Повільний поступ цивілізації. Три тисячі львівських будинків досі без каналізації

7473 0
До кінця року тисячу з них мають підключити. За це мешканці заплатять по кілька тисяч гривень з будинку.

«Тут від початку ніде не було закладено каналізації. Навіть збудований нещодавно профілакторій автобусного заводу (Тракт Глинянський, 55) її не мав», – говорить пані Анжела. Вона вже кількадесят років мешкає на вулиці Козацькій у Личаківському районі, в одному з близько трьох тисяч будинків Львова, не підключених до каналізації. Деяким сучасним львів’янам досі не доступні блага цивілізації, які мали навіть давні римляни.

«У кожному дворі є вигрібні ями. В нас у дворі на чотири сім’ї – дві ями. Треба викачувати дві-три бочки за раз, за кожну заплатити двісті гривень», – розповідає жінка. Вигрібні ями схожі на звичайні каналізаційні люки. З будинку до бетонованого колодязя проведена труба, якою скидаються стоки. Колодязь не має виходу до загальної каналізаційної мережі, тож, коли яма наповнюється, господарі викликають асенізатора на машині, що викачує нечистоти. Платять за це з власної кишені.

Читайте також: Викликайте вассерфюрера. 10 водогінних лайфхаків середньовічних львів’ян

Мешканці скаржаться, що недобросовісні господарі економлять, зливаючи нечистоти на город сусідам. Додає збитків і негода.  «Як учора був потоп, то все лилося в яму. Тепер я мушу це викачувати власним коштом», – нарікає Олександра Каспрак.

За кілька місяців півтораста будинків на Козацькій отримають повноцінну каналізацію. Про це свідчать знаки про ведення будівельних робіт, обмежувальні стрічки та екскаватор посеред вулиці. Роботи призупинили, щоб перейти до нового методу прокладання колектору – вертикального буріння, каже директор львівського комунального підприємства «Львівводоканал» Валентин Вольський. На вузькій ділянці небезпечно розривати вулицю повністю, адже через зсув ґрунту будинки можуть обвалитися. Тому ділянки буритимуть точково.

В такий спосіб, припускає Вольський, будуть працювати й на Тракті Глинянському. Тамтешня каналізація об’єднана з тією, яку споруджують для Козацької та Кошової, одним проектом. Дорогу на Тракті Глинянському нещодавно ремонтували, до того ж, вулиця магістральна, й перекривати її проблематично.

Аби не копати двічі, мешканці району просять комунальників відразу замінити труби водогону. «Вони тут лежать дуже старі. Щомісяця в нас у різних місцях рве трубу. Постійно приїжджає “Водоканал”, починає рити і латати. Вони не міняють трубу – латку зробили, закопали, поїхали. За місяць знову риють уже в іншому місці. Якраз зараз роблять каналізацію, то можна одразу й стару іржаву трубу поміняти, а не перекопувати щоразу і брати на це гроші з бюджету», – каже мешканець Козацької Андрій Богданович. До того ж, після каналізування вулицю заасфальтують.

Читайте також: На території колишнього «Львівприладу» буде інноваційний парк. Візуалізація

У «Водоканалі» пояснюють: одночасно прокладати каналізацію та міняти водогін не вийде, адже доведеться відключити від води всю вулицю. Але запевняють, що водогінні труби таки замінять повністю.

Та на цьому клопоти мешканців не припиняться. «Нам сказали, що, аби підключитись до центральної каналізації, потрібно зробити технічну документацію. Три тисячі гривень коштує дозвіл на підключення. У «Водоканалі» треба замовити технічні умови, потім у міській раді ще якусь карту зробити», – каже мешканець Козацької Іван Почигайло. Кожен будинок мусить власним коштом виготовити технічні умови та індивідуальний проект, підтверджує Валентин Вольський.

До кінця 2017 року «Львівводоканал» планує прокласти каналізацію на ділянці вулиць Тракт Глинянський – Козацька – Кошова, на кількох ділянках Старознесенської, на вулиці Бахматюка ще десятку невеликих вулиць Личаківського району, а також на Ряснянській і Брюховицькій. Tvoemisto.tv вже писало про те, що приватний сектор Рясного частково не каналізований. Загалом до кінця року близько тисячі будинків має забути про вигрібні ями.

Та каналізація – не єдина проблема, кажуть мешканці Козацької. Через їхні городи планують прокладати дорогу на Винники, тож люди не розуміють, навіщо каналізувати будинки, які можуть потрапити під знос.

«За тією інформацією, якою володію я, жоден будинок зноситися не буде», – каже міський голова Андрій Садовий. Дорога, закладена в генплані, може з’явитись аж за десятки років. Щоб розібратись, чий город зачепить магістраль, і чи справді лишаться цілими всі будинки, 25 травня о 17.00 на Козацькій чиновники та архітектори проведуть консультації з мешканцями.

Зоя Красовська,
фото авторки

 

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!