Як у Львові помолодшало статеве життя і чому кожна п’ята пара – безплідна

41915 0
Проблема непліддя є не тільки медичною, але й соціальною. В Україні кожна п’ята пара не може зачати дітей природнім шляхом. Така ж тенденція простежується і в місті Львові. Про причини чоловічого та жіночого безпліддя та міфи пов’язані з цим, проблему викиднів на ранніх термінах вагітності, аборти та помолодшання статевого життя у Львові розповіла Tvоemisto. tv акушер-гінеколог, головний лікар медичного центру «NOVO» Анжела Диба.

У 45% випадків причиною бездітності є чоловіче непліддя

«У минулому причину непліддя шукали тільки в організмі жінки. Сьогодні ж чоловіче непліддя стає на один рівень з жіночим і в 45% випадків саме проблеми чоловіків є причиною бездітності пари», – пояснює акушер-гінеколог Анжела Диба. До головних причин цієї проблеми належать гормональні порушення, запальні захворювання статевих органів, інфекції, які передаються статевим шляхом, перенесений епідемічний паротит («свинка») у дитячому віці, цукровий діабет, генетичні фактори, травми яєчок і пахової зони, а також соціально-психологічний фактор – постійні стреси, невлаштованість у житті.

«Навіть якщо чоловіки і жінки на 100% здорові, вони все одно можуть не мати дітей, адже є непліддя невизначеного ґенезу. Дехто каже «я чоловік і я виконую подружні обов’язки, причина не може бути в мені», але виконати подружні обов’язки і запліднити жінку – це різні речі», – розповідає Анжела Диба.

Непліддя – це не самостійна хвороба, а прояв різних порушень та захворювань

"Існує понад 20 причин цієї проблеми в жінок, – розповідає Tvoemisto.tv акушер-гінеколог. – Щоб виявити можливі причини, передовсім, слід обстежити матку, яйники і труби. В яйниках утворюються фолікули, з яких виходить яйцеклітина, і її захоплює труба. У трубі яйцеклітина зустрічається із сперматозоїдом і тоді опускається в матку. Якщо є порушений менструальний цикл, це означає, що ланцюжок, який починається від яйників, порушений і причину непліддя потрібно шукати у яйниках. Тобто, коли менструальний цикл – ідеальний, то причиною непліддя не будуть яйники".

 

Читайте також: Син чи дитина. Чому хлопчик – «бажаніша» дитина, аніж дівчинка

Далі слід звернути увагу на труби – місце запліднення яйцеклітин. Їхня непрохідність може стати причиною безпліддя. Така проблема виникає через інфекції органів малого тазу, позаматкову вагітність, ендометріоз – патологію, при якій слизова матки (ендометрій) росте поза маткою – в трубах і яйниках, призводить до появи рубців, а вони відповідно порушують прохідність маткових труб. І нарешті слід перевірити матку – м’язовий порожнистий орган, в якому розвивається ембріон і виношується плід. Якщо у жінки порушені менструації, відбуваються кровотечі, або мазання в середині менструального циклу, тоді причину непліддя можна шукати у матці.

Якщо немає зв’язку між яйниками і маткою, тобто якщо ці шляхи непрохідні, жінка не завагітніє природнім шляхом і тоді може допомогти тільки штучне запліднення. У Львові штучне запліднення порівняно із попередніми роками стає більш популярним, але і воно не гарантує успішного результату з першої спроби.

Читайте також: Львів'янка поскаржилася на умови в пологовому. Що відповів лікар

«На проблему безпліддя впливають також стресові психологічні стани, конфліктні ситуації в сім’ї та на роботі, відсутність задоволення від статевого акту, а також наполегливе бажання мати дитину, або навпаки страх вагітності, що можуть викликати порушення овуляції, – розповідає Анжела Диба. – Звісно, спосіб життя також відіграє важливу роль у репродуктивному здоров’ї жінки – токсичні речовини, нікотин та алкоголь, надмірно мала або надлишкова вага можуть стати причиною непліддя».

Міфи, щодо причин безпліддя, які варто спростувати

Замість обстежитися та виявити причину безпліддя деякі жінки йдуть «простішим» шляхом – слухають поради подруг та придумують причини безпліддя, які часто не мають жодного медичного підґрунтя. Анжела Диба виокремлює найпоширеніші міфи, які варто спростовувати:

– Безпліддя існує тільки жіноче. (На жаль, від цієї проблеми страждають і чоловіки).

– Безпліддя передається спадково. (Насправді, якщо у родині по жіночій лінії у когось і було безпліддя, це не означає, що ситуація повториться з вами).

– Безпліддя є наслідком конфліктів груп крові.

– Якщо жінка абсолютно здорова, це не означає, що вона не може бути безплідною.

– Проблеми з менструальним циклом також не є абсолютною причиною відсутності вагітності.

– Стрес є причиною безпліддя. (Насправді часто стрес є наслідком невдалих спроб зачати дитину).

Причини викиднів на ранніх термінах

Поряд із безпліддям існує й інша не менш поширена проблема – викидні на ранніх термінах вагітності. Часто причиною стають стреси, незадовільний спосіб життя, проте серед основних факторів виділяють порушення гормонального балансу – нестача основного гормону вагітності прогестерону; запальні захворювання, такі як ангіна, грип, що спричиняють високу температуру (плід мало коли переносить температуру тіла вищу 38 °C), резус-конфлікт (якщо у матері резус крові від’ємний, а в батька – позитивний, ембріон успадковує батьківський фактор, то організм матері може спробувати "відторгнути" ембріон) та інфекції, що передаються статевим шляхом.

Профілактика повинна починатися ще з дитячого віку

Акушер-гінеколог пояснює, що гнійні запалення (тонзиліти), частий грип, краснуха, скарлатина – ведуть до порушення дозрівання статевого апарату дівчаток. Ранній початок менструацій (до 10 років), або пізній (після 16 років), захоплення дієтами, іноді ведуть до припинення менструацій. «Як би не було «модно» в наш час починати статеве життям рано, все ж організм готовий до нього з 18-20 років, а не в період статевого дозрівання. Це може призвести до порушення всіх функцій жіночого організму», – каже Анжела Диба.

Чи помолодшало статеве життя у Львові?

«У мене з’явилося дуже багато молодих пацієнток, тому можу сказати, що статеве життя у нашому місті справді помолодшало. Буквально декілька років тому у мене була невелика кількість пацієнток віком від 16-18 років, – розповідає акушер-гінеколог. – Такі ранні статеві відносини були, але діти, очевидно, соромилися звертатись до лікаря. Проте сьогодні інформація поширюється дуже швидко, підлітки цікавляться цією темою, перестають соромитися і звертатися до гінеколога».

На думку Анжели Диби, у Львові треба приділити особливу увагу обізнаності молодих осіб щодо інфекцій, які передаються статевим шляхом, та проблем небажаної вагітності. Цю інформацію підлітки повинні отримати від лікарів-гінекологів, а не сторонніх людей. Це був би також один із профілактичних методів боротьби з непліддям.

Аборт – одна з головних причин непліддя у майбутньому

«Через неправильний спосіб життя побільшало і абортів у ранньому віці, до яких відносимо і переривання вагітності таблетками, адже це той самий аборт тільки без втручання в матку. Переважно на такий крок зважуються підлітки, бо тут спрацьовує фактор «А що скаже мама?», – зауважує акушер-гінеколог. –  Куди продуктивніше працювати з пацієнтами після 25 років. Розумова діяльність в таких жінок вже зовсім інша і після тривалої розмови та психологічної підтримки більшість із них все ж вирішують народжувати».

Читайте також: Лікар про public health у Львові, епідемії та дитячі хвороби, яких не помічають

Після аборту жінок часто переслідують негативні емоційні стани, які відкладаються у підсвідомості і заважають повернутися до звичного життя. На думку гінеколога, тут важливо не просто махнути рукою і сказати жінці: «Не переживай, в тебе все буде нормально», а пояснити, що це потрібно пережити та переосмислити. Пацієнтка повинна зрозуміти, що вона зробила неправильний вибір, і що слід приймати певні рішення, щоб уникнути проблем, пов’язаних із безпліддям у майбутньому.

У якому віці найкраще народжувати та які застереження щодо пізніх пологів?

Дітородним віком прийнято вважати 20-40 років. Молодий організм працює досить швидко та злагоджено, проте з кожним роком процеси, що відповідають за дітородні функції жінки, уповільнюються і можливостей завагітніти стає менше. Якщо в молодому віці відбувається близько десяти овуляторних циклів на рік, то з часом їх стає дедалі менше.

«Після тридцяти п’яти вагітні входять у групу пацієнтів, до яких слід ставитись більш прискіпливо. Ми не можемо заборонити жінці вагітніти і в сорок п’ять років, але мусимо попередити про можливі небезпеки і зробити все для того, щоб вона успішно виносила та народила дитину, – каже Анжела Диба. – Треба розуміти, що наш організм не стає молодший. Існує міф, що «жінка народила і стала молодша», та ні, насправді просто після родів з’являються певні проблеми і причини, щоби поводитися як молода мама».

До планування вагітності треба пройти комплексне діагностичне обстеження

Гінеколог Анжела Диба рекомендує за три місяці до запланованої вагітності здати аналізи на TORCH-інфекції (токсоплазмоз, краснуху, цитомегаловірус, герпес; на наявність статевих інфекцій), цитологічне дослідження. Натомість, алкоголь та тютюнові вироби бажано перестати вживати за 3-6 місяців до планованої вагітності.

Розмовляла Оксана Лісна 

Фото Мар'яни Валько

 

 

Інтерв'ю Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!