Фото: twitter.com

Фото: twitter.com

Реформа стоматології у Львові. Навіщо вона і чому лікарі проти

13134 0
Стоматологи судяться з міською владою та не пускають на роботу головлікаря. Мер закликає поліцію втрутитись і називає це захопленням комунального майна.

У лютому 2017 року депутати Львівської міської ради підтримали ухвалу про перетворення чотирьох міських стоматологічних поліклінік у некомерційні підприємства. Тоді ж було прийнято програму фінансування стоматологічної допомоги окремим категоріям населення. Таким чином у місті мала початися реформа стоматології, мета якої – легалізувати платні послуги та зменшити видатки з бюджету на утримання поліклінік.

Проте лише одна стоматологічна поліклініка – №1 – пройшла процес реорганізації, зареєструвавшись 22 червня як комунальне некомерційне підприємство, та почала працювати згідно з ухвалою. 3-тя, 4-та і 5-та поліклініки виступили проти реформи та оскаржили її в суді. Нова хвиля конфлікту між стоматологами та міською владою розпочалася після призначення 1 серпня у 3-ій поліклініці нового головлікаря – Юрія Павліва, якого колектив відмовився пустити на робоче місце.

Tvoemisto.tv спробувало розібратися, що не подобається стоматологам у реформі, чому міська влада вважає її необхідним кроком та що дала 1-й поліклініці реорганізація.

Читайте також: Уляна Супрун у Львові: усі громадяни матимуть доступ до усіх лікарень

«Безкоштовна» стоматологія насправді давно платна

Згідно з постановою Кабміну, стоматологія належить до тих галузей медицини, в яких можна запроваджувати платні послуги. Відповідно до реформи, з червня стоматполіклініки у Львові мали б з заробляти на себе самостійно. Пацієнти оплачують послуги офіційно через касу, і з цих коштів складається бюджет підприємства. Колектив сам формує зарплатний фонд, закуповує необхідні для роботи матеріали, оплачує комунальні послуги тощо.

З міського бюджету поліклініці лише відшкодовують кошти за безоплатне лікування пільгових груп – дітей, ветеранів бойових дій, інвалідів війни, учасників війни, інвалідів І і ІІ груп, вагітних жінок, пенсіонерів, членів сімей загиблих учасників бойових дій та почесних донорів України. Крім того, у разі невідкладного стану безкоштовна допомога передбачена для всіх мешканців міста.

На думку начальника управління охорони здоров’я Володимира Зуба, така реорганізація є логічним кроком. Законодавство визначає гарантований державою мінімум надання стоматологічних послуг, проте на ділі ніякого гарантованого пакету не було.

Володимир Зуб

«Кошти, які досі виділялися на стоматологічні поліклініки, йшли переважно на зарплату працівникам та енергоносії. Усе інше пацієнт оплачував сам. Депутати міської ради вирішили, що це неправильно і ці десятки мільйонів з бюджету треба скерувати на реальну безоплатну допомогу пільговим категоріям. Ті, хто не входить до цих категорій, платять не в кишеню лікареві, а в касу за затвердженим прейскурантом», – говорить Зуб.

Як зауважив Володимир Зуб у коментарі для Zaxid.net, ще у 1996 році більшість міст України перейшли на різні способи господарювання комунальних поліклінік, щоб зробити їх самоокупними. Комунальні некомерційні підприємства, до прикладу, створені у Вінниці та Маріуполі. «Мені соромно, що Львів одним з останніх намагається це зробити з комунальною стоматологією», – говорить чиновник.

«Більшість людей неплатоспроможні»

Стоматологи ж вбачають у реформі не перетворення, а ліквідацію соціальної стоматології.

«У Конституції чітко записано, що людина має право на безкоштовну медицину. Так, є закони про розширення спектру платних послуг у сфері комунальної охорони здоров’я. І ми розуміємо, що стоматологія – затратна галузь і платні послуги запроваджувати потрібно. Платити мають ті, хто має можливість це робити. А в нас у країні більшість людей неплатоспроможні», – каже завідувач стоматологічного відділення 3-ї поліклініки Олександр Бурій. Завідувачка терапевтичного відділення 1-ї стоматполіклініки Ольга Пораскова додає, що влада не має механізму відшкодування послуг, наданих пільговикам.

За послуги в комунальних стоматологічних поліклініках доводилося платити і раніше, хоча й менше, ніж у приватників. Як говорить голова профспілки 3-ї стоматполіклініки Надія Тацій, у них в закладі платив той, хто міг: «Ми ніколи не казали людям, що вони мусять обов’язково платити. Хто міг – той платив за мінімальні послуги. Так, це зле, так не повинно бути, але так було».

Читайте також: 10 міфів про медичну реформу. МОЗ спростовує та пояснює

Крім того, на своєму сайті 3-тя стоматполіклініка має прейскурант цін на зубопротезні послуги, затверджений у травні минулого року. Після реформування ціни, ймовірно, зростуть, адже поліклініці доведеться самостійно покривати усі витрати. Проте, як говорить Володимир Зуб, обіг коштів буде прозорим, а пільгові категорії матимуть реальний захист. На практиці комунальних стоматологів ставлять у ті ж умови, що й приватних, хіба що, як повідомляє Zaxid.net, вони матимуть платити лише одну гривню за оренду приміщення та нульовий земельний податок.

Та самих лікарів такий спосіб реформування не влаштовує. Вони кажуть: щоб поліклініка стала самоокупною, доведеться виставити занадто високі ціни.

«Наша бухгалтерія розробила свої ціни згідно з їхніми вимогами. І ми (лікарі) сказали, що вони зависокі. У нас є 234 члени колективу, з яких – 114 лікарів. І нам сказали, що ці 114 лікарів будуть не в змозі за такими цінами втримати медичний заклад», – говорить Олександр Бурій.

Читайте також: Забагато лікарень. Медична реформа буде, навіть якщо на неї не дадуть грошей

Втім, аргументує Володимир Зуб, приватні стоматологічні кабінети чомусь самоокупні. Підприємству ж просто потрібно оптимізувати витрати.

«Скоротив лише тих, хто сам того хотів»

Під оптимізацією, говорить Надія Тацій, мається на увазі звільнення частини працівників: «Це скорочення 89-90%, і ми не погодилися на це».

Лише 1-ша стоматологічна поліклініка пройшла процес реорганізації, і, за словами Надії Тацій, це коштувало робочих місць 83 лікарям. «До нас приходила лікарка звідти і розповідала, які в них там умови, і що вони не хочуть там працювати. Її колега вийшла на роботу після декрету, і їй сказали, що вона там більше не працює з 1 липня. Тобто людей звільняють без їхнього відома. Це дикість. Ми не хочемо залишитися на вулиці», – пояснює вона.

Читайте також: Заступник міністра: швидка допомога - робота для суперменів, а не медичне таксі

Головний лікар 1-ї стоматполіклініки Петро Питльований називає всі звинувачення у свою сторону «бздурами» та зауважує, що «скоротив лише тих, хто сам цього хотів». На решту запитань стосовно реорганізації медичного закладу він відповідати відмовився. А Володимир Зуб каже, що скарг на роботу 1-ї поліклініки не бачив і вже отримав акти виконаних робіт, за якими медичному закладу компенсують витрати на лікування пільгових категорій. Хоча імовірність скорочення персоналу комунальних стоматполіклінік він не виключає.

«Чи всі зможуть там заробляти? Напевно, ні. Якщо до вас не приходить пацієнт і ви приходите на роботу тільки чаю попити, то ясно, що поліклініці ви грошей не принесете. Є ситуація, коли до одного стоматолога черга з 7:00 ранку, а до іншого – жодного пацієнта, і вони отримують однакову зарплату. Хіба це справедливо? Тому реформа скерована і на те, щоб той, хто має більше пацієнтів, отримував і більше грошей», – пояснює Зуб.

Юрій Павлів та Володимир Зуб

Не погоджуючись на реорганізацію, стоматологи вирішили оскаржити її в суді. За словами Володимира Зуба, на ухвалу міської ради є 5 позовів – три від профспілкових організацій і два від фізичних осіб. Та від травня не відбулося жодного засідання по суті – слухання постійно переносять. Тож на останній сесії міська рада відмовила у фінансуванні 3-ї, 4-ї та 5-ї поліклінік.

«Коли ми кажемо: відкличте свої позови або розгляньмо скоріше це все в суді, щоб було вирішення проблеми, – відбувається повний саботаж ситуації. І коли ми призначили нового головного лікаря, відбувся новий виток саботажу та поширення неправдивої інформації», – каже Зуб.

«Колектив мене не слухається»

31 липня у головного лікаря 3-ї стоматполіклініки Юрія Лисака закінчився контракт. На посаду з 1 серпня призначили Юрія Павліва, який отримав акти, печатки, нормативні документи і зробив обхід поліклініки. Наступного дня колектив медичного закладу впускати на робоче місце головного лікаря відмовився. Стоматологи вважають, що, призначивши нового керівника, міська влада хоче реорганізувати поліклініку проти волі її працівників, адже раніше Юрій Павлів працював у 1-й стоматполіклініці. Крім того, його призначення вважають незаконним, оскільки воно відбулося без конкурсу й без узгодження з колективом.

«Чинне законодавство не передбачає ні якоїсь зовнішньої думки, ні конкурсу, ні конкурсної комісії. Це є повноваження начальника управління охорони здоров’я, якими я і скористався», – відповідає Володимир Зуб.

Тим часом працівники поліклініки хотіли б бачити і далі своїм головним лікарем Юрія Лисака або когось із свого колективу. На запитання, чому не продовжили контракт з Лисаком, Зуб відповідає – той сам цього хотів: «Він сказав: “Звільніть мене, я вже цього не витримую, колектив мене не слухається”. І він дійсно останні місяці не керував колективом».

Лисак цього не підтверджує. Колишній головний лікар 3-ї стоматполіклініки каже, що не погоджувався на реорганізацію, оскільки вона б означала суттєве скорочення штату працівників. За невиконання ухвали міської ради він отримав від управління охорони здоров’я дві догани.

Юрій Лисак

«Я питався, чи це вже означає звільнення. Зуб сказав: “Ні, як буде третя – тоді так. Але у вас є вихід: переходьте на некомерційне підприємство – і ви лишаєтеся.”. Я відповідав, що як головний лікар не можу воювати зі своєю профспілкою. Тим більше в ситуації, коли я їх повністю підтримую. Я сказав, що, навіть якщо і погоджуся, колектив мене слухати не буде. А Зуб придумав, що я ніби не хочу більше працювати», – пояснює Лисак.

Після цього, за словами колишнього головного лікаря, йому запропонували написати заяву на звільнення самому, оскільки він «не може дати раду з колективом». Лисак відмовився: «Я не можу просто змінити думку і повернути профспілку в іншу сторону».

Читайте також: Е-медицина вже тут. Як сихівська поліклініка переходить в електронний формат

Він говорить, що за кілька тижнів до закінчення контракту подав клопотання, щоб контракт продовжили ще на рік: «Його підписали всі до одного, навіть кішка б підписалася, якби вміла. Хоча я сам того не просив. І якщо я подавав особисто це клопотання, значить, я не проти лишитися. Тим більше, у мене дуже багато досвіду, у цій поліклініці я працюю від її відкриття у 1978 році».

«Поліція зобов’язана буде реагувати»

За словами Юрія Павліва, протест у поліклініці підтримують далеко не всі працівники. І на тих, хто не має нічого проти нового керівника, тиснуть; їм забороняють виходити з поліклініки та їхати на робочі зустрічі з Павлівим.

Через тиждень після початку конфлікту до поліклініки виїхала профільна комісія для проведення комплексної перевірки організації надання медичної допомоги та інвентаризації матеріальних цінностей. «Що відбувається в установі, хто і що там робить, керівник не знає. Який стан документів, що з матеріальними цінностями – не відомо», – каже Зуб.

Стоматологи цю комісію вважають упередженою, тому до медичного закладу її теж не допустили. Також вони стверджують, що й надалі у звичному режимі лікують зуби.

Павлів та Зуб звернулися до поліції із проханням відкрити кримінальне провадження за фактом перешкоджання діяльності посадової особи. Те саме зробив і Андрій Садовий.

«На сьогодні є легітимно призначений управлінням головний лікар, і його не допускають до робочого місця. Є комісія, створена керівником управління, і її не допускають до перевірки. Є самозахоплення майна установи, і це є грубим порушенням чинного законодавства. Це майно належить громаді міста Львова – воно не є приватним. І поліція зобовязана буде реагувати», – говорить Садовий. Втім, він також запропонував лікарям разом із депутатами скоригувати принципи реформування.

Читайте також: Екстрена медична допомога у Львові: коли «швидка» не мусить поспішати

Натомість працівники поліклініки вважають, що влада сама намагається знищити поліклініку і забрати приміщення. А Надія Тацій каже, що нічого протизаконного стоматологи не роблять.

«Є така практика, коли колектив не допускає на роботу працівника, і не лише в медицині. Рішенням профкомів ми маємо право згідно зі статутом поставити питання про розірвання угоди з новим керівником. Ми це і зробили», – пояснює голова профспілки.

Як повідомляє Zaxid.net, лікарі готові оголосити безстрокову акцію протесту та навіть голодування.

Ще один їхній аргумент – мовляв, послуги для пільговиків будуть неякісними. «Декретована група, учасники бойових дій будуть лікуватися маловитратними матеріалами. Я сумніваюся, що ви б хотіли, щоб вам поставили такий матеріал 30-річної давності. Ми навіть не маємо протоколів користування на них», – розповідає Надія Тацій.

Юрію Павліву та головному бухгалтеру 3-ї стоматполіклініки надали робочі місця в приміщенні управління охорони здоров’я. Стоматологи вже провели кілька зустрічей з мером та начальником управління, проте згоди так і не дійшли. Володимир Зуб не збирається відмовлятись від реформи. А Юрій Лисак каже, що його колектив буде боротися до кінця.

Анна Журба,

фото twitter.com, samopomich.ua,

ІА ZIK, wz.lviv.ua, Юрія Казмірчука, stomat3.lviv.ua

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!