Роботи не хворіють на «ковід». Як пандемія наближає глобальний економічний розквіт

3633 0
Як коронавірус вплинув на роботу Google, Facebook, Apple, Amazon і Tesla та які найдивніші випадки діджиталізації сталися через нього.

З кожним днем у світі все більше фіксується нових випадків захворювань на Covid-19 – станом на 31 жовтня 573 тис. хворих за добу. Проте ринок витримав шалений аперкот, який, як писали економісти, став найбільшою кризою з часів Великої депресії. І не просто витримав, а оговтався і ба більше – пристосувався до нових реалій. 

Ми розповідаємо як пандемія коронавірусу наближає глобальний економічний розквіт та як Covid-19 вплинув на роботу найбільших світових корпорацій.

Пандемія коронавірусу, автоматизація і економічний розквіт

Коронавірус пришвидшує майбутнє і сприяє економічному розквіту. Проте не безпосередньо, а через докорінну автоматизацію підприємств і у довгостроковій перспективі. Так стверджують автори багатьох досліджень на економічну тематику у провідних університетах світу: Массачусетського технологічного інституту (МІТ), Кембриджського та Колумбійського університетів

Читайте також: «Осиротілі юрби гуляк». Як ведеться на карантині ресторанам Європи і світу

Наприклад, Девід Блум, професор економіки та демографії у Гарвардській школі охорони здоров’я та Клаус Преттнер, професор економіки у Віденському університету економіки та бізнесу, автори одного з макроекономічних дослідження про вплив Covid-19 та автоматизації. Вони пишуть, що ще до початку пандемії у економіках світу спостерігалася тенденція до впровадження роботів. Компанії прагнули до прогресивних технологій щоби замінити рутинні завдання низькокваліфікованих робітників. Із настанням коронавірусних реалій керівники корпорацій отримали в свої руки всі козирі для реалізації цих планів. 

Одна із консалтингових фірм – Grand View Research – підрахувала, що продажі програмного забезпечення склали у 2019 році понад мільярд доларів і зростатимуть на 33% до 2027 року.

Кількість промислових роботів з 2010 року збільшилася втричі – з одного мільйона одиниць до понад трьох мільйонів у 2020-му. Останнім часом швидкість зростання експонентна. Це значить, що кількість роботів кожного року буде карколомно зростати. 

Автори дослідження стверджують, що у такої тенденції є і позитивні моменти і негативні моменти. Роботи перевершують людей у деяких роботах: виготовленні деталей, 3D друкові та діагностиці захворювань. Від автоматизації виграють висококваліфіковані робітники, розмір зарплат яких збільшується. Проте звичайним співробітникам платять менше і їм важче знаходити роботу, стверджують дослідники.

Проте керівництво фармацевтичної компанії Takeda не розділяє песимістичних прогнозів щодо скорочення персоналу, навіть навпаки. За його словами, роботи лише підвищують продуктивність праці. У Takeda підрахували, що за допомогою роботів можна автоматизувати 4,6 мільйонів годин офісної роботи на рік – це еквівалентно приблизно двом тисячам штатних працівників. Керівництво компанії тепер планує навчити своїх співробітників створювати таких роботів самим, щоби вони допомагали працівникам у роботі. 

Для Японії, наприклад, пандемія, як не дивно, взагалі стала панацеєю. Експерти пророкують їй стати країною, яка буде впроваджувати цифрову революції

Читайте також: Економічне диво під час Covid-19. Як пережила пів року пандемії Польща

Через демографічну ситуацію у країні і постійне старіння населення країна сонця, що сходить, вже у 2030 ризикувала зростанням свого ВВП. Ще До пандемії Японія готувалась автоматизувати 27% робочих місць до 2030 року, а це 16,6 мільйонів людей. Проте навіть тоді 1,5 мільйона робочих місць залишилися б вільними. Тому Японії автоматизація не просто бажана, а нагально необхідна.

Google

Коронавірус вніс зміни й у щоденні реалії глобальних корпорацій. У корпоративному блозі CEO (Chief Executive Officer, виконавчий директор) Google і Alphabet, Сундар Пічаї, ділиться баченням щодо повернення працівників на робочі місця. Його основна ідея полягає у тому, щоб надати доступ до фізичного простору компанії тим працівникам, у яких в цьому є потреба. Проте співробітників планують повертати лише на обмежений термін з можливістю повернутись до офісу після «ротації», через кілька тижнів.

Так наповненість приміщень буде становити не більше ніж 10%. Згодом, якщо в офісах компанії не будуть зареєстровані випадки захворювання, керівництво планує повернути до роботи вже 30% працівників. Google пояснює свій підхід тим, що дає працівникам більше гнучкості та вибору. Також у компанії ностальгують за облаштованими офісами, які приваблювали працівників. 

«Наші приміщення створені для забезпечення співпраці та створення спільноти. Деякі з наших найбільших відкриттів ставалися завдяки випадковим зустрічам в офісі. Це те, що багато хто з нас не хоче втратити», – написав Пічаї. 

Читайте також: 3D друк, Zoom і нафта. Яким галузям і компаніям дісталась корона, а кому від неї і добряче дісталось

Керівництво очікує, що більшість працівників і далі працюватимуть з дому протягом 2020 року. Щоб допомогти їм адаптуватися до нових робочих реалій, Google виділить кожному по тисячі доларів для купівлі техніки та облаштування домашнього офісу.

Facebook

Facebook також перейшов на віддалений режим роботи через заходи безпеки під час пандемії. Проте ці, здавалося б, тимчасові зміни потенційно можуть стати новою робочою політикою компанії. У віддаленій роботі керівники компанії знайшли свої переваги. Марк Цукерберг, CEO Facebook, вважає, що завдяки «ремоуту» (з англ./укр. remote – віддалений) вакансії компанії будуть доступнішими для кандидатів з усього світу. 

Ще один позитивний ефект, за словами Цукерберга – екологічний. Віддалена робота може дозволити тисячам співробітників Facebook відмовитися від своїх щоденних поїздок до штаб-квартири в Менло-Парк (Каліфорнія). Така ситуація певним чином зобов’язує Facebook, яка інвестує мільярди у створення засобів комунікації нового покоління, покладатися на власні розробки. VR/AR, інтелектуальний дисплей Portal (Portal smart display) та Workplace collaboration tool стали невід’ємними атрибутами щоденної роботи для працівників компанії. Їх тепер доведеться покращувати радше через необхідність, а не задля збільшення продажів.

Цукерберг заявив, що розраховує повільно рухатися до впровадження віддаленої роботи у глобальному плані. А почати планує з того, щоб віддалені працівники могли займатися тією роботою, яка наразі для них неможлива через технічні обмеження. Проте новим працівникам надаватимуть перевагу роботі в офісі компанії, сказав Цукерберг.

Twitter

Схожа ситуація спостерігається і в офісах Twitter. Через коронавірус співробітникам запропонували залишитися працювати вдома назавжди. У компанії підбили підсумки роботи на віддаленому режимі і дійшли висновків, що співробітники працювали з дому з такою самою ефективністю, як і в офісі. 

Читайте також: Початок бізнесу на карантині у світі та в Україні. Чи дала коронакриза поштовх до прогресу

«Останні кілька місяців довели, що ми можемо це зробити. Тому, якщо наші співробітники перебувають у ситуації, яка дозволяє їм працювати вдома, і вони хочуть це робити і надалі, ми допоможемо їм втілити це», – заявила віце-президентка Twitter Дженніфер Крісті у блозі компанії.

Шрі Шрінівасан, професор діджитал-інновацій в Школі Журналістики університету Стоні Брук, зазначив, що ця заява Twitter – «момент, що визначає еру»: «Існує думка, що час роботи в офісі є важливішим, але люди доводять, що можуть бути набагато продуктивнішими і виконувати завдання, працюючи вдома», – сказав Шрінівасан.

Apple

Інший приклад роботи подає компанія Apple. Компанія завжди надавала пріоритет особистим зустрічам. Основним бізнесом компанії є апаратне забезпечення (hardware), а з ним набагато важче працювати за межами офісів. Утім, компанія серйозно поставилася до пандемії і діяла швидко. В Apple закрили всі свої роздрібні магазини, щоб допомогти стримати поширення вірусу. Зараз карантин послаблюють: половина магазинів вже працюють у звичайному режимі.

Головний офіс компанії поступово відкривається, деякі співробітники працюють у кампусі Apple кілька днів на тиждень. Apple також обмежує кількість людей, яких допускають до приміщень. Наприклад, одночасно користуватися ліфтами дозволено лише двом особам, хоча зазвичай вони вміщували до 10 працівників. Компанія також закрила багато кухонь, що водночас були зонами для відпочинку та спілкування, розмістила заклики з проханням носити маски.

Читайте також: Світ під час Covid-19 та хто інвестує під час пандемії в економіку України

Amazon

Пандемія змінила плани розширення багатьох компаній. Проте не Amazon. Її керівництво заявило, що збільшить кількість працівників на 10%. Для цього наймуть 3500 людей тільки у США, зокрема 2000 у Нью-Йорку. На початку березня, ще до пандемії COVID-19, Amazon купила знакову будівлю Lord & Taylor (найстаріший універмаг у США) на П’ятій авеню в Нью-Йорку і планує заповнити її новими працівниками. Наразі у компанії працює 35 тисяч співробітників у понад десятках технічних центрів. 

Така заява показує, що Amazon, як і інші великі технологічні компанії, отримала змогу процвітати в умовах економічного хаосу пандемії. Споживачі змінили звичний шопінг на покупки в інтернеті, тож у Amazon зафіксували рекордні продажі та прибуток за останній квартал. Компанія продала на 57% більше продукції, ніж торік, а прибуток подвоївся і сягнув 5,2 мільярда доларів.

Tesla

Інша ситуація спостерігається у компаніях, діяльність яких залежить насамперед від виробничої сфери – вони по-різному відреагували на пандемію. Деяким, як-от Tesla, допоміг штат. Завод Tesla у Фрімонті (Каліфорнія) віднесли до категорії національно важливої інфраструктури. Це дало змогу компанії продовжувати роботу навіть під час локдауну. Хоча пандемія внесла корективи у звичайний робочий процес.

У Tesla опублікували посібник для працівників, який допоможе компанії повернутись до роботи у безпечний спосіб – «Return to Work playbook»

Читайте також: Пройти випробування пандемією. Економічні загрози та можливості напередодні другої хвилі ковіду

«Усі працівники повинні пройти онлайн-відеотренінг перед тим, як повернутися на роботу в будь-яку з будівель Tesla», – написано в гайді компанії.

Ще в березні тут провели оцінку ризиків. Зокрема розглянули, як і де працюють люди, як вони взаємодіють та які заходи необхідні для дотримання стандартів безпеки. Після цього для окремих робочих місць додали перегородки і розмістили деталі ближче до місця, де це завдання виконується на лінії. Також компанія зазначила, що впроваджуватиме додаткові засоби індивідуального захисту. 

Ситуація з Covid-19 змінила реальність роботи бізнесу. Проте великі корпорації знову доводять, що можуть швидко та дієво підлаштовуватись під нові виклики. Гнучкість дає змогу зберігати позицію на ринку, а невизначена ситуація сприймається компаніями як можливість для експериментів та впровадження інновацій. 

П’ять найдвивніших випадків діджиталізації під час Covid-19

Пандемія коронавірусу внесла корективи не тільки в роботу найбільших корпорацій, а й і в буденність. Люди, подекуди закриті у чотирьох стінах своїх домівок, мають вирішувати цілу купу щоденних справ, які раніше вони робили у місті. Більшість містян вже встигли звикнути робити покупки онлайн та замовляти їжу додому. Проте прогрес не стоїть на місці – люди також знайшли можливості реалізовувати й свої громадянські права: створювати сім’ї та навіть народжувати онлайн. 

Страта через Zoom

Онлайн тепер працюють не тільки великі корпорації, але й державні інституції, зокрема – суди. Не варто тішитися тим, що правосуддя не може звершуватися без фізичної присутності суддів, прокурорів та адвокатів у залі засідань. Так, сінгапурський суд створив безпрецедентний випадок правосуддя онлайн. Чоловіка засудили до смертної кари через відеодзвінок у Zoom. 37-річний Пунітан Генасан отримав вирок у справі 2011 року щодо його участі у торгівлі наркотиками. 

Читайте також: Літати по-новому. Що корисного можуть дати пасажирам карантинні зміни в авіації

Протести онлайн

50-денний протест в Атланті за радикальні зміни у політиці щодо расизму був змушений перейти в онлайн-формат після зростання випадків інфікування коронавірусу. Тепер зустрічі активістів відбуваються щоденно через платформу Zoom. Також такий формат дає змогу доєднатись до протесту людям з різних куточків світу.

Шлюб у Skype

Люди знаходять нові шляхи бути разом. У Нью-Йорку ухвалили закон, що визнає шлюбні церемонії онлайн легальними. Тепер подружжя можуть запрошувати гостей на онлайн-конференцію та не турбуватись про організацію застіль.

FaceTime у пологовому будинку

Заходи безпеки під час пандемії змінюють звичну роботу медичних закладів. Відтак доступ до пологового залу став обмеженим для чоловіків. Проте керівництво деяких закладів знайшло спосіб підтримувати своїх жінок під час пологів через FaceTime. Тепер дитина, напевно, вважатиме, що його татко – це телефон.

Танці онлайн

Онлайн можна навіть займатися хореографією. Заняття з Gaga – комбінованого виду танцю, який має за основу балетні комбінації та містить багато ситуативних вправ, проходить тепер віртуально. Спільні заняття відбуваються через Zoom за розкладом щодня. Кожен учасник займається хореографією в себе вдома під керівництвом ментора.

Роман Тищенко, Богдана Кунікевич

Фото: National Cancer Institute, Rajeshwar Bachu, Rajeshwar Bachu, Ravi Sharma, Medhat Dawoud, Daniel Eledut, Arno Senoner, Bermix Studio, Kelly Sikkema for unsplash

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!