Фото: life.liga.net

Фото: life.liga.net

Раджу сісти і написати свій план. Психологиня про те, як не впадати у відчай через війну

2462 0
Російські військові готуються до вторгнення. Поява нового штаму коронавірусу вкладає у ліжка щораз більше українців. Курс валют росте… Ці новини останнього тижня, часом обґрунтовані, а часом безпідставні, створили в українському суспільстві певне напруження. Редакція Tvoemisto.tv поспілкувалася про це з Оксаною Наконечною, психологинею, тренеркою з кризової психології. Вона з 2013 року консультувала українських військових та була координаторкою Кризової психологічної служби міста Львова.

Про нагнітання паніки 

Зараз майже десять відсотків моїх клієнтів звертаються з приводу того, що їх непокоять новини через можливий початок війни. Решта і далі розповідає про свої власні проблеми. Однак справді можна констатувати, що люди стали говорити про це, головно на Facebook.

Варто почати з того, що ми вже вісім років живемо у час невизначеності та непевності, враховуючи неоголошену війну на сході та ситуацію із Covid-19. Нічого нового немає, є певне нагнітання паніки, і, можливо, це робиться навмисно. 

Про психологічну дестабілізацію суспільства

У 2015 році на стінах будинків та під’їздів писали адреси наркодилерів. Тоді піднялася хвиля, з’явилося багато тривожної інформації, яка потім кудись зникла. Очевидно, це було зроблено спеціально. Треба пам’ятати про те, що такі речі запускає агентура російських спецслужб, щоби дестабілізувати наше суспільство. 

Тож коли черговий раз доводиться читати якусь страшну новину, варто перш за все заспокоїтися, буквально 10 разів вдихнути і видихнути, обговорити її з кимось, перевірити інформацію на адекватних сайтах. Бо найчастіше чутки та панічні новини поширюють через жовту пресу. Психологи ще з початку 2013 року радили оминати увагою джерела, які подають в інтернеті неперевірену інформацію, що спричиняє паніку. 

Поради щодо зменшення впливу паніки 

Крім того, дуже важливо дбати про своє повсякденне життя. Усі, напевне, чули про те, що треба турбуватися про здоровий сон, нормальне харчування, вживати менше спиртних напоїв. Алкоголь не усуває причини напруження і тривоги, а тільки погіршує їх. Рух, повітря, спорт – здавалося, банальні речі, про які говорять завжди, але їх треба робити. Люди це знають, але не роблять. А це, до слова, дозволяє стабілізувати психіку, трохи заспокоїтися, принаймні здолати тривогу. 

Тривога – це сигнал організму щось робити. То робіть щось! Війну за одну секунду зупинити не вдасться, бо вона вже триває вісім років, і одна людина на це не впливає, але може вплинути на своє життя. Тому варто щось впорядкувати у житті, скласти якийсь план. Ми не знаємо, чого нам сподіватися, але хоча б якісь кроки ми можемо робити, аби знати, що про всяк випадок маємо певну базу. 

Варто заздалегідь домовитися з родиною про канали зв’язку та місце зустрічі, якщо мобільний зв’язок не працюватиме або телефони вимкнуться. Раджу сісти і буквально написати список дій, щоби психіка отримала сигнал, що є план. Тоді буде спокійніше. Чи спрацює цей план, ми не знаємо, але суть його полягає у тому, що людина буде спокійніша і дасть собі раду при будь-якому розвитку подій.

Коли є багато різної інформації, то тривожність зростає. Потім, коли людина звикає до такого стану, рівень тривожності спадає, навіть спрацьовує захисна реакція психіки: нічого ж не відбувається, снаряди не вибухають, то про яку війну мовиться? 

Про методи психології травми 

Ми працюємо з клієнтами перш за все над тим, щоби стабілізувати їхній досвід за допомоги адекватного інформування та опрацювання травми. Це якщо говорити про травматичну подію, яка мала місце в житті людини. Якщо людина перебуває в гострому стані, якщо подія ще не завершена, тоді акцентуємо на тому, щоби стабілізувати психіку. 

У цьому дуже помічними є вправи на уяву та фізичні заняття. Плавання, біг, переведення цієї тривоги в кінетичну енергію. Можна, для прикладу, вибігти і «прокричати» цю тривожність. Дуже добре допомагає плавання, бо розрухує верхню частину торса, де емоції «застрягають». 

Про хаотичність дій у суспільстві

Нагнітання паніки призводить до того, що люди починають хаотично діяти. Українці вже мають досвід зіткнень із російськими військовими у 2014 році та паніки, що була присутня тоді. Тож зараз не має бути вираженої панічної реакції в суспільстві, бо що нового варто очікувати? 

Ми не можемо постійно гостро реагувати на виклики, тому що виснажимося. Психіка сама адаптується і захищається тим, що дає нам зрозуміти: ми живемо в стані гібридної війни вже певний час. 

Наш світ непередбачуваний. Ми ніколи не можемо на сто відсотків спрогнозувати, що з нами буде. Тому треба дбати про себе, задовольняти свої психологічні потреби тут і тепер. Важливо робити хоч що-небудь. Якщо дуже кепсько – звертатися до фахівця, якщо ж не дуже – читати поради в інтернеті та, повторюся, щось робити! 

Роман Тищенко-Ламанський

Повна або часткова публікація тексту без письмової згоди редакції заборонена і вважається порушенням авторських прав

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!