Фото: Frank Media

Фото: Frank Media

Регіони ігнорують нові обмеження МОЗ та світ напередодні нових потрясінь. Висновки тижня, що минув

3166 0
Те, що загубилося в потоці подій і заяв.

Відомий економіст Нуріель Рубіні, який ще у лютому прогнозував економічну кризу пише, що ситуація не покращується і світ чекає ще чекає багато потрясінь.

За його словами, якщо сплеск кількості випадків зараження Covid-19 у США та інших країнах не зупинять, а восени / взимку почнеться друга хвиля, тоді економіку, швидше за все, буде чекати рецесія (не факт, що вона не переросте в депресію) з двома періодами спаду.

Читайте також:  Світ шукає, як протидіяти коронавірусу. У нас крайня – Церква

Серед факторів, які можуть погіршити ситуацію, китайсько-американська холодна війна, напруженість у відносинах з РФ, Іраном, КНДР.

Зростають також екологічні побоювання. Неврожаї, викликані підвищенням температури, змусять переселитися мільйони людей з гарячих тропічних зон в напрямку США, Європи та інших регіонів.  Стає все більш очевидним зв’язок між зміною клімату і пандеміями.

Далі буде. Спочатку, як у цьому контексті виглядає Україна:

1. 1 серпня Україну поділили на карантинні зони: у трьох областях є «червоні», де будуть діяти найжорсткіші обмеження. Зокрема, у містах Луцьк, Тернопіль і на Буковині – у Кіцманському районі.

«Помаранчевий» рівень встановлений у Львові, Перемишлянському та Пустомитівському районах, у Волинській області у Луцькому та Любешівському районах, в Івано-Франківській – у місті Івано-Франківськ та Тисменицькому районі, у Тернопільській – у місті Бережани та Бучацькому районі.

Натомість Київ, який останніми днями б’є рекорди нових хворих, потрапив у «зелену» зону. Міністр охорони здоров’я Степанов переконує, що у визначенні регіонів немає політики.

Читайте також: Головний санлікар Львівщини просить заборонити богослужіння у всередині церков

Наразі посилювати карантин відмовилися у Тернополі та у Луцьку. Міська рада Тернополя збереться на позачергову сесію щодо законності віднесення міста до «червоної» зони. А радник мера Луцька Поліщук назвав це рішення «недолугим, невчасним та непрофесійним».

Щодо Львова, то існує велика ймовірність того, що і тут ці заходи проігнорують. У місті з понеділка мали б припинити роботу кінотеатрів, фітнес-центрів, спортзалів. Ініціюється також заборона на проведення богослужінь всередині церков.

2. Кількість нових хворих на Covid-19 в Україні за тиждень становить рекордних 7 319 (станом на 2 серпня 72 168 – на 26 липня 64 849). Для розуміння, 7 днів назад ця цифра склала 6 007 (станом на 19 липня – 58 842). Ще далі, 5 321 осіб (на 12 липня – 53 521), 5 018 (на 5 липня – 48 500).

Львівщина продовжує тримати лідерство в коронавірусному антирейтингу. Кількість нових хворих за тиждень становить 951 осіб (станом на 2 серпня 9 783 – станом на 26 липня 8 832). Для розуміння, тиждень перед тим зафіксовано 832 хворих (на 19 липня – 8 000). Ще раніше 981 (на 12 липня – 7 009), 812 (на 5 липня – 6 197).

Читайте також:  Уроки просто неба та маски на перерві. Якою буде школа у вересні

Перелік антилідерів зараз виглядає наступним чином: Львівщина – 9 783 (+ 951), Київ – 8 452 осіб (+ 832), Рівненська – 6 195 (+ 572) та Чернівецька – 6 061 (+ 469) області.

3. Кучма – Кравчук – Фокін. 82-річний експрезидент Кучма прийняв рішення піти з посади очільника української делегації в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Замінить його інший експрезидент – 86-річний Кравчук. З собою в ТКГ він кличе експрем’єра – 88-річного Фокіна.

Кравчук уже встиг дати кілька інтерв’ю, серед них російській пропагандистці Скабєєвій. У «сухому залишку» він вважає, що вирішити питання миру на Донбасі буде складно без участі США і що компромісами з ОРДЛО могли б стати – особлива система управління та вільна економічна зона.

Щодо режиму (не) «тиші» з 27 липня, яка була рекламували минулого тижня, то усе традиційно: бойовики ОРДЛО продовжували обстрілювати українські позиції, влада в Києві їх не помічала.

Відповідно, зустріч в Нормандському форматі стає все більш віддаленою перспективою.

Бойовики у Білорусі. 33 бойовиків ПВК Ванер затримали 29 липня, коли ті у формі перебували на території одного із санаторіїв країни.

Експерти пишуть про те, що насправді президент Лукашенко у цій грі переслідує одразу кілька цілей. 1. «Виторгувати» у відносинах з РФ кілька послаблень. Путін у своєму прагненні «прибрати» Білорусь до рук перейшов до надто «гострої» фази. Не виключено також, що РФ таки свідомо пішла на  загострення ситуації у Білорусі і лють Лукашенка цілковито обґрунтована. 2. Напередодні виборів «перемкнути» увагу білорусів на зовнішні загрози. Цього тижня на підтримку опозиційної кандидатки Тихановської зібралося 60 тис. білорусів. 3. Подати чіткий сигнал Європі і США про зміну проросійського вектору.

Читайте також: У МОЗ прогнозують, що кількість хворих на коронавірус в Україні може досягти 400 тисяч

Зрозуміло одне, Білорусь вступає в період дуже різких, екстремальних змін.

5. «Саджати будемо». Цього тижня «штиль». Генпрокурорка Венедіктова ігнорує прохання НАБУ відсторонити суддів Окружного адмінсуду Києва, підозрюваних у створенні злочинної організації та захопленні влади. Натомість, її радником став ексгенпрокурор Піскун, бо має «досвід і ефективний».

А ДБР закрило провадження щодо експрезидента Порошенка у справі Православної церкви України.

***

Повертаючись до Рубіні, то стає очевидним, що світ продовжує жити в парадигмі старих цінностей, які уже давно такими не є. Фактично, боротьба з коронавірусом актуальна зараз для певної кількості хворих, медиків, чиновників та інтелектуалів. Усі інші, в тому числі ті, хто має реальні важелі впливу, уже давно «в полях».

Що саме відбувається, видно по ситуації в Україні. Огляядач Михайло Дубинянський вважає, що в Україні до масової втоми від війни додалася втома ще й від коронакризи. Спрацював той  же, психологічний механізм, що і після Майдану, а пізніше вторгнення Росії в Україна. Хвиля патріотичного піднесення змінилась самоусуненням.

Різниця лише в тому, що коронавірус рано чи пізно може нагадати про себе – від нього не заховаєшся.  Врешті-решт, як і від війни на Донбасі. І втомою чи «косметичними» заходами ситуацію не змінити.

Гарної Вам неділі та тижня!

 


Колонка

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!