Фото: moqproducts.com.au

Фото: moqproducts.com.au

Право на навчання. Як шукати помічника вчителя у Львові

7599 0
Львівські школи декларують впровадження інклюзивної освіти, адже усі діти мають однакове право на навчання та ігри з однолітками, незалежно від ситуації, в якій вони опинились. Tvoemisto.tv дізналось, яким чином батькам та класному керівникові знайти асистента в інклюзивний клас, щоб допомогти кожній дитині реалізувати своє право, а також до яких перешкод варто підготуватись у цьому.

Інклюзивна освіта – це не лише навчання дітей з інвалідністю та з певними діагнозами. Ідеться про діток, які мають особливі освітні потреби, пояснюють на сайті НУШ. Як визначає закон «Про освіту», вони потребують додаткової постійної або тимчасової підтримки в освітньому процесі для забезпечення їхнього права на освіту. Це можуть бути внутрішньо переміщені особи, діти-біженці та діти, які потребують додаткового та тимчасового захисту, люди, які здобувають спеціалізовану освіту та/або можуть прискорено опанувати зміст навчальних предметів, учні з особливими мовними освітніми потребами тощо. Зараз МОН розробляє чіткий перелік осіб з особливими освітніми потребами.

Що робити, якщо вашій дитині непросто вчитись

Для того, щоб усі діти отримали достатньо уваги, у класі може працювати асистент вчителя. Коли є така людина, вчитель має змогу додатково пояснити матеріал учням, яким потрібна інша форма викладу чи більше часу на засвоєння матеріалу.

«Посада асистента вчителя в інклюзивному класі вводиться, коли там є 1-3 дитини з особливими освітніми потребами», – каже керівниця управління освіти ЛМР Зоряна Довганик.

Щоб такий помічник з’явився в класі, потрібно зробити наступні кроки:

  1. Батьки звертаються в місцевий інклюзивно-ресурний центр, де відповідні фахівці вивчають дитину та у разі, якщо це необхідно, складають для неї план подальшого навчання. Про це видається відповідна довідка.
  2. Довідку батьки приносять директорові навчального закладу, а той – подає заяву в районний відділ освіти, щоб у школі ввели в штатний розпис додаткову посаду.
  3. Тоді в управлінні освіти готують відповідний наказ, і школа може шукати людину на посаду асистента.

«За потреби може вводитись додатковий спеціаліст – дефектолог, логопед тощо. Ми даємо наказ в межах 2-3 днів. Єдине, що не завжди можна знайти асистента вчителя. Таких вакантних посад ми наразі маємо 15. Часто буває так, що батьки мають людину, яка працювала з їхньою дитиною, вони звертаються до навчального закладу, і, як правило, керівники відгукуються і беруть на роботу цю людину», – розповідає Зоряна Довганик.

Бонус

Для звичайного загальноосвітнього класу додатковий вчитель чи помічник не передбачений, навіть якщо у ньому понад 30 учнів. Хоча в Законі «Про освіту» вказано, що в класі має бути не більше 30 учнів. Проте, каже Зоряна Довганик, батьки, якщо хочуть, аби вчителю хтось допомагав, можуть організувати це власним коштом.

«Батьки мають звернутись до керівника навчального закладу. Бухгалтер прорахує зарплату, поділить пропорційно до кількості дітей в класі. І батьки сплачуватимуть цю суму офіційно на спецрахунок навчального закладу, а помічник отримуватиме офіційну зарплату. Розмір зарплати залежить від категорії, стажу роботи, від багатьох чинників. Важливо, що це має бути людина з педагогічною освітою», – пояснює Зоряна Довганик.

Вона додає, що відсутність у великих класах помічників вчителя компенсовується поділом дітей на групи для вивчення іноземної та української мов.

Підводні камені

Мама першокласниці Ніки Ірина розповідає, що звернулась до директорки школи з тим, щоб у класі, де вчиться її донька, з’явився асистент вчителя. Їй сказали зібрати документи і звернутись в ІРЦ.

«Директорка дуже добре до цього поставилась, сказала не переживати і що допоможе. Показала наказ по одній дівчинці зі сусіднього класу. Але там мама сама має педагогічну освіту і може бути помічником», – розповідає жінка.

В інклюзивно-ресурсному центрі, каже вона, дівчинку записали в чергу на комісію: на кінець березня – початок квітня 2019 року.

«Черга дуже велика, бо центр тільки один. Я була в жовтні, обіцяли записати на березень – початок квітня, бо цього року дуже багато тяжких дітей – незрячих, нечуючих. Я так зрозуміла, що в першу чергу ідуть діти з інвалідністю. А ми можемо трохи почекати. Можливо, до того часу відкриють ще один центр, тоді це піде швидше», – каже Ірина.

Відтак, асистент вчителя у класі Ніки може з’явитись лише з наступного навчального року. Адже в ІРЦ, коли доходить черга, різні фахівці обстежують дитину протягом місяця, каже Зоряна Довганик, а потім ще два тижні готують програму для дитини. Лише потому школа оголошує конкурс на посаду асистента вчителя.

Перевести дівчинку в інший клас, де вже є помічник, без висновку фахівців ІРЦ також неможливо, каже Ірина. Тому лишається тільки чекати.

Зараз у Львові працює лише один ІРЦ – на площі Данила Галицького, пояснює Зоряна Довганик. Проте з нового року має запрацювати ще один – у Шевченківському районі в школі №87. Там, каже чиновниця, є для цього відповідне приміщення з окремим входом.

Протягом 2019 року в управлінні планують відкрити ще 2 ІРЦ в інших районах – аби зменшити черги та зробити процедуру більш комфортною для батьків і дітей.

Чому важко знайти фахівця

В управлінні освіти головну проблему вбачають в оплаті праці фахівців ІРЦ.

«Це комунальна установа, рівень зарплати там невеликий, відтак, немає великої кількості охочих працювати. Ми вже тричі проводили конкурс на призначення працівників ІРЦ», – розповідає Зоряна Довганик.

У Центрі мають бути логопеди, психологи, дефектологи, обов’язково – фізичний реабілітолог. Окрім того, що фахівці вивчають дитину, вони ще мають проводити корекційні заняття.

«У попередньому положенні про роботу ІРЦ ішлося про те, що робочий тиждень, наприклад, фізичного реабілітолога, має становити 18 годин. Пізніше до положення внесли зміни на державному рівні, і тепер робочий тиждень становить 40 годин. Яка ж людина піде працювати 40 годин за 3,5-4 тисячі зарплати? Тим більше, такий фахівець може в будь-якому оздоровчому центрі отримувати значно більші гроші», – каже чиновниця.

Вона додає, що під час формування бюджету можна передбачити більшу суму на оплату праці фахівців ІРЦ, проте бюджет має свої правила і формули, тому суттєво збільшити суми не вдається.

«Працівники ІРЦ написали звернення до міністерства для того, щоб внести зміни до положення. Чекаємо», – каже Зоряна Довганик.

Скільки коштує фахівець

У міністерстві освіти Tvoemisto.tv розповіли, що оплата праці педагогічних працівників інклюзивно-ресурсних центрів здійснюється за рахунок освітньої субвенції. Але залучення, наприклад, грантів не забороняється, а навпаки, вітається.

«Водночас, слід зазначити, що обсяг коштів освітньої субвенції не має бути єдиним джерелом фінансування цих установ. Фінансування можна здійснювати одночасно з державного і місцевого бюджетів та/або одночасно з різних місцевих бюджетів. Згідно зі статтею 61 Закону України "Про освіту", оплата праці педагогічних і науково-педагогічних працівників здійснюється за рахунок коштів державного та/або місцевого бюджетів, коштів засновників, власних надходжень закладів освіти, грантів, а також інших джерел, не заборонених законодавством», – кажуть у МОН.

Зарплата усіх педагогічних працівників, включно з асистентами вчителя, нараховується відповідно до їхньої категорії за певним тарифним розрядом. Наприклад, робота помічника вчителя оплачується за 10-12 розрядом.

   Найменування посади

Тарифний розряд

Посадовий оклад (ставка заробітної плати), грн

станом на 01.01.2018

станом на 01.01.2019

Вчителі усіх спеціальностей, методисти, практичні психологи:

 

 

 

вищої категорії

14

4264

4649

першої категорії

13

4000

4361

другої категорії

12

3735

4073

без категорії

10-11

3207-3471

3496-3784

 

Влітку КМУ вніс певні зміни, і відтоді директори ІРЦ можуть мати 15 тарифний розряд.

«Станом на 1 січня цього року посадовий оклад працівника 15 тарифного розряду – 4546 грн; станом на 1 січня 2019 року – 4956 грн», – кажуть в МОН.

Там додають, що педагогічні працівники ІРЦ мають право на підвищення посадового окладу (ставки заробітної плати):

  • за роботу у закладі (установі) для дітей, які потребують корекції фізичного та/або розумового розвитку, – на 25%;
  • за педагогічне звання старший учитель – 10%, учитель-методист – 15%.
     

Окрім цього, для фахівців ІРЦ передбачені надбавки за вислугу років, престижність, інші надбавки та доплати.

Варто додати, що Львівська міська рада також вирішила доплачувати педагогічним працівникам 25% від посадового окладу.

«З 2017 року Урядом запроваджена окрема субвенція на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами. У Порядку та умовах надання субвенції визначено, що вона спрямовується на оплату фахівцям за проведення (надання) корекційно-розвиткових занять (послуг), що визначені індивідуальною програмою розвитку дитини. Оплата праці фахівців за проведення корекційно-розвиткових занять здійснюється за ставками погодинної оплати працівників усіх галузей економіки за проведення навчальних занять у розмірах, передбачених для доцента або кандидата наук, які проводять навчальні заняття з учнями шкіл», – додають в МОН.

Це ж стосується і асистентів вчителя, чия робота також оплачується з освітньої субвенції і який може проводити корекційні заняття з дітками.

«Перегляд заробітної плати фахівців ІРЦ може здійснюватися під час перегляду умов праці інших педагогічних працівників», – зазначають в міністерстві.

Також у МОН додають, що переглядати кваліфікаційні вимоги до асистентів вчителів не планують, відтак і надалі цю роботу можуть виконувати тільки люди з педагогічною освітою.

Олександра Бодняк

головне фото moqproducts.com.au

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!