Фото ілюстративне

Фото ілюстративне

Профілактика раку: чому регулярний огляд у гінеколога може врятувати життя

10556 0
Кожні дві хвилини у світі від раку шийки матки помирає одна жінка. В Україні рівень захворюваності на цей вид раку є одним із найвищих серед європейських країн. Проте, кажуть лікарі, вберегти своє здоров’я і життя насправді не важко. І першим кроком у цьому є регулярний огляд в гінеколога.

Завідувач жіночою консультацією Медичного центру Medicover, лікар акушер-гінеколог та лікар-генетик Мар’яна Тенета розповіла Tvoemisto.tv, чому регулярний огляд у гінеколога є важливим для жіночого здоров’я і як правильно його пройти, щоб не пропустити хворобу на початкових стадіях.

В Україні протягом останніх років на рак шийки матки хворіють 18-20 жінок на сто тисяч, щороку виявляють тисячі нових хворих, каже Мар’яна Тенета. Шість українських жінок щодня помирають від цієї недуги. Водночас, в таких європейських країнах, як Великобританія, Італія, Нідерланди, хворіють 2-3 жінки на сто тисяч. Дорівнятись до європейських країн насправді не складно – варто лише проходити регулярні огляди та уникати факторів ризику, що сприяють розвитку захворювання.

«В Україні 20-30% жінок, у яких виявляють рак шийки матки, вже мають 3-4 стадію захворювання. Це запущена форма раку, вилікувати яку практично неможливо. 15% з цих жінок не проживають і року з моменту встановлення діагнозу», – каже лікарка.

Хороша новина в тому, що рак шийки матки легко виявити на початковій стадії, коли виліковність становить 95-100%. Якщо пропустити цю стадію, то шанси на одужання знижуються в геометричній прогресії.

Читайте також: Для львів'янок, які пересуваються на візках, відкрили гінекологічні кабінети. Адреси

Мар'яна Тенета зазначає, що рак не виникає спонтанно, йому передують певні зміни – дисплазії, які лікар може виявити під час огляду. Бувають дисплазії легкого, середнього та важкого ступенів. Від дисплазії до раку шийки матки може минути кілька років, відтак жінка, яка щороку відвідує лікаря, може вчасно дізнатись про загрозу та почати лікування. Терапія дисплазії не є складною, тому боятись її не треба, наголошує акушер-гінеколог.

Рак шийки матки: фактори ризику і симптоми

Головна причина раку шийки матки – папіломавірус людини, що передається статевим шляхом.

Відтак, факторами ризику для виникнення раку шийки матки, каже лікарка, є часта зміна статевих партнерів, їх велика кількість, ранній початок статевого життя (до 16-ти років), імунодефіцитні стани та куріння, що збільшує ризик захворіти удвічі.

«Коли жінка має від 3 до 6 сексуальних партнерів, то ризик захворіти у неї є у 8 разів більший, ніж у тих, у кого було до трьох партнерів. Чим більше зміни партнерів, тим більше шансів отримати цей вірус і, може, навіть неодноразово. Вірус тоді має можливість пройти всі людські імунологічні бар’єри», – пояснює лікарка.

Читайте також: Де у Львові пройти обстеження на рак. Адреси, ціни

А ранній початок статевого життя небезпечний тим, що імунітет дівчини ще недостатньо сформований, аби боротись із вірусом. Мар’яна Тенета наголошує, що велике значення в жіночому здоров’ї має місцевий імунітет.

Підступність раку шийки матки в тому, що на початкових стадіях захворювання немає жодних специфічних ознак.

«Думка, що якщо мене нічого не турбує, то я не йду до лікаря, в цьому випадку не працює. Клінічні прояви починаються на другій-третій, рідше – на першій стадіях хвороби. Це можуть бути кров’янисті виділення у міжменструальний період або під час статевого життя. Якщо процес поширюється далі, то можуть бути і тазові болі, порушення сечовипускання, стільця, якщо вже є ураження суміжних органів. А на перших стадіях немає жодних клінічних ознак, щоб можна було забити на сполох. Передракові зміни можна виявити тільки лікар в процесі обстеження», – пояснює акушер-гінеколог Медичного центру Medicover.

Профілактика раку шийки матки

Рак шийки матки – єдиний вид онкозахворювання, що можна попередити. Існує два рівні профілактики: первинна та вторинна. Первинна стосується дівчат-підлітків, які не живуть статевим життям. Їм роблять вакцинацію проти папіломавірусу людини 16 й 18 типів, що є найбільш онкогенними. До складу вакцини входять ослаблені часточки вірусу.

«Дівчат щеплюють з 9-10 років і до 14. Вакцинують двічі з проміжком у півроку препаратом «Церварікс». Така процедура створює імунітет до папіломавірусів. Після 15 років або старших дівчат, які ще не живуть статевим життям, вакцинують вже тричі», – розповідає Мар’яна Тенета.

Вакцинуватись можуть і дорослі жінки. Тоді перед щепленням потрібно обов’язково здати аналіз на виявлення папіломавірусу. Якщо вірусу немає, то роблять три щеплення з певним інтервалом. У випадку, коли вірус в організмі є, тоді спочатку потрібно пройти курс терапії, а потім зробити повторне обстеження і вже тоді – вакцинуватись.

Читайте також: Що потрібно знати про вакцинацію: відповіді на популярні питання

«Люди питають, навіщо вакцинуватись, якщо у вакцині є лише два типи папіломавірусу, а всього онкогенних є понад 20. Який сенс щепитись? Імунна система працює так, що створює перехресні реакції, вона виробляє антитіла не тільки проти вірусів того типу, а й інших також. Після вакцинації в організмі створюється імунна відповідь на всі типи папіломавірусу», – пояснює Мар’яна Тенета і додає, що в таких країнах як Італія, Швеція, Нідерланди вакцинація дівчаток-підлітків є обов’язковою.

Акушер-гінеколог Medicover зазначає, що попри старання лікарів і державні програми з профілактики раку шийки матки, охоплення вакцинацією в Україні є вкрай малим. Це пов’язано з упередженим ставленням до вакцинації взагалі, що призводить до страшної статистики. Відтак, лікарі продовжують просвітницьку роботу і пояснюють людям, що боятись вакцини не варто – хвороба є значно страшнішою.

Що має зробити лікар під час огляду

Перш за все, наголошують у Medicover, огляд має бути регулярним – щороку. Під час візиту жінки до гінеколога, лікар має розпитати про її життя та здоров’я, аби виявити, чи є фактори ризику.

Також лікар повинен обов’язково взяти мазок зі шийки матки на цитологію та оглянути її під мікроскопом – зробити кольпоскопію. Це алгоритм, якого лікар має дотримуватись завжди.

«Мікроскоп дає нам велике збільшення клітин епітелію, і ми можемо побачити патологічні ділянки. Якщо під час кольпоскопії у лікаря виникають підозри, тоді він повинен зробити прицільну біопсію тієї ділянки, що дозволить встановити точний діагноз і визначити ступінь дисплазії», – пояснює Мар’яна Тенета.

Читайте також: Щоб потім не кусати лікті. Коли і як слід проходити загальне обстеження організму

За результатами цих досліджень гінеколог приймає рішення про подальші обстеження та лікування. Зокрема, у випадку виявлення змін під час цитологічного аналізу або біопсії, обов’язково проводиться обстеження на папіломавіруси. Якщо виявлено вірус, але немає серйозних дисплазій, то призначають противірусні препарати. Також використовують місцеві протизапальні препарати, аби відновити імунітет.

«Якщо є середня або важка дисплазія, то використовуються складніші методи лікування: радіохвильова терапія , конізація цервікального каналу. Ці процедури не є такими страшними, як звучать. Жінка залишається працездатною. Дисплазія є виліковною на 100%, адже при цьому відбувається лише ураження епітелію», – каже лікар.

Після лікування через 1-2 місяці проводять повторні обстеження.

Рак грудей: фактори ризику і симптоми

Мар’яна Тенета наголошує, що обов’язковою складовою візиту жінки до гінеколога має бути огляд молочних залоз. Гінеколог також повинен нагадати жінці, що у віці до 40 років раз на рік їй слід зробити УЗД грудей, а у віці після 40 років – мамографію. І кожна жінка, у випадку, якщо лікар забув, має попросити його оглянути груди: чи не збільшені лімфовузли, чи немає виділень із сосків, – та скерувати на обстеження.

Рак молочної залози також можна виявити на ранніх стадіях, коли виліковність сягає 95%.

Читайте також: Відважні. Історії жінок, які подолали рак

За словами Мар’яни Тенети, 5-10% випадків раку молочної залози є спадковими. Тому важливо, аби під час огляду лікар розпитав жінку і дізнався, чи були випадки раку грудей в її родині – у мами чи бабусі. Також є обстеження, що дозволяють визначити генетичну схильність до раку молочної залози. Якщо таку схильність виявлено, то жінці слід більш відповідально ставитись до профілактичних оглядів.

«Схильність ще не означає, що жінка обов’язково захворіє», – запевняє лікар.

Існують керовані та некеровані фактори ризику захворіти на рак грудей. До керованих відносять пізні перші пологи (після 30 років), малий період годування грудьми або його відсутність, куріння, травми, доброякісні захворювання молочної залози (мастопатія, фіброаденома). До некерованих факторів належать гормональні зміни в організмі жінки, коли збільшується рівень естрогенів, спадковість.

Онкопревенція

Зараз у Мережі медичних центрів Medicover в Україні триває місяць онкопревенції #небайдужа, що розпочався 20 жовтня з дня безкоштовної мамографії для жінок, старших за 40 років.

«Тоді лікарі працювали у дві зміни, було дуже багато охочих. У багатьох жінок виявили доброякісні утворення, скерували їх на консультацію до мамологів», – розповідає Мар’яна Тенета.

До 19 листопада у межах місяця онкопревенції відвідувачкам клініки пропонують у подарунок до комплексного обстеження у гінеколога безкоштовне УЗД-обстеження або мамографію – залежно від віку. Також до 19 листопада знижено ціну на мамографію з 450 до 299 грн.

Читайте також: Знати, що здорова. Де у Львові пройти обстеження на мамографі

Лікар акушер-гінеколог радить робити УЗД молочних залоз у першій половині менструального циклу. Також вона зазначає, що при потребі в Medicover є можливість зробити тонкоголкову біопсію під контролем ультразвуку й обстеження, що дозволяють провести морфологічні дослідження та отримати точний діагноз.

«У лютому до Дня боротьби проти раку шийки матки ми знову організуємо заходи з онкопревенції. Цей місяць показав, що багато пацієнток нам довіряють і приходять на огляди. А ми поважаємо жінок, які небайдужі до власного здоров’я і регулярно обстежуються», – на завершення сказала лікар Medicover.

Читайте ще більше фахових порад і тематичних матеріалів у спецпроекті  Твоє здоров'я». У ньому ми публікуємо тексти на актуальні теми, які найбільше цікавлять львів’ян. Генеральний партнер проекту  Медичний центр Medicover.

 

Твоє здоров'я

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!