На правах реклами

«Рік незламності». Як пережив його інтерактивний музей «D.S. Таємна Аптека»

1314 0
2022, безумовно, був одним із найскладніших й найважливіших в історії незалежної України й кожного її громадянина. Якщо українське ХІХ століття сучасні історики охрестили «довгим», то, мабуть 2022, назвуть «нескінченним». Як рік війни пережив інтерактивний музей «D.S. Таємна Аптека», що розташований на площі Соборній, 1 у Львові, – розповідають у компанії «D.S.». Зокрема, керівниця музею Лілія Гнатишин ділиться історією створення та діяльності закладу.

Наш незвичний музей, каже вона, з’явився на туристичній мапі Львова у 2013 році, коли мережа аптек «D.S.» проводила ремонтно-реставраційні роботи з відновлення однієї з найстаріших аптек «Під угорською короною», яка тоді опинилася під загрозою закриття і знищення. На щастя, її вдалося зберегти як діючий аптечний заклад в історичному інтер’єрі. А у підвальному приміщенні цієї старовинної аптеки було вирішено зробити музей фармації «D.S. Таємна Аптека» – але не класичний, а сучасний, інтерактивний, з оригінальною програмою для дорослих і дітей. Відтак, зазначає Лілія Гнатишин, відвідини музею передбачають і цікаву розповідь ведучого, і доступний формат відеоекскурсії з легким гумором, і ефектне відтворене алхімічне підземелля, а ще – експериментаріум та крамничку особливих сувенірів на згадку.

Як для музею Таємна Аптека почався 2022 рік?

Початок зими зазвичай є активним туристичним сезоном. Українці та гості з-за кордону хочуть вловити дух львівських новорічних свят, залюбки відвідують наш музей, прагнуть відчути атмосферу казки. Січень 2022 був одним із таких місяців, ми саме оговтались від двох «ковідних» років й планували пожвавлювати свою роботу.

Найбільшою популярністю завжди користувалась наша екскурсія «Дитячі історії», створена спеціально для найменших гостей. Під час цієї екскурсії маленькі екскурсанти дізнаються про історію фармації й медицини у Галичині, довідуються про історичні винаходи незвичних експонатів: «Кока-Коли», гематогену, зубного порошку, лікувального шоколаду… Пізніше спускаються до середньовічного підземелля, де знайомляться з Таємним Аптекарем і виконують його завдання – усе для того, аби стати членами Таємного товариства й дізнатись його секрети.

Дорослі найчастіше обирали програму відвідин «Історія Таємної Аптеки», під час якої їм розповідали про історію аптек нашого міста, видатних особистостей аптекарського фаху, їхні винаходи, робили огляд ексклюзивних музейних експонатів. Коли екскурсанти опиняються у нашій підземній алхімічній лабораторії – переглядають невеликий фільм і також проходять випробовування від Таємного Аптекаря, адже до Таємного товариства мріють потрапити не лише маленькі, але й дорослі відвідувачі.

Лютий ніколи не був надто привабливим для туристів, ми очікували традиційного зменшення потоку гостей, проте уже на початку місяця закордонні видання почали поширювати інформацію про можливе вторгнення агресора-сусіда. Це не могло не вплинути на відвідуваність музею іноземними туристами. Пізніше острах поборов цікавість українських гостей й кількість екскурсій впала.

Якими були ваші дії 24 лютого та перші кроки опісля?

Звісно, про звичайний робочий день не могло бути й мови. Ми призупинили роботу. Оскільки маємо крихкі автентичні експонати – скляний і керамічний старовинний аптечний посуд – то були змушені сховати ці речі до нашого підземелля. Вберегти оригінальні експонати було нашим першочерговим обов’язком.

Далі було декілька тижнів невизначеності. Згодом усі почали адаптовуватись до нових реалій й ставити собі запитання про майбутнє. Урешті ми зібрались зі силами й уже з середини березня Таємна Аптека відновила діяльність: ми відкоригували графік роботи і програму екскурсій, збільшили кількість безплатних заходів – із думкою про переселенців, яких численно приймав Львів із перших днів повномасштабної війни.

Підземелля нашого музею має належну вентиляцію та два входи-виходи, відтак є безпечним місцем і надійним укриттям під час повітряної тривоги. Поступово Таємна Аптека повернулась до звичних робочих днів. Наша місія завжди була й залишається незмінною: навчати, дивувати, дарувати позитив та оптимізм. Відволікати людей, давати їм відчуття безпеки та дива й щирий подив від відкриттів – це наша робота й вона була як ніколи потрібна.

Чи змінилась ситуація впродовж наступних місяців – на чому зробили акцент?

Захистити найменших – важливий обов’язок у часі війни, що взяло на себе українське суспільство, зокрема в тилу. Ми теж зробили акцент на соціальних заходах і поставили собі за мету проводити якомога більше безкоштовних екскурсій і майстер-класів – для тих, хто цього найбільше потребує.

Тільки у березні-травні інтерактивний музей «D.S. Таємна Аптека» безкоштовно відвідали понад 100 діток-переселенців – із Києва, Дніпра, Харкова, Миколаєва, Маріуполя, Краматорська. З-поміж них – підопічні Центру адаптації та реінтеграції «Оріяна +», громадської організації «Явір», навчально-реабілітаційного центру «Довіра».

У травні традиційно святкують міжнародний День музеїв. «D.S. Таємна Аптека» долучилася до святкування, яке у часі війни набуло нових форм й сенсів. Разом із працівниками з Управління туризму ми провели безкоштовні екскурсії й обговорили з відвідувачами силу музеїв у період війни. У рамках заходу організували виїзну презентацію-запрошення у модульному містечку для переселенців.

Війна не завадила нам й нашим гостями відзначити 250 років від заснування аптеки «Під угорською короною» та 10 років відновлення її діяльності у складі мережі «D.S.», адже наш музей розташовується саме у цьому старовинному аптечному закладі. Із цієї нагоди ми провели безкоштовні екскурсії для діток та дорослих, а також розіграли наші таємні сувеніри. Учасники поділилися своїми рецептами спокою у часі війни, а приз із переможницею поїхав в Одеську область.

Що принесли літо й осінь для гостей і працівників Таємної аптеки?

Ми завше радіємо, коли діти з Донецької, Харківської, Сумської, Запорізької, Миколаївської, Київської областей мають можливість долучитись до нашого Таємного товариства. У часі літніх канікул у співпраці ГО «Care in Action – Турбота в Дії», етнотабором «Ми з України», Львівським Центром Реабілітації Інвалідів, Центром реабілітації дитини та сім’ї «Майбутнє для дитини», а також дитячими бібліотеками Львова наш музей організував низку благочинних заходів, до яких долучилися понад 120 маленьких учасників. Зокрема, море позитивних емоцій викликав наш арт-терапевтичний майстер-клас «Україна як Сонечко», на якому дітки-переселенці створили колаж українського неба, зобразили нашу країну у вигляді Сонця і залишили на картинах свої мрії та побажання Україні.

Також «Таємна Аптека» долучилася до соціальної акції «Підвішена» послуга», яку організували Львівське управління туризму та Туристично-інформаційний центр. Цей проєкт передбачає, що кожен охочий може оплатити послугу чи товар у закладі і ними зможе скористатися будь-хто інший. Насамперед заклади-учасники пропонують «підвішену» послугу людям, які постраждали від воєнних дій, військовослужбовцям ЗСУ та членам їх родин, дітям-сиротам. Тож тепер гості нашого музею можуть підтримати інших українців, які хотіли б відвідати «Таємну Аптеку», але не мають змоги це зробити. Це гарна нагода проявити турботу й допомогти не лише матеріально тим, хто опинився у скруті, але й надати їм можливість духовного розвитку й інтелектуального відпочинку.

У вересні наш інтерактивний музей почав співпрацювати з центром підтримки переселенців «Я-Маріуполь». Уже проведено кілька безкоштовних заходів для земляків із цього міста-героя. Будемо й надалі плекати цю співпрацю, адже маємо чимало позитивних відгуків про користь емоційного відпочинку і психологічної віднови у нашому атракційному підземеллі.

Також започаткували співпрацю з Львівською медичною академією імені Андрея Крупинського. Разом з майбутніми фармацевтами та натхненними викладачами проведено цікаві лекції-ознайомлення з історією фармації.

Пишаємось, що саме у Таємній Аптеці студенти склали присягу фармацевта та урочисто отримали свої студентські квитки. А ще працівники Таємної Аптеки разом із студентами Національного фармацевтичного університету, що у Харкові, незвично відсвяткували День студента. Викладачі зробили студентам особливий подарунок – онлайн-екскурсію нашою Таємною Аптекою. Ми уперше запустили цю атракцію й отримали схвальні відгуки.

Таємна Аптека традиційно взяла участь у фестивалі «Дні європейської спадщини у Львові». Цьогоріч програма була присвячена втраченим, збереженим та відновленим пам’яткам. Наш екскурсовод, краєзнавець Анатолій Гурин провів авторську безкоштовну пішу екскурсію локаціями найстаріших львівських аптек, до якої долучилися понад 20 учасників. Вони дізналися історію старовинних аптечних закладів міста та долю їхніх засновників, довідалися більше про аптеки, які вціліли до наших днів, зокрема про одну із найстаріших львівських аптек «Під угорською короною» (рік застування – 1772), яку вдалося зберегти та реставрувати завдяки ініціативі та зусиллям мережі аптек «D.S.».

Озираючись на ваші плани 2022 року, можете оцінити наскільки сильно їх змінила війна?

Попри усі обставини, у 2022 році нам поталанило реалізувати деякі наші плани: ми оновили сувенірну лінійку, поповнили колекцію експонатів старовинного аптечного посуду, додали нові пропозиції заходів, створили новий сайт нашого закладу, де започаткували цікавий блог. Радіємо, що з’явилися нові знайомства, вдалося максимально адаптуватись до екстремальних умов й не втратити якості екскурсій, виконувати далі нашу місію.

Загалом до Таємної аптеки у 2022 році завітали 4750 відвідувачів: близько 2200 дорослих, 1200 дітей різного віку та понад 100 дошкільнят, близько 120 пенсіонерів, понад 200 студентів. Нам вдалось провести 39 благочинних заходів, учасниками яких стали півтисячі людей різного віку, що опинились у складних обставинах життя.

Також впродовж року Таємна Аптека фінансово підтримувала Збройні Сили України, передавши частку від продажу сувенірів до фонду «Повернись живим!» у сумі 8500 гривень.

Якими є плани й цілі Таємної аптеки на 2023 рік?

Звісно, за теперішніх умов непросто окреслювати детальні плани. Проте ми ставимо собі задачі, які можна буде коригувати відповідно до різних ситуацій.

У 2023 році хочемо розробити нові формати екскурсій, додати ще більше інтерактивної складової, плануємо поповнювати нашу сувенірну лінійку, а також продовжувати плідну співпрацю з громадськими організаціями, волонтерами, центрами підтримки переселенців, разом організовуючи благочинні заходи для тих, хто цього найбільше потребує. Усі дітки зі статусом внутрішньо переміщених осіб (ВПО) й надалі матимуть право на безкоштовне відвідування Таємної аптеки, триватиме й соціальна акція «Підвішений квиток».

Сподіваємось, що 2023 рік стане роком перемоги. У будь-якому разі, ми щодня будемо працювати, аби її наблизити. Наша сила, якою ми охоче ділимося з нашими гостями, – у небайдужості і нових знаннях!

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!