школи УКУ, разом з чоловіком таки вирішила втілити задум в життя та відкрити власний проєкт – «Smart Space». До цього жінка сім років працювала СЕО «Таор Карпати».

«Запустити проєкт планували ще наприкінці минулої осені, коли народилася донечка. Кілька місяців тривали переговори з компанією-виробником. У січні були готові маркетингові матеріали, з-за кордону прибула продукція. Активно стартувати мали в лютому, та якраз у світі заговорили про пандемію, – розповідає Олена Созанська. – З цього моменту почалася невизначеність – компанії помалу закривались, замовлення заморожували. Про вдосконалення робочих просторів ніхто вже не думав, радше про те, як зберегти команду».

Та карантин не налякав подружжя і не змінив їх планів. Навпаки – змусив ще раз проаналізувати роботу та видозмінити стратегію. Спільно з командою Олена Созанська виділила два шляхи виходу.

Перший – стати корисними для людей, які перебрали роботу з офісів до дому та почали активно освоювати елементи дистанційної роботи. У компанії розуміли, що ті, хто працював над проєктами в офісах, не гіршу робочу атмосферу можуть створити і вдома. Тож почали пропонувати клієнтам цікаві рішення: наприклад, облаштувати одну чи кілька стін їх квартири як робочу зону. У подальшому такі стіни могли стати місцем для творчості власних дітей.

Другий почали втілювати у травні-червні, коли офіси помалу почали відкривати свої двері для працівників.

«Роботодавці розуміли, що працівники не надто хочуть повертатися в офіси, тому самі шукали цікаві рішення для інтерактиву, командної роботи та чогось такого, щоб стимулювало людей повернутися, – наголошує Олена Созанська. – Це спрацювало і навіть стало на час кризи нашим лозунгом: «ми знаємо як повернути людей в офіс, навіть якщо вони цього не дуже хочуть».

Не просто стіни, а робоче місце

Якщо спочатку компанія «Smart Space» планувала обслуговувати великі офісні приміщення (зокрема, ІТ-компанії, де передбачена робота над великими проєктами і залучена велика частина команди), то зараз свої інноваційні рішення вже готова пропонувати і для освітніх закладів, дизайну студій, кафе, ресторанів, готелів, і для домашніх потреб. Компанія перетворює стіни і столи, кімнати для переговорів і офіси, навчальні, дитячі кімнати і навіть цілі будинки в спільне і продуктивне робоче місце.

Soft Serve (магнітна штукатурка та маркерна фарба)

Серед основних клієнтів «Smart Space» такі українські компанії, як: Soft Serve, Intellias, Design Bureau Hochu Rayu, Euristiq, Keel, Lviv Business School of UCU (Львівська бізнес-школа УКУ) та інші. Загалом за час роботи компанії продукцією вдалося облаштувати трохи більше 50 об’єктів. Зокрема, для бізнес-школи УКУ в одній з аудиторій встановили цікаву робочу стіну. На черзі – ще кілька.

Design Bureau Hochu Rayu (шпалери)

Серед цікавих робочих поверхонь, які пропонує «Smart Space», маркерні, магнітні, крейдяні та навіть поверхні під проектор.

«Більшість стандартних дощок, які є в офісах чи школах, мають обмежений розмір і рамки, тому на них не може одночасно працювало по кілька людей. Ми ж пропонуємо альтернативу – рішення «Smart Space» дозволяють більше працювати разом, комунікувати, планувати спільну роботу», – каже Олена Созанська.

Якість понад усе

«Smart Space» є офіційним і єдиним представником в Україні ірландської компанії «Smarter Surfaces», продукція якої сертифікована та виробляється виключно в Ірландії.

Засновниця бізнес-проєкту наголошує: коли обирали постачальника, критично важливим була якість продукції.

«Дотримуюся думки, що коли хочеш будувати щось в довгу перспективу, продукція має бути якісною. І тоді те, що ти робиш, люди більше цінуватимуть, а товару довірятимуть. Тоді легше думати про маркетинг», – додала Олена Созанська.

До слова, усі роботи «Smart Space» виконує «під ключ», тобто не просто продає матеріал, а співпрацює з клієнтом від моменту дзвінка, вибору продукції аж до встановлення. Головне, як зазначила Олена Созанська, аби люди з користю використовували продукцію та були задоволені.

Об’єднатися заради мети

«Smart Space» – сімейний бізнес, хоч ініціатором відкриття і його створення була сама Олена Созанська. Відтак, усю відповідальність жінка взяла на себе.

«Ми запрацювали попри кризу. Коли розумієш, що сам є інвестором, що несеш відповідальність за прийняття всіх рішень і що всі ризики лягають на родину, було багато побоювань і не одна безсонна ніч. У перші три місяці прибутків не було, доводилося платили зарплати зі свого гаманця. Та щоразу відкидала будь-які песимістичні настрої і стала розуміти, що криза – швидше виклик, можливість по новому поглянути на свій бізнес, клієнтів і себе саму. Бо в сімейному бізнесі, компанія – це і є ти. Криза – це час, коли треба не боятися ставити критичні запитання до себе, команди, клієнтів, а головне – знаходити відповіді на найболючіші з них. Якщо це стається, компанія сильнішає», – додала Олена Созанська.

Велику роль в подоланні внутрішньої кризи відіграв командний дух. Лише згуртованість, довіра та спільна мета, запрограмована на успіх, може зберегти команду. Ніхто із сімох працівників «Smart Space» під час карантину не звільнився. Навпаки вони більше збиралися, проговорювати варіанти роботи і навіть не допускали можливості закриття проєкту, повернення товару виробнику тощо.

«З власною командою завжди треба бути відкритими, а клієнтам не боятися і пропонувати свої послуги та продукцію, – веде далі Олена Созанська. – Ми спільно випробовували всі інструменти для роботи, новим клієнтам пропонували невеликі пробні проєкти, пояснювали, що коли сподобається і часи зміняться, зможемо оновимо увесь офіс. Для багатьох це був хороший компроміс».

Про втрати, здобутки і плани

Для старту будь-якого бізнес-проєкту дуже важлива динаміка. А криза, пов’язана з Covid-19, якраз сповільнила той старт, який спланувала команда «Smart Space». Як зазначила сама Олена Созанська, через карантин вони втратили час, тому їх наступ перетворився на повільне проникнення на ринок.

Серед основних здобутків – застосування різних підходів у роботі, експертна оцінка ринку та зміцнення команди.

«Зараз ми готові спробувати багато що. Нам стало легше працювати, бо вже знаємо, куди вкладати свої ресурси і що з цього можете бути втілене, а що ні», – наостанок сказала Олена Созанська.

Щодо найближчих планів компанії «Smart Space» – збільшити площі поверхонь там, де були пробні проєкти, а до кінця року вийти на ринок Києва.

Ольга Шведа

Головне фото: Центр Шептицького (магнітна фарба та маркерна фарба)

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав. 

«Твоє місто» спільно з Львівською бізнес-школою УКУ реалізовують проєкт «Підтримка українського бізнесу в час кризи», який виконується в межах Проєкту «Зміцнення громадської довіри» (UCBI II), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав. 


 

 

 


Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!