Закон, повага та (не)чинний Садовий. Що відбувається у Львівській міській раді

6549 0
Як відбулась перша сесія Львівської ОТГ та чому все завершилося скандалом.

Нині зранку медіа-хаб Tvoemisto.tv транслював першу сесію новообраної ради Львівської ОТГ. Засідання відбулось у щойно відремонтованій сесійній залі – без стільців та без системи для голосування. Не прийшов також і чинний на той момент міський голова Львова Андрій Садовий, який заявив, що депутати узурпували владу і він це обов'язково оскаржить. Tvoemisto.tv розповідає, що трапилось, хто з ким судиться та що буде далі. 

На сесію з'явилися 34 із 64 новообраних депутатів з фракцій «Європейська солідарність», «Варта» та ВО «Свобода», натомість «Самопоміч» та «Голос» її проігнорували («ЄС» в новообраній раді матиме 26 депутатів, «Самопоміч» – 17, «Голос» – 8, «Варта» – 7 та «Свобода» – 6 обранців). Депутати трьох партій поспіхом склали присягу, після чого Андрй Садовий перестав бути чинним міським головою. Також присутні у залі проголосувати за створення тимчасової президії. 

До неї увійшли увійшли: Петро Адамик від партії «Європейська солідарність», Юрій Мартинюк від «Варти», Любомир Мельничук від ВО «Свобода», за бажанням від «Голосу» – Віталій Троць та Роман Федишин від «Об’єднання «Самопоміч». 

Міська ТВК та «ЄС»

Усю історію «закрутила» міська ТВК, яка учора призначила перше засідання ЛМР на 24 листопада. Спочатку вона встановила дату 3 грудня, однак після скарги депутатів від «ЄС» Сергія Іваха, Олексія Різника, Остапа Доскіча, Юрія Ломаги змінила рішення.

Посилаючись на закон про місцеве самоврядування, депутати наполягали, що сесія мала б відбутись не пізніш як через два тижні після затвердження ТВК списку новообраних депутатів. Сталося це 3 листопада, а двотижневий строк закінчився ще 17 листопада.

Читайте також: На першій сесії міськради депутати обрали президію. Хто тепер керує Львовом

Як зазначив у коментарі Тvoemisto.tv голова Львівської міської виборчої комісії Ігор Сліпецький ще однією умовою скликання сесії були заяви депутатів. З його слів, ці заяви були ще 2 листопада, але ТВК не хотіла призначати сесію напередодні другого туру вибрів міського голови.

У ЄС це перше засідання сесії Львівської міської ради назвали «виключно процесуальною подією» і «захистом результатів волевиявлення львів‘ян 25 жовтня». Партійці у своїй офіційній заяві наголошують, міський голова Львова Андрій Садовий та увесь виконком залишаються у всіх повноваженнях як виконавчі структури міської влади.

Представники партії «Варта», які теж були присутні на нинішньому засіданні, кажуть, що готові приступити до виконання своїх обов’язків незалежно від дати – чи це 24 листопада, а чи 3 грудня. 

Читайте також: Як депутати придумали позбутись Садового або Що трапилось у міськраді

«Є чинна постанова ТВК – отже, її треба виконувати, а не трактувати на власний розсуд», – зазначається у повідомленні на сайті партії.

Що кажуть ті, хто проігнорував сесію

Натомість у «Голосі», який проігнорував нинішню сесію, називають її нелегітимною. Кажуть, що такий початок роботи міської ради, є ознакою недемократичного управління містом, виявом неповаги до виборців.

«Ніхто з депутатів «Голосу» так і не отримав інформації про час, місце та дату засідання, як і багато колег з інших партій. Виглядає, що це якась приватна зустріч, яку хочуть назвати «перша сесія міської ради», – прокоментував новообраний депутат «Голосу» Віталій Троць.

Депутат міської ради від Самопомочі Роман Федишин, якого сьогодні обрали членом тимчасової Президії, заявив, що про це довідався із медій і вважає рішення нелегітимним. «Не брав участі у цьому засіданні, і тим більше не давав згоди на обрання у цю «президію», – наголосив він.

Андрій Садовий оскаржить рішення? 

(Не) чинний міський голова Львова Андрій Садовий раніше усе, що відбувається назвав узурпацією влади та заявив, що мерія оскаржуватиме постанову ТВК про скликання сесії 24 листопада. Був певен, що міська рада в такому стані обере керівні органи та що найважливіше – прийме майнові питання, за які йому доведеться пізніше відповідати.

Сьогодні ж додав, що порушений певний символізм проведення першої сесії – перше слово мав би взяти капелан, а присягу зачитати найстарший депутат міськради (повний перелік усіх депутатів нової ради Львівської ОТГ читайте тут). За його словами, від сьогодні – незрозуміла ситуація з повноваженнями міського голови  – юристи ЛМР зараз вивчають це питання.

Читайте також: Хто став депутатом Львівської міської ради. Імена, біографії, статки. Фото

«Депутатів з інших фракцій ніхто не повідомив про засідання. Комісія (міська ТВК. – редакція) працює в інтересах одного бізнес угруповання Козловський–Кривецький», – зазначив він.

Наразі невідомо, як саме оскаржуватиме рішення ТВК Андрій Іванович. Не знають про це ні в пресслужбі, ні посадовці, до яких ми зверталися.   

Натомість із заявою до правоохоронних органів звернувся заступник міського голови Львова Андрій Москаленко. Він написав у поліцію заяву про вчинення кримінального правопорушення членами міської ТВК, які призначили сесію на 24 листопада. 

А депутат від «Самопомочі» Андрій Шевців та керівник управління «Секретаріат ради» ЛМР Юрій Лукашевський звернулися до суду із заявами. Перший, бо рішення прийняли поспіхом, а це порушує його права як депутата. Другий – бо не встигали підготувати приміщення та не дотриманий регламент.

Окремо Лукашевський наголосив, що йдеться не лише про приміщення чи закон, але й про повагу до традицій Львівської міської ради. Такі засідання ЛМР є подією для міста. Вони готуються завчасу, на ній присутні капелан та інші поважні гості. 

Юристи: Політичне рішення та ознаки протистояння  

Експерт Інституту політичної освіти Тарас Случик пояснює це відсутністю координації між депутатами, міським головою та ТВК, а ще грою політичних гравців.  

«У нас часто ухвалюють рішення, зважаючи на суміш різних обставин. Можливо, хтось вирішив, що йому буде вигідно проведення сесії поспіхом, хтось думав, що відтермінування до 3 грудня буде порушенням закону. В кожного з гравців своя причина. Як на мене, основна - у тім, що не було координації», – зазначає він.

Засідання він вважає легітимним. Однак припускає, що, змінюючи дату, комісія ТВК керувалась не юридичними а політичними мотивами. Якими самими, стане зрозуміло з подальших дій депутатів. Якщо вони скличуть нове засідання до призначення міського голови, пояснив експерт, то це вказуватиме на суто політичну вмотивованість їхніх дій.

Щодо повноважень новообраної тимчасової президії, то Тарас Случик каже, що їх у неї мало. Вона може ухвалювати кадрові рішення, але їх легко можна оскаржити. Він пояснює, що тимчасова президія – це головуючі на засіданні. Вони не виконують обов’язків міського голови.

«У законі чітко вказано, що кандидатуру секретаря ради подає голова громади. Членів виконавчого комітету також, зокрема їх кількісний склад і персональний. Які кадрові рішення вони можуть ухвалювати, складно сказати. Теоретично можуть призначити голів депутатських комісій і їхній склад. Якщо ж тимчасова президія буде пропонувати на розгляд ради кандидатури секретаря ради чи членів виконкому, заступників голови, то, скоріше за все, новообраний міський голова може подати до суду і виграти його», – пояснює він.

Про те, що рішення про скликання депутатів на засідання 24 листопада політично вмотивоване у коментарі Тvoemisto.tv зазначив і партнер юридичної фірми Dexis Partners Іван Городиський. На його думку, це вказує на те, що депутати налаштовані на протистояння.

«Є підстави вважати цю сесію легітимною. Але з погляду політичної культури – це не той політичний процес, який би хотілось бачити у місті», – каже Іван Городиський.

Він додає, що такі дії є досить тривожним сигналом, який свідчить про протистояння. Якщо цього тижня відбудеться ще одне засідання, на якому будуть приймати більш конкретні рішення, каже він, наприклад стосовно депутатських комісій чи призначення секретаря ради, то зрозуміло, що фаза протистояння буде дуже гострою.

«Немає трагедії зачекати, якщо не до 3 грудня, то до моменту оголошення результатів виборів міського голови. Вони можуть бути встановлені сьогодні-завтра. Для мене це досить поганий сигнал, зрозуміло що відбуватиметься протистояння», – говорить адвокат. 

Боротьба за посаду секретаря

За словами експерта з політики та місцевого розвитку Олександра Солонтая, закон дозволяє робити перше засідання ради і в листопаді, однак все ж таки основний мотив її проведення – політичний. «Частина депутатів хоче зберегти вплив на прийняття рішення, стати незалежними від міського голови в ухваленні рішень та керувати Львовом, а закон такі конфлікти допускає», – каже він.

Каже, що виборці ще дадуть оцінку цій сесії в опитуваннях та медіа, але, на його думку, в більшості вона буде негативна.

Солонтай назвав цю сесію протистоянням економічно-політичних груп у Львові. «Навколо Садового об’єдналися одні економічні інтереси, навколо партій Порошенка та «Свободи» інші, наприклад Козловський», – каже він.

За його словами, більшість, в яку входять депутати від «ЄС», «Варти» та «Свободи» має один тиждень, щоб закріпитися в ЛМР 

Щодо виконавчого комітету, то тут, каже Солонтай, ні, бо для цього потрібний голова, а от секретар – це основна ціль депутатської більшості.

За словами експерта, є угода між силами, які підтримують Синютку і вона полягає утому, щоб отримати у новій раді власне цю посаду. 

«Як наслідок, у Львові рада може стати повністю самостійною і тоді буде два центри ухвалення рішень. За кожне рішення, кожен крок буде боротьба. Місто може від цього і програти, бо високі ризики, і виграти – через високу конкуренцію», – наголосив він.

Що далі?

За словами голови міської ТВК Ігоря Сліпецького, чинне законодавство дає три дні, щоб оголосити результати виборів  голови Львівської ОТГ. Уже після цього буде винесена постанова і скликана нова сесія. Однак він так і не назвав точного терміну, коли це станеться.

У коментарі Tvoemisto.tv депутат від Європейської солідарності Петро Адамик наголосив, що наступна сесія відбудеться через 10 днів після оприлюднення порядку денного, який напрацює тимчасова Президія. Тобто, як мінімум, за два тижні.

«Є тимчасова президія з п’яти осіб. Ми напрацюємо порядок денний і за законом за десять днів після його оприлюднення відбудеться наступна сесія. Це буде, як мінімум, за два тижні», – сказав він.

Адамик додав, що усі кадрові питання та бюджет будуть голосувати уже з новообраним міським головою.

Вікторія Савіцька

Фото: Тараса Бабенчука

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!