візуалізація: Дитячо-юнацький простір смачного та корисного дозвілля «Hobbit`s hole»

візуалізація: Дитячо-юнацький простір смачного та корисного дозвілля «Hobbit`s hole»

Проста ідея. Як перемогти в конкурсі Громадського бюджету Львова

4059 0
Як знайти свою цільову аудиторію та чому важливо спілкуватися з нею офлайн, щоб виграти у конкурсі Громадського бюджету Львова.

Галицький район Львова розпочав цикл програм «Твій бюджет участі» у студії «Твого Міста». Учасниками ефіру стали як автори-переможці, так і ті, хто не переміг, але отримав не менш важливий досвід. Вони розповіли, як готувати проекти, щоб отримати підтримку громади, на що звертати увагу, таємниці власної мотивації і що стає на заваді перемозі. Tvoemisto.tv занотувало найважливіше.

Знайди свою цільову аудиторію

Співавтор проекту-переможця 2018 року «Пригодницьке містечко для дітей» Матвій Дух розповідає, що подавалися на Громадський бюджет двічі, проте у 2017 році не перемогли. За його словами, одним з найскладніших завдань було знайти свою цільову аудиторію.

«Нас блокували у Facebook за спам, були негативні емоції і треба було довести, що ти не бот. Ми "тероризували" своїх друзів, щоб вони голосували, проте це хороший досвід – змінювати середовище», – каже він.

На думку Матвія Духа, важливо усвідомити, що перші голосування – не найскладніше. Важче реалізувати проект – розподілити обов’язки, знайти підрядника. Сам Матвій – пластун, і проект створив для того, аби діти могли бути ближчими до природи, перебуваючи в місті. За його словами, «Пригодницьке містечко для дітей» заплановане в Парку культури та відпочинку – подалі від дороги та бруківки. У ньому будуть канатні дороги, лазанки, тарзанки, драбини тощо. Крім цього, автори проекту планують встановити там амфітеатр, в якому проводитимуть різні майстер-класи для дітей. До проведення майстер-класів залучатимуть і пластунів, які навчатимуть дітей різних цікавинок: наприклад, розкладання-складання намету, виживання в умовах природи та мандрівної кулінарії.

«Ми хочемо, щоб діти навчилися виживати в природі, надихалися проектами з Нідерландів, Америки. Хочемо, щоб діти мали шанс забути про телефони, бо юнацький вік – чудовий період для спілкування та активного відпочинку. Амфітеатр буде гарним місцем навчання. Крім того, туди зможуть приходити й інші організації, проводити вільний час на природі», – говорить Матвій Дух.  

Також у проекті «Пригодницьке містечко для дітей» заплановане створення дослідницької стежки, де організатори хочуть зробити мурашник під склом.

Щоб про проект дізналися, потрібно про нього розказувати

Авторка проекту «Технічна модернізація та енергозбереження для Пласту у Львові» Іванна Герус мала протилежний досвід. На відміну від команди Матвія Духа, її проекту більше пощастило з реалізацією, а важче було назбирати голоси. Іванна Герус каже, що люди боялися вводити свої особисті дані онлайн, щоб ніхто не використав їх у своїх цілях. Аби зрозуміти специфіку голосування, авторка проекту особисто ходила в ЦНАП та отримувала конкретні інструкції для голосування. Це дало змогу пояснити іншим, що потрібно робити.  

«Коли подавалися, знали, що в нас є 2000 пластунів, близько 2600 рідних, і тому думали, що вже переможці, але було інакше. Ми пізно почали піарити проект, і це ледь не коштувало нам перемоги. Щоб цього уникнути, потрібно, щоб люди дізнавалися про проект ще за тиждень до початку голосування», – каже Іванна Герус.

Окрім цього, вона радить комунікувати з людьми офлайн – пояснювати мешканцям Львова особисто, що це буде і чому це потрібно.

Просто, але оригінально

Ідея проекту «Міжшкільна міська обсерваторія AstroLviv» Валентини Крижановської – створити обсерваторію на базі школи «Будокан». За словами авторки, це була проста і водночас оригінальна ініціатива, яка і підкупила львів'ян.  

«Ідея зрозуміла і може бути цікава і бабусі, і дитині»,  говорить Валентина Крижановська.

Каже, що спочатку була скептично налаштована щодо підтримки і мала сумнів, чи люди проголосують. Але в підсумку проект таки отримав 3000 голосів.

За задумом Валентини Крижановської, обсерваторія має стати самоокупною. Вхід туди буде платним, проте подивитися на зірки чи супутник зможе кожен львів'янин, який запишеться заздалегідь.

«Завдяки перемозі в громадському бюджеті нам вдалося назбирати на телескоп. Частину грошей нам планують виділити меценати. Окрім цього, в обсерваторії буде працювати лаборант, який слідкуватиме за лінзами», – говорить авторка.

Директор Львівської школи східних мов та єдиноборств «Будокан» Олександр Козловський вважає, що важливо також не втратити довіру людей, бо деякі з них думали: якщо хтось виграв у проекті – відразу візьме гроші собі в кишеню.

Додамо, що у 2018 році школа виграла двічі – другим проектом-переможцем став «Дитячо-юнацький простір смачного та корисного дозвілля "Hobbit's hole"», який дизайном нагадує декорації до серії книг Толкіна про гобітів. У позаурочний час у холі діятиме учнівська бібліотека, коворкінг та туристичний портал для дітей.

«Люди, які не довіряють, завжди будуть, але волонтерський рух потрібен. У нашої школи не було іншого виходу, ми мусили бути креативними. В іншому випадку ми б залишилися на тому ж місці, де й були, і наша школа могла б розвалитися», – каже Олександр Козловський.

Шанс на втілення після програшу

Проект директорки Львівського академічного театру ляльок Уляни Мороз «Ляльковий сквер» не отримав достатньої підтримки від мешканців. Та Уляна Мороз радить не опускати руки тим, хто не переміг, адже конкурс дає змогу показати і розказати про себе.

«Нас засмутила поразка, але все ж ми самі замало підготувалися до труднощів, які стояли перед нами. Ми порахували кількість проданих квитків за рік і вважали, що кожна людина, яка до нас приходить, проголосує, але так не сталося», – каже вона.

Проект «Ляльковий сквер» передбачав облаштування громадського простору біля театру на площі Данила Галицького. Біля театру планують зробити амфітеатр, фонтан, велопарковку, зелені насадження, питний фонтан тощо. Хоча в конкурсі він не виграв, його помітила Львівська міська рада і передала Інституту міста.

«Особисто для мене як для керівника це було викликом, тому що це була не єдина проблема, якою я займалася. Це була одна з важливих для нас тем, тому що театр ляльок стоїть в центрі міста і те, що є навколо нього, впливає на уявлення людей про зміни в театрі. Ми не виграли, але нас почуло місто. Ми мріємо, що проект буде продовженням центру, а не периферією», – зазначає Уляна Мороз.

Від ідеї до реалізації

Упродовж трьох років існування Громадського бюджету у ньому проголосували та взяли участь понад 165 тисяч містян. За цей час встигли реалізували свої проекти 80 учасників.

За словами начальника управління «Секретаріату ради» ЛМР Юрія Лукашевського, відповідального за підготовку і процес Громадського бюджету, львів'яни небайдужі до життя міста, проте готові голосувати лише тоді, коли бачать, що все просто і зрозуміло. За три роки було чимало промоції як самого Громадського Бюджету, так і його окремих проектів та процедур – подачі проектів, участі в голосуванні, реалізації, що дало свій результат.

«Від початку діяльності Громадського бюджету зросла якість самих проектів. Крім того, інтерес мешканців зростає: у 2017-2018 роках голосувало близько 70 тисяч львів'ян. Для порівняння – на місцевих виборах в голосуванні бере участь близько 250 тисяч мешканців», – каже Юрій Лукашевський.

Голова Галицької районної адміністрації Андрій Зозуля розповідає, що у перші роки виникало більше труднощів через нерозуміння того, що хочуть самі автори проекту, проте з часом все стало більш структуровано.

«Якщо говорити про зворотній зв'язок з мешканцями, то він є постійним: від початку реалізації проекту до його завершення. Всі проекти в Галицькому районі не прості, кожен має свою особливість. В ході проектування вони можуть видозмінюватися, оскільки все наперед передбачити неможливо», – зауважує він.

Представниця управління освіти ЛМР Наталія Ласкіна радить не боятися брати участь в конкурсі, адже якщо проект вартісний, то за нього голосуватимуть.

«Нам приємно, що з кожним роком голосує щораз більше навчальних закладів – цього року їх було 75, а з 9 переможців у Галицькому районі – 4 освітніх проекти», – зауважила вона.

Повне відео

Громадський бюджет – конкурс, який дає змогу розподілити кошти місцевого бюджету через створення проектів для покращення міста. Автором проекту може бути кожна людина, яка досягла 16 років та створила проект для покращення міста. Детальніше про правила участі – на сторінці «Громадський бюджет Львова».

Реалізація цього проекту здійснена за підтримки управління «Секретаріат Ради» Львівської міської ради

 

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!