Фото: Dimitri Karastelev for unsplash

Фото: Dimitri Karastelev for unsplash

Пройти випробування пандемією. Економічні загрози та можливості напередодні другої хвилі ковіду

2552 0
Людство не знає відповідей на той виклик, який зараз переживає. Однак надзвичайно важливо, щоб і бізнес, і європейські партнери України мали плани і розуміння, як у цих умовах діяти.

Як у сучасному кризовому світі інші країни співпрацюють з Україною, що відбувається зараз з бізнесами та особисті відчуття життя в часи пандемії, яку у майбутньому будуть вивчати і досліджувати. Ці теми прозвучали у бізнес-сніданку Break West «Україна – загрози та можливості у нових світових економічних умовах», який модерував його організатор Володимир Глащенков. Tvoemisto.tv відібрало найважливіші тези спікерів.

Чергове закриття кордонів та друга хвиля

За словами генерального консула Польщі у Львові Елізи Дзвонкевіч, пандемія на початках повністю загальмувала роботу найбільшого у Європі Консульства РП. Навіть були очікування, що персонал доведеться евакуювати, однак все минулося. «Зараз хочемо працювати повноцінно і злостимося на ті обмеження, які впроваджують уряди. Ніхто з нас не розуміє, чи вони є раціональними чи, ймовірно, виникають з поточної політичної ситуації», – розповідає вона.

Після того, як відкрили кордони, каже генконсулка, було багато планів, які хотілося реалізувати, але чергове їх закриття знову все утруднює.

Голова правління «Кредобанк» Єжи Яцек Шугаєв, аналізуючи ситуацію з точки зору бізнесу зазначив, що обмеження, які зараз існують створюють складнощі, навіть у такій справі як відрядження. «Можеш потрапити в карантин і в Україні, і у Польщі. А це майже місяць життя у бізнесі», – бідкається він.

Банкір також наголосив, що зараз він відчув певне економічне зростання. Зокрема, є зацікавлення клієнтів кредитуванням і не тільки короткостроковим. Це добра ознака, каже він.

Власник компанії «Міст-Експрес» Ростислав Кісіль зазначає, світ виявився не готовим до Covid-19 і зараз важко сказати, скільки від нього буде оговтуватися.

«Наслідки будуть серйозними, думаю, що країни закриються. Серйозних інвестицій, відкритості не слід чекати. Навіть всередині ЄС країни закраваються», – каже він.

Щодо майбутнього, то за словами власника «Міст-Експресу», кризові явища будуть поглиблюватися. «Друга хвиля до нічого доброго не призведе. Бізнесу треба до цього готуватися, якомога дальше дивитися вперед. Переходити в режим економного, раціонального ведення бізнесу», – зазначає він.

Разом з тим Ростислав Кисіль зазначив, що поштово-логістичний бізнес, в якому працює його компанія, не надто постраждав, адже за будь-яких умов ці послуги є необхідними.

Хоча і «Міст-Експресу» у кризовий період довелося дещо мінімізувати видатки. «Ми не звільняли людей, навпаки винаймаємо. Працюємо в звичному режимі і розвиваємося», – наголосив він.

Ризики та прогнози

З початку кризи підхід до ризиків змінився, розповідає голова правління «Кредобанку» Яцек Шугаєв. Зокрема, Нацбанк України достатньо швидко дав зрозуміти, як він буде реагувати на ситуацію і які заходи необхідно прийняти банкам.

Так для бізнесу були введені кредитні канікули, коли ж вони закінчаться, то наголошує банкір, стане зрозуміло, яка є ситуація в українській економіці. «Будемо розуміти, скільки компаній продовжать роботу, а скільки збанкрутували. Як наслідок, ймовірно, призупинення кредитування, або ріст його вартості», – зазначив він

За його словами, прогнози не завжди збуваються. Для прикладу, думали, що одним з секторів, який особливо відчує пандемію, буде будівництво. Але цього не сталося. Теж відбулося і з логістикою. Здавалося, що при закритих кордонах, це буде проблемою, однак і тут очікування виявилися хибними.

«Кордони будуть закриватися і відкриватися»

Генконсул Польщі Еліза Дзвонкевіч наголошує, кордони будуть «закриватися і відкриватися». І так буде два роки – саме стільки за прогнозом ВООЗ лютуватиме пандемія.

Тим не менше, зараз є дуже велика потреба у візах для тих, хто їде на офіційну роботу у Польщу. У цифрах – це десь тисяча в тиждень і консульство старається цю потребу задовільняти.

Генконсул зазначає, що люди зараз мають відкрито говорити, що хворі на Covid-19. «Були вони і в Консульстві, і в візових центрах. Але зараз навчилися, що не треба закривати повністю інституції – ізольовують певну кількість людей. І так буде і в інших структурах, бо інакше чекають великі економічні збитки», – каже вона.

Окрім того, карантин сильно вдарив по тих подіях, яке хотіло реалізувати Генкосульство, адже цього року багато важливих річниць і в Польщі, і в Україні. Зокрема, 100-річчя Варшавської битви з більшовиками, в якій брали участь і українці. «Мали надію, що можна було це підняти як добрий напрямок співпраці двох націй і робили багато, щоб це реалізувати», – каже вона.

Ще одна дата – річниця від дня народження Папи Івана Павла ІІ і під час неї теж планувати реалізувати багато спільних проєктів. Еліза Дзвонкевіч має надію, що за якийсь час вдасться до них повернутися.

Ростислав Кісіль продовжуючи тему кризи каже, що зараз Україні є лише 8-10% людей, які не відчувають проблеми в грошах, серед них і заробітчани-емігранти. «Це дуже малий прошарок людей, більшість працює в сфері обслуговування, яка найбільше постраждала». У зв’язку з цим власник бізнесу прогнозує кризу у житлово-будівельній сфері, хоча зараз ще продовжують будувати.

Окрім того, за його словами, українці не довіряють гривні. Не має куди вкладати кошти. Малий бізнес ще років два проблематичний. «Йдемо до стагнації», – окреслив майбутнє власник «Міст-Експрес».

Соціальна складова у час пандемії

Яцек Шугаєв каже, що цього року планували святкувати 30-років «Кредобанку» в Україні, однак зараз вирішили, що ці гроші підуть на допомогу хворим і це важливо тому, що банк має бути присутнім у суспільному житті України.

А з 2021 року у банку буде нова стратегія розвитку: «Наш підхід – хочемо піти більше онлайн, дати клієнтам можливість дистанційного доступу до наших послуг». Пояснює, частково вона пов’язана з тим, що через пандемію доведеться закрити відділення. Тому найбільше можливостей для клієнта треба зробити онлайн.

Інший напрямок стратегії – це поширити ті банківські продукти, які є в Польщі і на Україну. Також залишається пріоритет «Кредобанку» на роздрібний малий та середній бізнес.

Ростислав Кісіль теж вважає, що світ йде онлайн, «диджіталізація – неминуча». Ціль «Міст-Експрес» – стати номером один в галузі, в якій вони працюють. «Ми горді тим, що львів’яни зробили таку компанію і центр управління цим цілим світом є тут – у Львові», – наголошує він.

Він проанонсував, що плани інвестувати в компанію в Україні десятки мільйонів євро: «Є домовленості з польськими банками, девелоперськими компаніями – ми на завершальній стадії».

Компанія також постійно інвестує свої кошти у соціальні проєкти в Україні та у Канаді. «Це наша місія і ми свідомі її», – наголосив він.

За словами Елізи Дзвонкевіч, у Польщі існує таке неписане правило, що кожна велика фірма має мати свій фонд, оскільки це допомагає створити її позитивний образ на ринку і отримати клієнтів. «Бізнес має бути у постійному контакті у культурній, суспільній сфері. Має бути меценатом. І тоді справа найкраще функціонує», – каже генконсул Польщі у Львові.

Людство не знає відповідей на той виклик, який зараз переживає. Однак, як відзначив на завершення бізнес-сніданку Break West його організатор Володимир Глащенков, надзвичайно важливо, щоб і бізнес, і європейські партнери України мали плани і розуміння, як у цих умовах діяти. «Для мене надзвичайно важливо, щоб стосунки з найближчим нашим партнером пройшли випробування пандемією і щоб час відкритих кордонів був більшим, ніж закритих. Щоб український бізнес був присутній і доносив ідею нашої держави назовні. І щоб польські компанії, які приходять з новими технологіями дозволяли українцям переходити певні етапи розвитку і отримувати найкращий досвід і практики», – заявив він.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!